Nieuwjaar in de tuin

Paarse dovenetel - Lamium purpureum. Foto: AnneTanne - Creative Commons LicentieBloeide er begin december al niet erg veel, na de winterprik van een dag of tien geleden staat er nog minder in bloei in mijn tuin.
Volhouders zijn de Viburnum bodnantense ‘Dawn’, een eenzame kruipende boterbloem en de witte en de paarse dovenetel. Ook een paar madeliefjes doen nog hun best.
Maar de voorjaarsbloeiers staan al te trappelen van ongeduld: de Hamamelis (x intermedia ‘Jelena’) heeft zijn eerste bloemetjes, en ook de hazelaarkatjes wapperen hier en daar al in de wind. Het sneeuwklokjes-knopje van een paar weken geleven staat er niet meer zo eenzaam bij, en elders in de tuin staat er zelfs al eentje te bloeien (maar met aangevreten bloemblaadjes, en dus nauwelijks een foto waard) en ik heb ook al één krokus in knop ontdekt.

Maar er zijn nog meer tekenen waaraan je merkt dat de natuur niet dood is, niet in een diepe, bewegingloze slaap verzonken is, maar dat er ondergronds heel veel gebeurt. In de kruidentuin komen de eerste sprietjes bieslook al boven de grond. De vlierstruiken laten al een begin van blaadjes zien, en ook bij de rozen lijken de botten al te schuiven. Onder de beuken ontdekte ik de eerste blaadjes van het speenkruid en hier en daar duiken de eerste scheutjes van de brandnetel op.

Het is de periode in de tuin dat je handen bij het minste sprietje zon gaan jeuken om ‘iets te doen’, maar dat er nog niet veel kan, niet veel hoeft. Integendeel, laat de natuur rustig haar eigen tempo bepalen, maak haar niet te vroeg helemaal wakker, want dat zou een fiks ochtendhumeur wel eens het gevolg kunnen zijn…

Aan alle lezers een lekker kruidig 2008 vol tuinplezier en natuur-beleven…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Nieuwjaar in de tuin

 1. bij mij steelt de winterjasmijn al weken de show, al kijk ik ook uit naar de toverhazelaars en gele kornoeljes waarvan de bloemknoppen barstensklaar staan.

  ook veel tuinplezier!

 2. Moeilijk om nog iets bloeiends te vinden in de tuin na de vorstperiode.
  Ik heb welgeteld nog 3 goudsbloemen maar ze laten nu wel hun kopjes hangen. Ergens in een pot staat nog een miniroosje dat de strijd nog niet helemaal opgegeven heeft…
  Maar de sneeuwklokjes komen uit en dat is goed nieuws! 🙂
  In huis blijft mijn hibiscus bloeien en een orchidee die ik al bijna 3 jaar geregeld wat water geef en nooit veranderd heb van plaats staat nu te bloeien. Een plant mag je eigenlijk nooit opgeven hé?

 3. @ Muggenbeet: Een winterjasmijn heb ik niet… Onze toverhazelaar is echt al aan het bloeien, die is altijd erg vroeg, maar de knoppen van de gele kornoelje zwellen hier nog niet (die staat op een vrij beschaduwd plekje, niet optimaal, en is altijd laat)

  @ Bart: Insgelijk!

  @ Yo: Leuk dat jij je lijstjes ook blijft publiceren…

  @ Annemie: Jouw goudsbloemen houden het lang vol hé? De mijne waren begin decmber al helemaal verdwenen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.