Belofte maakt schuld… Medicinaal gebruik van het herderstasje.

Tja, een beetje later dan gepland…¦
Ik heb nog steeds behoefte aan een agenda van elastiek, je weet wel, zo één waar je activiteiten aan kan blijven toevoegen, zonder dat je het te druk krijgt¦

Maar ik ging het toch over het Herderstasje hebben?
Ik vertelde in mijn verhaaltje over de naamgeving al, dat het herderstasje in het verleden ook wel bloedkruid werd genoemd, omwille van zijn samentrekkende eigenschappen en het daaruit volgende gebruik bij bloedingen. En ook tegenwoordig wordt het herderstasje vooral gebruikt bij bloedingen. Het kruid wordt onder andere toegepast bij inwendige bloedingen zoals menoragghieën (overvloedig menstrueel bloedverlies) en metroragghieën (baarmoederbloeding die geen verband heeft met de menstruele cyclus), maar ook bij uitwendige bloedingen zoals een bloedneus of bloedend tandvlees. En in het verleden was het vertrouwen in de bloedstelpende kwaliteiten van het herderstasje wel heel groot. Men geloofde dat een bloeding uit het rechterneusgat gestopt kon worden door een herderstasjes-plant in de linkerhand te houden en omgekeerd.
Daarnaast heeft het herderstasje net zoals bijvoorbeeld meidoorn een regulerend effect op de bloeddruk: het verlaagt een te hoge, en verhoogt een te lage bloeddruk. (Maar gebruik het kruid bij de behandeling van bloeddrukproblemen enkel onder dokterstoezicht!) Ook stimuleert het de bloedsomloop, en kan daarom een toepassing krijgen bij spataderen en zware benen als gevolg daarvan.
Het herderstasje is vochtafdrijvend, en een urinair antisepticum, maar dit zijn zeker geen belangrijke indicaties van het kruidje.

Er zijn weinig bijwerkingen of contra-indicaties bekend voor het herderstasje, maar het gebruik wordt ontraden tijdens de zwangerschap omdat het eventueel contracties kan opwekken. (Na de bevalling kan het dan wel weer nuttig zijn, bv bij post-partum bloedingen.)
Net zoals bij veel andere kruiden is wel enige voorzichtigheid geboden bij de combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Zeker wanneer je medicijnen gebruikt tegen hartritmestoornissen, bepaalde plaspillen, digitalis-preparaten en theophylline (gebruikt bij asthma) moet je met je arts overleggen. Theoretisch kan er ook interactie zijn tussen herderstasje en medicijnen gebruikt bij de behandeling van lage bloeddruk, of bij MAO-remmers (een bepaald soort, relatief weinig gebruikte anti-depressiva. Als je deze antidepressiva gebruikt zal je steeds gewaarschuwd worden dat je geen voedsel mag gebruiken dat tyramine bevat, zoals noten en oude kaas. Ook herderstasje bevat een beetje tyramine, maar die hoeveelheid zal over het algemeen verwaarloosbaar zijn.)
Ik wil met deze laatste toevoeging, over problemen bij het combineren van kruiden met geneesmiddelen, geen paniek zaaien, maar er wel even op wijzen dat wanneer kruiden gebruikt worden omwille van hun medicinale werking (en je dus over het algemeen dagen lang hetzelfde kruid gebruikt), je er toch rekening mee moet houden dat je niet altijd straffeloos kruidengeneesmiddelen en andere geneesmiddelen door elkaar mag gebruiken. ‘Natuurlijk’ betekent niet perse onschadelijk.
Vooral mensen die bloedverdunnend middelen gebruiken moet zich goed realiseren dat veel kruiden (niet het herderstasje) niet goed samengaan met die medicijnen, en dat ze als ze kruiden toevoegen aan hun bloedverdunners, ze hun arts daarvan op de hoogte moeten brengen en eventueel hun bloedstolling extra moeten laten controleren!

Foto: Fried Kampes ©.
Let op: op de foto bij dit artikel is geen Creative Commons Licentie van toepassing, maar geldt het gewone copyright.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

13 thoughts on “Belofte maakt schuld… Medicinaal gebruik van het herderstasje.

 1. Ik had gehoord en nu gelezen dat herderstasje dus goed gebruikt kan worden tegen hoge bloeddruk,maar in overleg met de huisarts te gebruiken. Ik kan dus dan wel weer klachten krijgen op de opvliegers ,ik had nl al 20 jaar erge overgangsklachten en ben net n jaar van die klachten af door acupunktuur. Omdat het stimulerend werkt op de bloedsomloop kan ik het dus weer terug krijgen en geen gebruik kan maken van dit kruid wat ik toevallig vandaag heb gekocht.Vind het dus heel vreemd dat het wel goed is voor te hoge bloeddruk.

 2. Herderstasje is niet in de eerste plaats ‘bloeddrukverlagend’, maar wel ‘bloeddrukregulerend’. Dat betekent dus dat het bij mensen met een (te) hoge bloeddruk die bloeddruk eerder zal verlagen, maar bij een lage bloeddruk een wat verhogend effect zal hebben.

  Ik begrijp dat je je afvraagt of je opvliegers zouden kunnen terugkomen door gebruik van herderstasje? Opvliegers hebben in de eerste plaats een hormonale oorzaak. Met stimulering van de bloedsomloop heeft het niet onmiddelijk iets te maken (al voelt het natuurlijk wel zo aan… maar opvliegers hebben is toch iets helemaal anders dan een goede bloedsomloop.) Herderstasje zorgt er vooral voor dat je bloed makkelijk vanuit je ledematen naar je hart kan terugkeren, dat je minder gemakkelijk last krijgt van dikke voeten, van spataders.

 3. Hartelijk bedankt voor het artikel. Ik ben net met herderstasje begonnen tegen menorragie (in de overgang). Maria Treben beveelt het aan in haar boek “Gezondheid uit het apotheek Gods”. Tot nu toe helpt het goed.

 4. halo, ik heb een vraagje . Ik gebruik nu ruim een week het kruid herderstasje.
  Voor bloedruk is het nu ok , maar sinds 2 dagen heb ik baarmoederpijnen, echt pijnlijk. Zou dat kunnen komen van dat herderstasje? ben sinds gisteren gestopt met de the te drinken , hoelang duurt het voor dat uit je systeem is? groetjes

  1. DAt is zeker niet onmogelijk…
   Herderstasje is een ‘samentrekkkend’ kruid, dat ook wel eens gebruikt wordt om bv. overvloedig bloedverlies bij menstruatie te stoppen. En daartoe is het nodig dat er spieren in de baarmoeder samentrekken. En een kramp is uiteindelijk niets meer dan een te forse samentrekking van spieren.
   Ik zou voorstellen: stop met het herderstasje. Verdwijnen vervolgens de krampen, dan is dat een eerste aanwijzing dat er een samenhang is. Als je dapper bent kan je daarna opnieuw met het kruid beginnen ‘(‘rechallenge’ wordt dat genoemd). Komen de krampen dan terug, dan heb je quasi zekerheid dat het een met het ander te maken heeft.

 5. Hallo, is herderstasje ook goed als spierversterkend middel? Bv bij een lichte liesbreuk of kleine darm verzakking? Ik heb dit gelezen in het kruiden boek van Maria treinen, maar vi d in jouw uitleg hier niets over.

  Grtjs

  Greet

  1. Greet, herderstasje wordt inderdaad wel eens ingezet als spierversterkend middel. Een liesbreuk echter, is eerder te wijten aan een zwakke plek in een fascia (bindweefselschede) dan een spier. Kwaad zal herderstasje hier zeker niet doen, maar verwacht er zeker geen wonderen van. Bovendien is het zo dat liesbreuken bij vrouwen (ik weet natuurlijk niet of je de vraag voor jezelf stelt) veel vaker dan bij mannen voor ernstige complicaties kunnen zorgen. Ik zou dan ook zeker niet op herderstasje vertrouwen in de hoop er een operatie mee te voorkomen.

 6. Hallo, is het verstandig om bij hevige menstruatie herderstasje in te nemen? Of doe ik dit beter enkel in uiterste nood? In welke vorm en hoeveel neem ik best in van herderstasje? Op vakantie zou het wel handig zijn om minder bloedverlies te hebben, maar weet niet of dit gevolgen kan hebben en zoja, welke. Alvast bedankt!

 7. Hoi,
  Hoe zet ik het herderstasje in bij een bloedneus? Kan dit met een tinctuur op een watje, of is er ook een andere manier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.