Moestuinwel en Moestuinwee

Eerst even mijn eigen wel en wee:
Door flinke gezondheidsproblemen heb ik het de afgelopen maanden rustig aan moeten doen, en daardoor moest dit blogje inderdaad naar het achterplan…

Dan het moestuinwee:
Eerlijk gezegd, dat staat er alleen om lezers te lokken… Het is nu eenmaal ‘des mensen’ dat we meer aangetrokken worden door slecht nieuws dan door goed nieuws.
Dat moestuinwee beste lezers, daarvoor moet je dus inderdaad elders zijn…

Want voor één keer hebben de tuiniers in de Kempische zandbak dus geluk. Hun grond is vochtig, natuurlijk, maar nat? Als er al eens een plasje blijft staan na één van de vele plensbuien, dan is dat in no-time weggetrokken.
Als ik in de serre wil gieten moet ik niet tientallen meters lopen om mijn gieter te vullen in een van de regentonnen in de tuin, want zelfs toen op die paar warme dagen een dikke week geleden zo’n honderd liter uit de ton vlak bij de serre verdween, was die twee dagen later weer tot de rand gevuld.
(Ik moet toegeven, een paar tomatenplanten vertonen hier en daar onderaan een paar phytophtora-vlekken – en dat is bijna twee maanden eerder dan normaal – maar door een keer met lavameel te stuiven lijkt de aantasting zich niet verder uit te breiden.)
De pompoenen doen het stukken beter dan vorig jaar, en onze oogst van erwtjes en tuinbonen was nog nooit zo groot als dit jaar. (Er zijn er dan ook massa’s ongeplukt gebleven wegens – zie hoger – geen energie om een voorraadje in te vriezen. Geen nood, dan worden het maar droogerwten of zaaigoed…)
De maïs die op ondergelopen velden, gecompacteerd door tonnenzware machines en verarmd door jarenlange monocultuur, vaalgeel en enkelhoog staat te zieltogen, torent hier fier en donkergroen boven de courgettes uit, intussen steun biedend aan de boontjes die zich langzaam maar zeker in de hoogte werken.

Sperziebonen 'à cosses violettes'
Sperziebonen ‘à cosses violettes’

De staakbonen aan ‘echte’ bonenstaken hebben intussen al een forse twee-en-halve meter bereikt, en van de struikboontjes oogsten we handenvol.

Ondanks slechts twee komkommerplanten ben ik naarstig op zoek naar originele (O-RI-GI-NE-LE) komkommerrecepten, want dagelijks tsatsiki met een komkommer-gember-munt-drankje gaat uiteindelijk ook vervelen.

Net als de tomaten hebben ook de aardappelplanten hier en daar wat zwarte vlekjes, maar ze staan er desondanks veel beter op dan wat we her en der op het interwebse zien.
Een paar aardappelplanten proberen trouwens koppig te bewijzen dat je wat wisselteelt betreft echt niet zo streng in de leer moet zijn. We hebben een perceeltje dat al een jaar of drie ‘braak’ ligt, maar waar nog steeds aardappelen opschieten die we daar zo’n jaar of vier geleden teelden. En die planten zien er verrassend gezond uit:

Aardappelen zonder een spoortje van aardappelziekte
Als die er niet gezond uitzien…

De tomaten, die staan er overigens heel stevig op… sommigen moeten bovenaan al horizontaal geleid worden (ik top mijn tomaten nooit), en ik verwacht dat eerstdaags de eerste vruchten gaan verkleuren zag zojuist dat de eerste vruchten een rode blos beginnen te krijgen.

Bessen? Zoonlief heeft het einde van zijn examens gevierd met het maken van een eerste lading confituur (en voor wie nieuwsgierig is naar het resultaat van die examens: hij gaat met 200 studiepunten naar zijn tweede jaar), maar nog steeds hangen de struiken zwaar van de bessen (zelfs de vogels krijgen ze niet op). Vooral één kruisbesstruikje heeft het letterlijk zwaar, want door de aanwezigheid van een broedend winterkoninkje hebben we van die struik niet geoogst.

Oh ja, slakken… Nog zo’n hot item op de moestuinwee-lijst…
Van slakken konden we hier inderdaad meespreken, zo’n jaar of vijf geleden. 2011 gaat hier voorgoed de geschiedenis in als Het Jaar Van De Slak.
Sindsdien gaat manlief in het moestuinseizoen tweemaal daags op slakkenjacht… De buit bedraagt dit jaar hooguit een tiental slakken per dag, wat in een tuin van zo’n 7000 vierkante meter gerust bescheiden is te noemen. De kolen staan dan ook trots te pronken onder het insektengaas.

Paarse spruitkool en Naaldkool 'Frills of Hex'
Rechts: Paarse spruitkool
Links: Naaldkool ‘Frills of Hex’

Nee, die rechtse is geen slakkenslachtoffer, het is het naaldkooltje ‘Frills of Hex‘, een selectie van de Nieuwe Tuin. We voegen het kort geblancheerde blad graag toe aan wokgerechten. (Links een paarse spruitkool.)

Onze moestuin blijft dus heerlijk optimistisch onder al die regen, maar ik, IK WIL ZON!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Moestuinwel en Moestuinwee

 1. Met deze Blogpost wordt je vanzelf vrolijk, als het in de tuin goed gaat komt het met jou ook goed.
  Gr Jan(Wilde een Tuin).

 2. Qua slakken is het hier een ramp. N al een maand op slakkenjacht te gaan vid ik nog steeds iedere dag honderden slakken. En ik overdrijf niet.
  Bessen : heel goed dit jaar. 2én aanlbesstruik is zelfs gekraakt onder ’t gewicht. Maar ook de bessen worden door de slakken opgegeten (aalbessen, kruisbessen, frambozen, aardbeien,…)
  Ik hoop dat je ondertussen terug ‘in orde’ bent

 3. Wat een mooie foto’s! Ik ben jaloers op je tuin en oogst haha. Voor moestuinwee moet je bij mij eens langskomen en de foto’s bekijken… ik ben nog mentaal aan het bekomen van de hagelbui. Maar bessen doen her wel goed… toch 1 oogst die niet venielx is. Ach ja, niet opgeven,…schrijf ik terwijl de zoveelste stortbui in mijn tuin raast.. dat word weer geen lakens buitenhangen vandaag….

 4. Daar is heel wat moois en lekkers te zien. Daar knapt een mens zo wie zo van op.
  Gelukkig niet veel regenschade dus bij jou.
  Mijn palmkool ziet er na een koolwitjesinvasie zo ongeveer uit als jouw Naaldkool ‘Frills of Hex’…..
  Leuke koolsoort trouwens, dat Hexje.
  Ik wens je een voorspoedig algeheel herstel toe!
  Hartelijke groet, Zem.

 5. Het lijkt er inderdaad op dat wij in de Kempen minder last hebben van regen en slakken. Ik wens je een deugddoende vakantie. Wij zitten momenteel in Noorwegen, maar voor de zon hadden we beter elders gegaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.