Paniek in eekhoornland

‘Ik heb daarnet een foto gemaakt van een eekhoorn die bij de voederplank kwam eten’, zei manlief een paar dagen geleden plots, ‘en volgens mij was het geen Europese Eekhoorn’.
Een snelle blik op de foto maakte in elk geval duidelijk dat dat laatste absoluut klopte. Natuurlijk zijn onze inheemse eekhoorns echt niet altijd ros van kleur – een paar jaar geleden liep er hier in de tuin een bijna zwart exemplaar rond – maar dit beestje was bijna bruingroen, en miste de zo kenmerkende oorpluimpjes van onze rode eekhoorn.
Het was niet de eerste keer dat we deze winter eekhoorns zagen. Ik zag een paar keer overduidelijk een rosse, maar manlief had al eerder melding gemaakt van een donker exemplaar bij de vogelvoederplek.

Pallas’ eekhoorn – Callosciurus erythraeus

De soort die volgens Meester Google het meest op de geportretteerde leek, was de Pallas’ eekhoorn, maar op waarnemingen.be vond ik daar geen enkele melding van, en die benoemde deze uit China afkomstige eekhoorn dan ook als ‘zeer zeldzaam’. Ik plaatste de waarneming in elk geval op de site als een ‘onzekere Pallas’ eekhoorn‘, en kreeg binnen no-time een bevestiging van de ‘admin-zoogdieren’ dat het wel degelijk een Pallas’ eekhoorn was…

De Pallas’ eekhoorn in Vlaanderen en Nederland

In 2005 ontdekte men in Dadizele een populatie van deze eekhoorn. Waarschijnlijk zaten ze daar al langer, maar het was pas toen ze echt schade begonnen aan te richten, dat ze de aandacht trokken. Men is de dieren daar gaan wegvangen, en ze zijn – na sterilisatie van de mannetjes – overgebracht naar een kooi in een bungalowpark in Nederlands Limburg. (Zie ook Adriaens et al. Biol. Invasions (2015), 17:2517-2526)

In Nederland is er ook een populatie bekend, ontstaan uit een paar in 1998 ontsnapte eekhoorns van een dierenhandelaar in Weert. In 2011 is men ook die populatie gaan wegvangen, en die is intussen ook zo goed als uitgeroeid.
Het artikel op waarnemingen.be over deze soort besluit met:

Nadat de populatie in Nederland zo goed als uitgeroeid was door de intensieve vangacties, kunnen de vangacties zich nu beperken tot het plaatsen van vallen op locaties met concrete waarnemingen en wordt regelmatig gezocht naar sporen om de allerlaatste dieren weg te vangen en te vermijden dat de populatie zich weer uitbreidt. Omdat in 2012 en 2013 ook aan onze kant van de grens nog dieren en nesten waargenomen werden, breidden de Nederlanders in samenspraak met de Vlaamse overheid hun inventarisaties en wegvangacties in 2013 uit naar de Vlaamse grensregio, waardoor hopelijk ook daar alle Pallas’ eekhoorns verwijderd werden.

Waarom uitroeien?

pallaseekhoorn
foto: GothPhil – Taipei
CC license
De Pallas’ eekhoorn is als ‘huisdier’ in onze streken aanbeland. Tegenwoordig is het overigens verboden om de soort nog als huisdier te houden, zowel in Belgë als in Nederland. Maar intussen zijn er dus in het verleden wel een aantal van de eekhoorns ontsnapt. De diertjes zijn ongeveer even groot als onze inheemse eekhoorn, maar hebben een olijfkleurige vacht, soms met een oranje buik (wordt daarom ook wel eens roodbuikeekhoorn genoemd). Zoals mij al meteen opviel hebben ze ronde oortjes zonder de opvallende pluimpjes van onze rode eekhoorn.
De Pallas’ eekhoorn heeft een minder groot gebied nodig dan de inheemse. Een rode eekhoorn heeft een territorium van zowat een halve hectare nodig, maar op zo’n gebied kunnen vier Pallas’ eekhoorns leven, en hun voedselbronnen zijn compleet gelijk aan die van de rode. De inheemse eekhoorn verdwijnt daardoor in gebieden waar de Pallas’ eekhoorn voorkomt.

Daarnaast wordt melding gemaakt van schade door de eekhoorns aan bomen en telefoonkabels, aan houten dakconstructies en plastic buizen. Nu durft onze inheemse eekhoorn ook wel eens boomtwijgen schillen, maar de roodbuikeekhoorn zal ook dikke takken en flinke boomtoppen ‘ringen’ waardoor ze volledig afsterven.

Naschrift

Nog geen dag nadat ik ‘onze’ eekhoorn gemeld had, kreeg ik opnieuw een mailtje. Van het agentschap Bos en Natuur dit keer.

Beste,
 
We kregen de melding door dat u een Pallas’ eekhoorn hebt waargenomen in uw tuin. Aangezien deze soort sterk invasief is en een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn vormt, hadden we het dier graag weggevangen.
 
Kunnen we u telefonisch contacteren om verdere afspraken te maken?

En gisteren, twee dagen nadat ik de foto op waarnemingen.be plaatste, stond er al een vangkooi naast de voederplank.

Meer over zoogdieren in mijn tuin:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

13 thoughts on “Paniek in eekhoornland

 1. Spannend vind ik dit. Ik zou een hele dag door het raam zitten turen tot de eekhoorn gevangen is. In de bossen hier in de buurt heb ik gelukkig alleen nog maar rode eekhoorns gespot, sommige helaas gereduceerd tot een plakje van een centimeter dik. In de tuin heb ik ze nog niet aangetroffen. Er is ook geen echte corridor tussen het bos en onze tuin, de tuin is omgeven door akkers. Fazanten maken daar wel volop gebruik van om te ontsnappen aan jagers en het is ook al gebeurd dat een nieuwsgierig reebokje de geraniums kwam kortwieken.

  1. Beide vallen staan inderdaad vlak in het zicht… want de vogelvoederplank waar de eekhoorn eerst gespot werd, is immers zeer strategisch geplaatst 😉
   En rode eekhoorns zien we hier in de tuin wel, vorig jaar zelfs mét nest. Toen manlief bovenstaand geval voor het eerst zag, zag ik amper een half uur later nog een rode vanuit de mispel de haag inspringen.
   Een reekalfje zat hier vorig jaar nog in de tuin, fazanten zelden, maar een patrijs met jongen heb ik al wel eens betrapt.

 2. Nooit van gehoord. Hier zie ik in de herfst steevast 2-3 eekhoorns die onze notelaar plunderen. Veel mooier dat dat lelijk mormel hierboven. Ik hoop dat ze hem snel vangen.

 3. Heb het gedeeld op mijn G+ account bij de collectie Eekhoorns maar vind het slechts wat minder dat familie van mij 😉 (gevangen wordt. Ook als is deze nog zo zeldzaam. Wie weet wat zij met hem doen en waarom deze niet gewoon in vrijheid laten leven.Ook al is deze een bedreiging voor de rode eekhoorn. Wie zegt dat deze geen familie heeft of kinderen achterlaat. Dat weet men niet. Ben een natuur mens en vind dat alle dieren recht hebben op de vrijheid. Ook al maken zij soms dingen stuk. Zij komen slechts in buurt van mensen omdat zij honger hebben en niet om gevangen te worden. In vele landen is dit diertje al uitgeroeid. Heb ook gelezen dat zij zijn ontsnapt uit een centra maar dat geeft mensen nog niet het recht om hen te vangen of dood te maken en bv in een dierentuin te gaan plaatsen. Als zij dit dan ook echt gaan doen.

  1. Ik respecteer je mening heel zeker Tine.
   Mijn visie is iets anders, en ik hoop dat je die ook kan respecteren. Ik vind het belangrijk als de biodiversiteit zo goed mogelijk bewaard blijft, en zou het jammer vinden als de Europese eekhoorn zou verdwijnen. De Pallas’ eekhoorn is heel zeker niet uitgeroeid in de streken waar hij inheems is.
   Overigens ging het hier om een volwassen mannetje, en zoals jij allicht ook weet, is het mannetje bij de eekhoorn niet betrokken bij de broedzorg.

 4. Ondertussen las ik dat de Pallas’ eekhoorn werd gevangen. Goed gedaan, hoor.
  Interessant blogstuk overigens, met een prima waarneming van je man.

 5. Dit boeiende stukje had ik gemist, en lees ik na je post over de gevangen Pallas-eekhoorn.
  Wat maak je veel boeiends mee in je tuin!

  1. Dat ik tegenwoordig een ‘schietklaar’ fototoestel bij het raam heb liggen helpt ook wel… Zonder de foto hadden we de waarneming niet op waarnemingen.be geplaatst, en dat bracht één en ander in een stroomversnelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.