Stippelmotten met verhuisplannen

Stippelmot - Spinselmot | Yponomeuta sp.
Stippelmot – Spinselmot | Yponomeuta sp.
Ik weet dat ik hiermee niet op veralgemeende bijval kan rekenen, maar stippelmotten zijn van die beestjes waar ik een zwak voor heb.
Ik kan het niet helpen maar ik vind het geweldig hoe die onooglijke beestjes er soms in slagen om mensen volslagen in paniek te brengen wanneer ze in een mum van tijd een paar struiken hebben ingesponnen en kaalgevreten. Die paniek is immers nergens voor nodig, want de struiken in kwestie staan er nauwelijks een maand later alweer fris en vrolijk bij, met frisse nieuwe blaadjes, terwijl andere planten langzaamaan soms al een klein beetje ‘slijtage’ beginnen vertonen.

Zoals elk jaar zitten in enkele van onze kardinaalsmutsen ook nu weer een aantal spinsels van hoogstwaarschijnlijk de kardinaalsmutsstippelmot (Yponomeuta cagnagella). Waarschijnlijk, want met het blote oog zijn de rupsen onmogelijk te onderscheiden van die van de meidoornstippelmot en de appelstippelmot.
En zoals gewoonlijk zijn de rupsjes met vereende krachten bezig de struikjes kaal te vreten. Ze voelen zich veilig in hun spinsels, geen vogel zal hen daar immers komen lastig vallen.
Maar het struikje dat dit jaar als kraamkamer was uitgekozen is een kleintje, en het aantal rupsen is wat aan de hoge kant. En als een aantal rupsen dan in de gaten krijgt, dat ze zich niet helemaal volwassen gaan kunnen eten voor de struik is kaalgeplukt, besluiten ze om een ander adres op te zoeken. Ze moeten immers tussen ei en volwassen vlinder door vier vervellingen heen – er moeten dus nieuwe voedselbronnen worden aangeboord.

Een paar rupsen laten zich aan spinseldraden naar beneden zakken, en gaan op zoek naar een ander struikje in de buurt. Hun soortgenoten volgen via de reeds gesponnen draden.
En als ze geluk hebben, dan slagen ze er inderdaad in om de kardinaalsmuts een tiental meter verderop in de haag te bereiken.
Maar onderweg loeren er plots vijanden… vogels kunnen in de gaten krijgen dat die lekkere hapjes hun beschermende burcht hebben verlaten, maar ook mieren schijnen de rupsen wel eens te belagen. Allicht zal dus maar een deel van de vreetzakken er in slagen om binnenkort als de onopvallende, maar tegelijk best mooie, kardinaalsmutsspinselmot uit de pop te kruipen.

Photo & Video Sharing by SmugMug

(Omdat ik niet of het filmpje hierboven ook zichtbaar is voor de mensen die dit bericht als email ontvangen of het in een RSS-reader bekijken, krijg je hierboven twee verschillende ‘rechtstreekse’ links, en een foto-link naar een pagina waar je het kan bekijken…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Stippelmotten met verhuisplannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.