Intussen op de Hazelaar – Meanwhile on the Hazel


Corylus avellana | Hazelaar, vrouwelijk bloempje - Hazel, female flower
Corylus avellana | Hazelaar, vrouwelijk bloempje - Hazel, female flower

(to english post)

Begin februari… tijd om eens te kijken of de hazelaar al lentekriebels heeft!
In Mol, ter hoogte van De Maat, hangen de katjes al vrolijk te wapperen, maar hier in de tuin zijn ze nog niet echt aan het bloeien. Maar hoewel ik gewoonlijk de vrouwelijke bloempjes pas opmerk, als de mannelijke katjes al bloeien, viel het me gisteren op, dat op heel veel hazelaars die piepkleine rode sterretjes al uit hun knoppen kropen!

En als je dan zo hazelaar naspeurt, op zoek naar vrouwelijke bloempjes, dan merk je misschien hier en daar knoppen op, die er vreemd rond uitzien.
Met wat fantasie zie je misschien een gelijkenis met de ananasgal van een tijd geleden. En inderdaad, ook dit is een gal…
De eikengallen die ik toen toonde, werden allemaal veroorzaakt door galwespen. Deze hazelaargal heeft een ander soort verwekker: hier is de aanstoker zelfs geen insect, maar een mijt, de hazelaarrondknopmijt (Phytoptus avellanae).
Bij zwarte bessen zie je soms ook deze ‘rondknopziekte’, en bessenstruiken die daardoor zijn aangetast, zouden jaar na jaar minder gaan produceren. Maar daar is een andere ‘rondknopmijt’ verantwoordelijk, al vind je hier en daar op het internet sites die minstens lijken te suggereren dat je hazelaars met deze gallen op dezelfde manier moet behandelen als bessenstruiken (de ronde knoppen afplukken en verbranden). (In de commerciële teelt van hazelnoten wordt de mijt wel als een plaag beschouwd.)
Maar ik laat die mijten dus begaan… En ik zie de gallen het ene jaar eens op de struiken in de voortuin, dan weer in die bij de meidoornhaag, een jaar later op de struiken van de bosrand… Maar hun aantal blijft jaar na jaar hetzelfde. Voor mij zijn die rondknopmijten dan ook geen plaag, maar alweer een stukje van de puzzel die ‘de biodiversiteit van mijn tuin’ heet.

Phytoptus avellanae | Hazelaarrondknopmijt (gal) - Hazelnut gall mite (gall)
Phytoptus avellanae | Hazelaarrondknopmijt (gal) - Hazelnut gall mite (gall)

Meanwhile on the Hazel

First half of February… About time to look if the hazels feel ready for spring!

Not far from here, I have seen the male inflorescences (catkins) of the hazel waving in the wind, but here in my garden they seem to wait a little longer.
In previous years, I only found female flowers after the catkins really started blooming. Yesterday however, I saw several of them coming out of their buds like bloodred tiny starfishes… (see first picture)

And while you are taking a closer look at the hazel to search for female flowers, you can find sometimes this buds that look a little bit strange, bigger and rounder than usual…
They look a little bit like that Oak artichoke gall I showed you a few months ago. And indeed, those buds are galls too.
But unlike the oakgalls I showed you then, these galls aren’t caused by an insect, but by a mite, that, not really surprising, is called Hazelnut gall mite.
In commercial culture of Hazelnuts, those mites are considered a pest. In my garden those galls don’t seem to spread. One year I seem them on the shrubs in the front yard, the next year only in the bushes on the edge of the forest, and another year on the hazels in the hawthorn hedge. But their number isn’t increasing at all. So I don’t consider them a pest, but just another piece in the puzzle that is called ’the biodiversity of my wildlife garden’.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Intussen op de Hazelaar – Meanwhile on the Hazel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.