Mieren in de tuin

Groene Specht

Enorm veel mierennesten in het hooilandje, dat vertelde ik een paar dagen geleden al.
Ze bleven me de afgelopen dagen bezighouden. Ik ging zoeken of ik ergens iets terugvond over de ecologische rol van mieren, en jawel hoor, ik vond een stukje uit een lezing van Edward Wilson, een bekend entomoloog, die zei:

Mieren zijn prachtig aangepast aan hun omgeving. Ze zijn erg belangrijk voor de ecologie van de aarde, want ze zijn niet alleen een van de talrijkste wezens op aarde, ze voeren ook nog heel veel belangrijke ecologische functies uit. Ze zijn beter dan regenwormen in het losmaken en omploegen van de bodem. Ze zijn de voornaamste roofvijanden van kleine insecten. Ze zijn ook de belangrijkste aaseters op aarde die de dode dieren opeten. Er zijn nog veel meer functies die zij uitvoeren.

Ik vroeg me meteen af, of daarin misschien een stukje zit van de verklaring van een ander fenomeen dat mij de afgelopen weken bezighield: Tot nu toe groeide er in ons hooilandje heel veel kruipende boterbloem, maar dit jaar is dat veel minder massaal aanwezig. Nu is die boterbloemsoort er typisch één die houdt van een verdichte bodem met een slechte structuur. Zouden al die mieren wellicht de bodem al zo goed hebben omgeploegd dat de die boterbloem zich plots veel minder goed thuisvoelt?

En waarom die foto van een groene specht bij dit mieren-stukje?
Al zolang wij hier wonen zie ik regelmatig een groene specht in de buurt rondvliegen, maar in februari van 2005 zag ik hem voor het eerst in de tuin. (Ik maakte bovenstaande foto toen door het venster heen, één van de eerste met mijn toen nog nieuwe toestel, met de eveneens nieuwe telelens los uit de hand, wegens geen tijd om mijn statief te voorschijn te halen.)
Vanaf toen zag ik de specht regelmatig in de tuin, en altijd zat hij op de grond, of vloog van de grond op. Aanvankelijk verbaasde me dat, ik wist niet beter of de groene specht was een ‘woodpecker’ net zoals zijn bonte familieleden, en vond zijn voedsel vooral in oud hout, maar wat zoekwerk leerde me algauw dat mieren, met name de rode bosmier, en hun larven het lievelingskostje vormen van deze vogel, en dat hij dus heel vaak fouragerend op de grond wordt aangetroffen. (Zijn nest heeft ie wel in boomholtes hoor….)
De afgelopen maanden had ik die groene specht niet meer in de tuin gezien, maar toen ik vanmiddag de deur uitliep, vloog hij plots weer vlak voor mij op. En toen realiseerde ik me weer eens, hoezeer alles in de natuur met elkaar kan samenhangen, en dat zelfs het verdwijnen van de kruipende boterbloem en de aanwezigheid van een groene specht eenzelfde oorzaak kunnen hebben…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Mieren in de tuin

 1. boterbloemkes zyn ook giftig he, wa zat daar nu weer in?
  over die PAs gesproken jakobskruiskruid is ook overal te vinde,kzag ze aan een koeieweide zondag, toen ik een stuk te voet moest omda het openbaar vervoer een wielerwedstryd zo belangrijk vond da ze een paar haltes opschortte.

  ik dacht dat in Z-afrikaanse rooibos thee het meeste antioxidanten inzaten??ni dan?

  ik neem nogal heel veel antioxidante tot me, moet ik toegeve.

 2. Ha Annetanne, het was even stilletjes op je weblog, dat wil zeggen, het was niet tot me doorgedrogen dat je al verhuisd bent naar je eigen domein. Ik heb wat leeswerk te doen, fijn. Interesssant wat je schrijft over de mieren en de regenwormen, dat ze een vergelijkbare functie hebben. Het was me al opgevallen dat ik in deze tuin heel veel mieren heb en weinig regenwormen.

 3. Het was even hersenspoelen toen ik je blogje las over mieren. Ooit. In de tijd dat de dieren praten konden, herinner ik mij mijn werkstukje over ‘De mieren’. Als kind vond ik het best grappig over deze kleine insecten te praten. Dat mieren samen met regenwormen en tal van andere dieren een belangrijke rol speelde in de tuin (biologische) had ik toen al begrepen.

  Ook kunnen mieren lastig zijn in grasperken of zelfs in huis. Op zoek naar etensresten. Of je ligt netjes in het gras te zonnen, en daar lopen ze al over je tenen,voeten,onderbenen,handen en armen. Ook een gezellige picknick kunnen ze verpesten. Buiten al deze ongemakken zijn het best behulpzame diertjes.

  Hallo nephildevil: Rooibosthee stimuleert de nierwerking en dit leidt tot het afdrijven van overtollig vocht ‘en afvalstoffen’ uit het lichaam. Hierdoor vermindert de belasting van hart, bloedvaten en gewrichten.

  Tenslotte blijkt rooibosthee anti-oxydanten te bevatten. Of deze in een groter hoeveelheid is terug te vinden dan Groene thee is niet geweten.

  Misschien nog wat leuks voor de keukenliefhebbers: ROOIBOSTHEE-RECEPT!

  500 gram spliterwten
  4,5 l Rooibosthee (voor het weken)
  25 ml zonnebloemolie
  1 grote ui, fijngehakt
  2 grote geraspte aardappelen
  2 grote geraspte wortelen
  zout naar smaak
  2 laurierbladen
  was de spliterwten en week ze een nacht in Rooibosthee
  breng de erwten in het weekvocht aan de kook en laat ze op een zacht pitje gaar worden
  de ui in hete olie glazig laten worden
  ui en overige ingrediënten aan de erwten toevoegen
  30 minuten laten stoven
  laurierbladen verwijderen
  7 serveren met volkorenbrood.

  Smakelijk.

 4. azo, dus het staat nie vast van die grote aantallen antioxidante in rooibos? en witte thee, daar zitte er toch ook al meer in dan groene, dacht ik zo?

  intressant receptje 🙂

 5. Het ‘blijkt’ (dus niet: het ‘lijkt’) dat Rooibos (Asphalatus linearis) antioxidanten bevat. Staat dus wel vast dat het anti-oxidanten bevat…
  Op dit ogenblik wordt nog onderzocht of niet- of kortdurende gefermenteerde rooibosthee wellicht rijker is aan anti-oxidanten dan de bekende gefermenteerde rooibos. Die ‘groene’ rooibos zou in dat geval vergelijkbaar zijn met de ‘groene’ thee (Camellia sinensis).
  Witte thee is nog weinig onderzocht, maar wellicht zou die nog een tikje ‘gezonder’ zijn dan groene… (Maar rooibos heeft van de andere kant dan weer het voordeel ten opzichte van Camellia sinensis, dat het geen caffeïne bevat, en veel minder looizuren, die de absorbtie van ijzer kunnen verminderen, en dat kan vooral voor vegetariërs belangrijk zijn.)

 6. Pingback: houbi.com / blog
 7. Anneke Bedankt voor het berichtje op mijn mijn natuurblog !!! Maar ik wil je iets tonen als je wil,dan krijgje denkelijk een gans ander idee over mijn blog !!! Typ eens het woord ( natuur ) in google en kijk even op nummer vijf (De mooie natuur) met meer dan 20.000.000 natuursites na mij !!!
  Groetjes Guido… natuurmanjak…
  .

 8. Anneke Bedankt voor het berichtje op mijn mijn natuurblog !!! Maar ik wil je iets tonen als je wil,dan krijgje denkelijk een gans ander idee over mijn blog !!! Typ eens het woord ( natuur ) in google en kijk even op nummer vijf (De mooie natuur) met meer dan 20.000.000 natuursites na mij !!!
  Groetjes Guido… natuurmanjak…
  .

 9. Inderdaad een leuke site, en het is een mooie ranking…
  Zelf zit ik daar niet zo mee, met die cijfertjes… belangrijk voor mij is, dat ik aan het bloggen en het schrijven van mijn site zelf voldoening heb.
  Enne, je schrijft dat ik door te Googlen ‘een gans ander idee krijg’ van je blog. Dat maakt me nieuwsgierig, want je kan blijkbaar gedachten lezen… Wat dacht ik dan over je blog 😉 ?

 10. Neen Annetanne het zit hem zo, ik heb dus een natuurblog die er op het eerste zicht kleurijk uit ziet,maar bij skynet hebben ze zogezegde top blogs waar wij nooit in vernoemd worden,al kan geen enkel blog tippen aan mijn blog,maar skynet werkt met zijn maten en gewichten en houdt liever alles binnens huis.Maar betekend skynet tegenover Google die mij de vijfde plaats toe wijst op 20.300.000 natuursites.En moest ik zo geen natuurliefhebber zijn,ik zou mij zo niet inspannen,want een foto spreekt alle talen !!! Verder een prettig weekend …
  van Guido…

 11. Neen Annetanne het zit hem zo, ik heb dus een natuurblog die er op het eerste zicht kleurijk uit ziet,maar bij skynet hebben ze zogezegde top blogs waar wij nooit in vernoemd worden,al kan geen enkel blog tippen aan mijn blog,maar skynet werkt met zijn maten en gewichten en houdt liever alles binnens huis.Maar betekend skynet tegenover Google die mij de vijfde plaats toe wijst op 20.300.000 natuursites.En moest ik zo geen natuurliefhebber zijn,ik zou mij zo niet inspannen,want een foto spreekt alle talen !!! Verder een prettig weekend …
  van Guido…

 12. Tja, dat doe ík dan weer liever niet, over mijn eigen blog een oordeel in die zin uitspreken… Hooguit durf ik zeggen dat ik denk dat er binnen ons taalgebied niet veel blogs en sites (mijn Kruidenmand) zijn met mijn invalshoek, en dat ik hoop dat ik daarom in een bepaalde leemte voorzie.

 13. Hey Ann! niet te bescheiden doen hé?
  Ik kom heel toevallig bij dit oude berichtje terug, omdat het bij recente commentaren stond.

  Ga je aan jezelf of je site twijfelen? Dan moet je eens googelen op ‘citroenmelisse’, ‘echinacea’ of ‘goudsbloem’. Dat zijn kruiden die op jouw site en op die van NatuurManjak beschreven zijn.
  en Google geeft jouw telkens een plaats bij de eerste vijf resultaten (goudsbloem zelfs op één!), maar de site van Guido is op de eerste pagina’s niet te bekennen.
  Trouwens: hij ging voor de goudsbloem ook een foto lenen bij Martin Stevens, maar laat nergens merken dat het niet zijn eigen foto is, terwijl jij heel netjes het copyright aan Martin toekent…

  Groetjes, Gudrun

 14. @ Gudrun, een hele lieve reactie, dankjewel…
  Maar ik stel voor dat we dit commentaardraadje verder laten voor wat het is en niet vervallen in een ‘ik wil de grootste zijn’…

 15. Beste mensen, beste wensen 🙂
  Ik doe toch nog een duit in het zakje omdat ik genoemd wordt.. Hartelijk dank voor het verwijzen naar mijn hoofdsite bij de plaatsing van de goudsbloem. Dat is niet meer dan normaal als je iets (met toestemming) leent. Maar er zit een klein foutje in het adres… je zet er bij http://www.wolverlei.nl.. heb je die al eens geprobeerd? Dat is een geitenboerderij. Net toen ik een website aan het maken was hebben zij de naam vastgelegd toentertijd. Ik controleerde hem en een dag later wastie weg. Ik heb er toen een .com van gemaakt.

  Maar nu ben ik zelf ook een blog begonnen, misschien de moeite waard om eens te kijken? Ik ben echt niet de beste, niet de mooiste, niet de meest gezochte en gevonden… maar ik heb wel wat te laten zien. En met vermelding (van de blog) mag je het nog gebruiken ook.

  Met vriendelijke groeten, Martin Stevens

 16. Pingback: De tuin verandert
 17. Hallo,
  Ik zou graag een glazenbak met mieren in mijn klas brengen, hoe doe ik dat het best.
  Een aquarium met aarde en hoe gaat het dan verder, gewoon een nest mieren erin? wat moeten ze eten, hoe dek ik die bak af zodat mijn hele klas niet vol zit na een paar dagen?
  Kan iemand mij raad geven?
  Met dank bij voorbaat

 18. @Myriam: Een boeiende vraag, maar helaas weet ik er geen antwoord op. Ik heb onlangs in een buitensportzaak (in Keulen!) een gigantische glazen bak met mieren gezien. Als ik me één van de volgende dagen de naam herinner zal ik die hier nog even posten, wellicht kan men je daar tips geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.