Glazen Vleugels – Wings of Glass

(to English text)

Vorige zomer heb ik in het Mariposario del Drago in Icod de los Vinos vol bewondering staan kijken naar de Greta oto, een vlindertje zonder Nederlandse naam, dat in het Engels heel beeldend ‘Glasswing’ wordt genoemd.

Greta oto | Glasswing
Greta oto | Glasswing

Het is een vlindertje afkomstig uit Midden-Amerika waarvan delen van de vleugels transparant zijn omdat ze de kleurige schubben missen die andere vlinders hun prachtige patronen geven.

Maar vorig weekend kwam ik tot de ontdekking dat we ook in onze contreien zo’n transparant beestje hebben.
Zoonlief kwam naar binnen gerend op zoek naar een surrogaat-vlindernet, want ‘er vloog een soort rare hommel in de serre’.
Het beestje werd gevangen, en een paar minuten in een doosje in de koelkast (niet in de diepvries!) gezet. (De lichaamstemperatuur van het diertje daalt hierdoor een aantal graden, waardoor het korte tijd vlot te bekijken en zo nodig te fotograferen valt, zonder dat er agressieve methodes als verdoven of erger aan te pas komen…)
We gingen er voor het gemak van uit dat we met een nachtvlinder te maken hadden, en gingen op zoek op vlindernet.nl. Al na een paar muisklikken in het vlinderzoeksysteem vonden we wat we zochten: Zoonlief had een glasvleugelpijlstaart ontdekt, een dagactieve nachtvlinder die zijn eitjes legt op kamperfoelie en walstro (beiden in onze tuin te vinden). De glasvleugelpijlstaart kruipt uit de pop met ondoorzichtige vleugels, maar de dunne laag lichtbruine schubben in het midden van de vleugel laat al los bij de eerste vlucht, en ook hier blijft een doorzichtige vleugel over, als mist het beestje de elegantie van zijn Midden-Amerikaanse bijna-naamgenoot.

Hemaris fuciformis | Glasvleugelpijlstaart - Broad-bordered Bee Hawk-moth
Hemaris fuciformis | Glasvleugelpijlstaart - Broad-bordered Bee Hawk-moth

Transparant Wings

Last summer, I saw a beautiful butterfly in the Mariposario del Drago in Icod de los Vinos. Greta oto, the Glasswing, is a butterfly from Middle-America, that obviously got its name through its transparant wings. It lacks the colourful scales that gives other butterflies their beautiful patterns. (See picture in the Dutch part of this post)

But last weekend, I found out that we have a ‘Glasswing’ in Europe, too…
On saturday, our son suddenly came out of the garden, as he had discovered ‘a weird kind of bumblebee in the greenhouse’. He searched for something that could serve him as a kind of butterfly net, and went on the hunt. After he caught the critter, he put it in the refrigerator (not the freezer!) for a few minutes: that’s a harmless method to immobilize an insect for a few minutes, which enables you to have a closer look, and eventually make a picture…

A short search on the internet revealed, that it was a moth (we often call them ‘night butterfly’ in Dutch). ‘Night butterfly’ sounds friendlier than ‘moth’, but isn’t very accurate, since several moths are day-flying, like this one. When it comes out of its chrysalis, its wings aren’t transparant, but already during its first flight, it looses the thin layer of pale-brown scales that line its wings on the afterwards transparants spots.

I do agree, that this Broad-bordered Bee Hawk-moth (‘Glasvleugelpijlstaart‘, Glasswing-arrowtail in Dutch) lacks the elegance of it’s American counterpart, but it doesn’t it look special too?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Glazen Vleugels – Wings of Glass

 1. Wat een prachtige vangst Anne !!
  Waat een prachtige kleuren en dan die vleugeltjes…
  schitterend en heel mooi vastgelegd !
  Zijn lijfje doet mij denken aan de kolibrievlinder… ;-))
  Fijn weekend en lieve groetjes Anna

 2. Nààààh ja…! Vorige week kwamen twee vrienden op bezoek om hun foto’s van hun huwelijkreis in Costa Rica te laten zien; één van hen is vlinder-o-fiel, dus: 100-en foto’s van vlinders… maar de ‘doorzichtige’ vlinder vond ik het aller-aller-áller-schoonst en heb ze om een afdruk gevraagd…Dacht dat ik die ze nooit zelf tegen zou komen…Wat een bofferd ben jij!!! En wat fijn voor ons dat je dit deelt!!
  Fijn weekend, Plezier!

 3. het gaat goed met de familie pijlstaart in België tegenwoordig, of zouden we er gewoon attenter op zijn ? pauwoogpijlstaart, kolibri, morgenrood (pop),.. had ik van mijn leven nog niet gezien en de laatste jaren val je erover 😉

 4. Wat laat je ons toch elke keer kennismaken met geweldige beestjes. Vorige keer toen je hier vertelde over de gewone zakdrager was ik ook al heel verbaasd en iets later kwam ik ze ook verschillende keren tegen, misschien heb ik nu ook geluk.

 5. In de vlinderkas van de Hortus Botanicus in Amsterdam vliegen heleboel van de Greta Oto rond. Dus je hoeft niet helemaal naar Costa Rica om hem te zien.
  Volgens het naambordje is de Nederlandse naam Glasvleugelvlinder.
  Er zitten daar nog meer prachtige vlinders, ze komen bijna op je fototoestel zitten!

  Groetjes, Avalon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.