Mariadistel – Silybum marianum

Gisteren het ik een aantal van de mariadistels die her en der in mijn tuin te voorschijn komen, in potjes gezet – kwestie van enkele mensen blij te maken.

De Mariadistel is een éénjarige plant, die medicinaal erg waardevol is, maar waarvan de sierwaarde naar mijn smaak nog wat miskend is. Ik moet zeggen, ik heb zelf ook even moeten wennen… in eerste instantie kwamen die wit-en-groen gevlekte bladeren mij een beetje kunstmatig over, niet helemaal ‘passend’ in mijn wilde tuintje, maar ik ben intussen helemaal ‘om’.
Mariadistel - Silybum marianumMaar ook in een meer klassieke tuin verdient de mariadistel zeker een plekje, bijvoorbeeld achteraan in de border: een statige plant, tot anderhalve meter hoog, met stevig, leerachtig groenglanzend blad met een witte tekening.

Het is een éénjarige plant, die dus elk jaar opnieuw moet gezaaid worden. Je kan de zaden (die de grootte hebben van een tarwekorrel) verzamelen wanneer ze rijp zijn, of je kan de plant zichzelf laten uitzaaien. Doordat de zaden groot en dus vrij zwaar zijn, komen ze meestal niet ver van de moederplant terecht. Je moet dus niet, zoals bij sommige andere vrolijk zaaiende éénjarigen na een jaar in heel je border op zoek naar zaailingen. Ik ga er van uit, dat de natuur het best weet wanneer het ideale zaaitijdstip valt, en dat dus zaaien op het ogenblik dat de natuur dat ook doet zeker geen kwaad kan.

Op de medicinale waarde kom ik een volgende keer nog terug (ik wil immers graag een excuus om nog een fotootje van een mariadistel te laten zien), maar vandaag nog een puntje dat mij tot nu toe niet bekend was: Al surfend kwam ik op een site terecht waar de mariadistel als ‘noxious weed’ beschreven werd.
Het is natuurlijk niet ongewoon, dat een plant die terecht komt in een streek waar het van nature niet voorkomt, zich daar op een bepaald ogenblik invasief gaat gedragen, maar dat dit ook voor Mariadistel gold was mij volkomen onbekend. Hier en daar echter is het een vreselijk vervelend akkeronkruid, dat grote delen van de oogst verloren doet gaan.
In de discussie die zich ontspon op de betreffende site, gaf iemand op een bepaald ogenblik aan, dat in een streek in Pakistan van de tarweoogst 30-40 % verloren kan gaan door de groei van mariadistel, en bij voldoende vochtig weer zelfs tot 100%. (Wat dat laatste betreft: in mijn tuin is de mariadistel dit rijkelijk laat ontkiemd… meestal is dat in april, dit jaar zijn de zaailingen pas de voorbije week te voorschijn gekomen.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Mariadistel – Silybum marianum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.