Samocvet Izumrudny

Nee, dat is geen krachtterm die Poetin wel eens in de mond neemt, en het was al evenmin onze vakantiebestemming van deze zomer.

Wie dit blogje het afgelopen jaar regelmatig gelezen heeft, herkent ongetwijfeld 😉 bovenstaande woorden als de naam van één van de tomatenrassen die ik begin maart zaaide.

Samocvet Izumrudny - fruits
Samocvet Izumrudny

Intussen zijn we bijna een half jaar verder, en is de tomatenoogst volop gaande.
En in tegenstelling tot mijn verwachtingen (ik ontdekte eind juni immers al schimmelvlekken op mijn tomatenplanten), en in tegenstelling tot sommige andere tomatenserres, is die oogst overvloedig.

De reden van mijn betere oogst kan je volgens mij zoeken in – alweer – de zanderige Kempengrond. Doordat onze bodem zo snel (tijdens ‘normale’ zomers ’te snel’) afwatert en opdroogt, is het microklimaat in de serre hier allicht na die desastreuze junimaand snel verbeterd. (Niet dat de schimmels helemaal dood zijn, maar de planten blijven lustig bloeien en vruchtzetten).

Samocvet Izumrudny

Samocvet Izumrudny - fruits on plant
Samocvet Izumrudny

Maar ik ging het over Samocvet Izumrudny hebben…
Ik kreeg de zaden een paar jaar geleden via een ruil, maar had ze tot nu toe nog niet gezaaid.
In de over het algemeen heel volledige database van de Canadese Tatiana Coushnareva was er geen informatie over terug te vinden, maar wel op een paar Franse sites. Die hebben het over een ‘Variété originaire de Russie. Fruit vert, cylindrique oblong, terminé en pointe, de 30 à 40 g. Belles longues grappes.’ (Ras van Russische origine. Groene, langgerekte cilindrische vrucht, uitlopend in een punt, van 30 tot 40 gram. Mooie lange trossen.)
Een paar commerciële (Russische) zadensites noemden het ras een F1, maar dat is wellicht een verkoopstruc… (Ik heb me laten vertellen dat sommige plantenrassen als een F1 verkocht worden, terwijl het zaadvaste rassen zijn. De reden: het produceren van een F1-zaad is arbeidsintensiever, en het kan dus duurder verkocht worden, maar vooral: uit F1-zaad kan je geen vruchten winnen die opnieuw hetzelfde ras opleveren. De klant zal dus telkens opnieuw zaden moeten kopen als hij dat specifieke ras wil.)
De vruchten die ik nu heb, komen helemaal overeen met de beschrijving, en vermits het gaat om zaden gewonnen door een amateur-tomatenkweker, lijkt het dus echt wel om zaadvast zaaigoed te gaan.

Op ‘Semeur.fr’ wordt gesteld dat het ras het goed doet in regio’s met koele zomers of een kort seizoen, ‘aujardin.info’ voegt daar aan toe dat de productiviteit van het ras ‘exceptionel’ is, en dat kan ik alleen maar bevestigen. De planten hebben lange trossen, en op de foto hierboven kan je zien, dat de bovenstaande tros nog lager eindigt dan de onderstaande tros begint.

Maar… net zoals bij the pudding, geldt dat ’the proof of the tomato is in the eating…’
Tomatefifou.fr zegt daarover: ‘Chair juteuse sucrée et savoureuse’ (sappig, zoet en smakelijk vruchtvlees), en dat kan ik alleen maar beamen.

Eén probleempje stelt deze tomaat: het bepalen van het juiste tijdstip van de oogst.
De kleur is in elk geval al geen criterium, het gaat immers om een groenrijpe tomaat, en hoewel veel groenrijpe rassen duidelijk van tint veranderen als ze rijp zijn, is dat hier absoluut niet het geval. Veel tomatenrassen laten gemakkelijk los van de tros als je ze even optilt wanneer ze rijp zijn, maar ook dat doet deze niet. Je moet dus echt even lichtjes gaan knijpen om te voelen of ze al plukrijp zijn.

Green Tiger

Zoonlief is het overigens niet helemaal eens met de nominatie van Samocvet Izumrudny tot ‘Tomaat van het Jaar’, want voor hem blijft Green Tiger op nummer 1 staan.

Links: Green tiger - Rechts: Samocvet Izumrudny
Links: Green tiger – Rechts: Samocvet Izumrudny

En ik moet toegeven, Green Tiger is zo mogelijk inderdaad nog net wat lekkerder dan de Rus, en inderdaad, ook uiterlijk heeft dat tomaatje zeker een voorsprong. Maar ‘Tomaat van het Jaar’ wordt je hier nu eenmaal maar één keer, dus Green Tiger heeft zijn tijd gehad.
De productiviteit van Green Tiger is overigens wat minder dan die van Samocvet Izumrudny. Allebei de planten hebben op dit ogenblik zes trossen, maar die van Green Tiger zijn hooguit half zo lang (maar de vruchten zijn natuurlijk wel groter).

Tomato 'Green Tiger' - maturing fruits
Green Tiger

Ik heb dit jaar nog een paar tomaatjes in mijn serre die een beschrijving waard zijn, dus misschien lees je hier de komende weken nog iets over ‘Helena’s Purple’, of over ‘Bajawa Plus’…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Samocvet Izumrudny

  1. Ik zorg altijd dat ik de potjes en de planten heel duidelijk label. Alleen… dit jaar kwamen er een aantal rassen heel anders uit het zaad dan de bedoeling was: ‘Clint Eastwood Rowdy Red’, die vorig jaar netjes rood was, heeft nu (van een zaad uit hetzelfde zakje) grote gele vruchten, en de Cherokee Chocolat waar ik heel veel van verwachtte is een gewone rode tomaat.
   Ook had ik twee rassen per ongeluk in hetzelfde potje gezaaid. Maar het ene ras had ‘aardappelblad’, het andere was ‘regular’, dus die kon ik vervolgens toch goed op naam brengen.

 1. Mooi Anne, denk je mee aan zaden oogsten voor onze tomatentest2017 en ‘Reclaim the Seeds’ 2017 St-Niklaas. Je krijgt er dan andere voor in de plaats. 20 aug doe ik een tomaat proeverij in mijn tuin te Brasschaat.

  1. Hugo, ik had inderdaad vernomen dat jij ook een proeverij organiseert. Jammer genoeg zit mijn weekend dan al behoorlijk vol.
   Maar ik ga van deze zeker zaden oogsten, en ik bezorg ze je zo snel mogelijk.

 2. Mooi betoog over deze groene tomaat van Russische origine. Dat past wel bij de omschrijving dat hij koele zomers of een kort seizoen doorstaat én ook nog aardig schimmelresistent is.
  Nu begrijp ik dat hij in de serre / kas mocht opgroeien en dat geeft natuurlijk een voorsprong. Hoe zou hij het buiten gedaan hebben?
  De paar tomaten, die ik buiten heb staan, zijn in deze zielige zomer nog maar nauwelijks in bloei gekomen. Dat wordt dus niks.
  Hartelijke groet, Zem.

 3. Voor ons is het ook (als in: net als in het linkje) een erg slecht tomatenjaar. Deels door het weer, grotendeels door het weer wel toch. Maar ook omdat we een nieuwe tuin hebben en ik nog niet goed kan aanvoelen wat ik wanneer moet doen. De nieuwe tuin bevindt zich ook in een moestuincomplex en dat is ook iets nieuws om rekening mee te houden. Daar zijn namelijk allemaal andere mensen die tomaten kweken en ziektes oplopen, die dan weer naar jou waaien. Ik zie dit jaar dus vooral als een leerjaar. Volgend jaar wat dingetjes anders doen, bijsturen. 🙂

 4. Deze tomaat lijkt een uitstekende aanvulling bij mijn lieveling Black Cherry. Mooi uitzicht, koudebestand, zoet en productief. Ben zeer geïnteresseerd in zaden.

 5. Wat schrijf je ontzettend leuk Anne! Leuk om te zien dat je je passie voor tuin zo deelt met anderen die ook gek zijn op tuinieren. Het was inderdaad een moeilijk tomatenjaar. Wie weet volgend jaar beter en wat zal er dan weer uit die zaadjes komen?

 6. Wat een geweldige post!! Onder een heerlijk aantrekkelijke titel! En wat een foto’s: ze verlieven me. O ik hou van tomaten. Maar ik ben geen kenner. Dankzij deze groene expertenblog word ik aangenaam wijzer en verlekkerder. Wonderful! En ja, ik heb een sukkelend tomatenplantje, en in de keuken ligt een coeur de boeuf te kleuren. Oh ik laat hem te lang liggen … Altijd heb ik tomaten in huis. Geen leven zonder.

 7. Mooi die green tigers! Volgend jaar begin zal ik voor het eerst een moestuin beginnen. Super spannend allemaal! Ik ben een echte liefhebber van verse tomaten uit de tuin en ben nu al een tijdje opzoek welke rassen ik zeker wil planten. Ik heb al een kleine selectie gemaakt, maar misschien moet ik nog een plaatsje voorzien voor deze green tiger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.