Bezoek van de spinselmot…

Hyponomeuta padellus - spinselmot/stippelmot
Ja, ik ben nog niet helemaal klaar met het aanpassen van de site, maar kan het bloggen niet laten…
Even iets dat echt niks met kruiden en planten te maken heeft, maar dat soms bij tuinierende en natuurminnende mensen in deze tijd van het jaar wat onrust veroorzaakt. Soms merk je plots in je tuin of in een natuurgebied struiken op, die geheel of gedeeltelijk ingesponnen zijn. Soms is de ‘aantasting’ zo erg dat een struik op een nacht tijd in een wazig spook lijkt te zijn veranderd. Vooral de kardinaalsmuts is hiervoor een gewillige kandidaat.

De ‘schuldige’ hieraan is, met een geleerd woord, de Hyponomeuta padellus, de spinselmot of stippelmot. En ik weet het, het is best even schrikken als je een struik plots helemaal ingesponnen en kaal gevreten ziet worden. Maar eigenlijk is er geen reden tot paniek… Inderdaad, de rupsjes eten een struik soms helemaal kaal, maar na een week of zo zijn ze alweer verdwenen en de struik herstelt zich in minder dan geen tijd. Er is dus geen enkele reden om naar de gifspuit te grijpen.

In één van de kardinaalsmutsen in mijn tuin zitten vrijwel elk jaar een paar spinsels (een volledig ingesponnen boom heb ik hier nog niet gezien, maar op weg naar mijn werk is er een gebiedje waar ik dat wel eens zie gebeuren). Ik laat ze begaan, en de talrijke vogels in mijn tuin zijn er blij mee.
In sommige gemeenten worden deze nesten te vuur en te zwaard bestreden, wellicht door een groendienst die het onderscheid met eikenprocessierupsen niet kan of durft maken, maar eigenlijk is het nauwelijks zinvol… Eens de spinsels in de boom zitten, is het ‘esthetische kwaad’ toch al geschied (al moet ik dus toegeven dat ik het wel iets vind hebben hoor, een volledig ingesponnen struik in een bos of heidegebied… ga je je weer afvragen of witte wieven ook niet daarmee kunnen te maken hebben), en de struik herstelt zich met een gifsproeibeurt echt niet sneller dan zonder…

Weet je, als iemand na vandaag even met interesse een spinselmottennest van dichtbij gaat bekijken, dan vind ik dat mijn ‘missie’ alweer geslaagd is….

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Bezoek van de spinselmot…

 1. We hebben net een boompje afgezaagd waarin honderden rupsen met een zwart koppie. Gegoogeld maar kwamen er niet achter wat voor rups dat was. Uiteindelijk gaf deze site uitsluitsel. Dus honderden spinselmotten in ons boompje.
  Boom in plastic verpakt en afgezaagd.
  Hopen dat de andere struiken en planten nog vrij zijn van dit beestje.

 2. Wim, je hoeft je om die spinselmot totaal geen zorgen te maken.
  De ‘aangetaste’ planten zien er weliswaar niet uit, maar binnen hooguit een maand staan die weer mooi in blad. Dit jaar zal je zeker geen nieuwe aanval meemaken, maar planten die de mot lekker vindt, staan wellicht volgend jaar weer op het menu.
  Afzagen van een boompje is echt niet zinnig, dat is als het ware een verkoudheid (iets dat zonder behandeling en zonder gevolgen geneest) verhelpen door de patiënt te doden. Maar ik snap dat je er behoorlijk van schrikt als een struik binnen een mum van tijd kaal gevreten en ingesponnen is… Maar voor het goed en wel zomer was, zou je er niets meer van merken, al kan je verwachten dat volgend jaar hetzelfde boompje opnieuw slachtoffer wordt.

  In mijn haag staat één kardinaalsmuts die steevast licht wordt aangetast, ook nu weer.

 3. HELPPP!!!!Ik ben vanmiddag weer enorm geschrokken,(het was mijn trots, en heerlijke appels kwamen eraan) de eerst kleine spinselmotjes (rupsen)
  kondigen zich weer aan. Vorigjaar is heel mijn appelboom opgevreten.
  Geen appel gezien(ook alle bloesum weg)ik kon er wel van janken. Omdat ik nu in een vroeg stadium het heeft ontdekt, kan ik het nu dan wel bestrijden? Vorigjaar was ik echt telaat, heb wel geprobeerd het middel spiritus met zeep te spuiten (de rupsen vielen met bosjes, maar kon niet voorkomen dat ze mijn boom kaal maakten.En geen appel in het najaar.
  Boven in de boom kan ik moeilijk bij.
  Weet iemand soms raad?? ik baal hier enorm van snik,snik
  Groeten uit dordrecht

  1. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit met nadruk NIET LEUK is…
   Helaas kan ik je hierin geen goede raad geven: ik ben zelf ook maar ‘ervaringsdeskundige’, met op vlak van spinselmotten dan nog maar een heel beperkte ervaring…

 4. We hadden um ook enkele weken terug, en vorig jaar was de hele appelboom opgegeten, weg appels.
  Er wordt gezegd dat je de spinselmot z’n gang gewoon moet laten gaan, maar daar had ik dus geen zin meer in.
  Omdat het een klein boompje is, heb ik een emmer met groene zeep en water gevuld, ik had nog een ragebol en als het ware de boom helemaal gewassen. Ja de buren vonden het ook erg lollig.
  Een week daarna nog es en vooral al die witte bollen onder de bladeren weggeplukt, en nu hangen de appeltjes en bladeren en fris en fruitig, en alvast gewassen met groene zeep, bij 🙂

 5. Dag Anne,

  ben blij dat ik deze blog ontdekte, via mijntuin.org. Heb daar zonet een berichtje gepost want dit weekend zag ik op enkele kardinaalsmutsen ook wat witte spinsels + die mooie rupsjes zitten. Wist totaal niet wat die waren, dacht dat dit gewoon mooie rupsjes waren die na het verpoppen zich uiten als prachtige vlinders. Maar helaas dus. Nu, ik was al aan het overwegen om deze rupsen te bestrijden met een bacteriepreparaat zoals ik ergens las (= milieuvriendelijk), maar als ik jou kan geloven kan dit dus echt geen kwaad voor de rups, en worden ze graag gegeten door vogels (als ze ze vinden natuurlijk).
  Een vraagje die nog overblijft: mijn kardinaalsmutsen staan in een border samen met vlinderstruik, forsythia + appel- en perenbomen… Moet ik vrezen voor deze planten en bomen? Ik bedoel, zou het ook niet leuk vinden wanneer er geen fruit meer te plukken zou vallen natuurlijk.

  1. Je hoeft echt niet te vrezen… Het bezoek blijft echt beperkt tot de kardinaalsmuts!
   Ik heb er daarvan enkele in een lange gemengde haag staan, en elk jaar zitten daar wel wat spinsels, maar nooit in een andere struik.

 6. Ook wij hebben spinselmot in onze jonge appelbomen. Bij toeval heb ik een goede (gifvrije) bestrijdingsmethode ontdekt. Flink schudden aan de takken, en de spinselmotten laten zich aan een spinseldraadje zakken. Met een handgebaar kan je zo een hele bundel spinseldraad met rupsen verzamelen (en dan fijnknijpen, aan de kippen voeren, of op gepaste afstand van de appelbomen droppen). Drie keer schudden en onze boompjes waren weer leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.