Wie is de Dader? Whodunit?

Geschilde linden-takken | Peeled limetree-branches
Geschilde linden-takken | Peeled limetree-branches

(to english text)

Elke winter zien we ergens in de tuin dit fenomeen opduiken: van een aantal bomen worden een paar takken volledig ‘geschild’. Soms is de bast verdwenen, maar vaak hangt de schors er nog in repen bij.
In de eerste jaren dat we hier woonden, vroegen we ons nog wel eens af of reeën dit kunnen veroorzaken, maar die verdenking verdween langzaamaan, omdat de tuin stilaan van buitenaf minder toegankelijk werd doordat de meidoornheg steeds dichter werd. Bovendien hebben we de voorbije jaren aan ‘onze’ kant van het kanaal geen reeën meer gezien – allicht omdat de bebouwing toch is toegenomen.
En deze winter moeten we al helemaal niet meer in de richting van reeën denken: de takken die op deze manier onder handen zijn genomen, bevinden zich allemaal minstens een meter of drie van de grond.

Onze verdenking gaat op dit ogenblik dan ook naar eekhoorns. Iemand die een andere en wellicht betere suggestie heeft?

(En als je dit soort raadsels leuk vind… Op het blog van the Everyday Adventurer las ik maandag een berichtje over nog zo’n onverklaarde ‘mystery marks‘ op een tak in het bos…)

Whodunit?

Every winter, we discover this phenomenon somewhere in the garden: the bark of some branches is completely peeled off. Sometimes the bark is gone, but more often it is hanging down like on this picture.
In the first year we lived here, we asked ourselves if deer could probably do this. But that suspicion has long gone: The hawthornhedge is now so dense, that the garden is no longer accessible for those animals. Moreover, we haven’t seen deers in the immediate neighbourhood anymore since years.

And this winter it is completely obvious that deer can’t cause this damage: the peeled branches are all at least 3-4 meters high.
So now we are considering squirrels… Or is there anybody who has a more plausible suggestion?

(And if you like this kind of riddles: The Everyday Adventurer also showed some unexplained ‘Mystery Marks‘ on his blog last monday.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Wie is de Dader? Whodunit?

  1. Inderdaad hoogstwaarschijnlijk eekhoorns. Ze zijn op zoek naar de voedzame bast van de boom. Daarvoor moeten ze eerst voorbij de schors geraken, dus moeten ze de boom als het ware ‘schillen’. Als je wilt kan je ze een beetje afremmen bij die activiteit door ze gewoon wat bij te voeren: daarvoor moeten ze niet zo veel moeite doen, dus zullen ze daar de voorkeur aan geven.
    .-= laatste blogbericht: maak er brandhout van. =-.

    1. @AntonV: Het is natuurlijk mogelijk, maar je bron vermeldt ook “Tot nu toe zijn er gelukkig nog geen zekere waarnemingen van deze soort in Vlaanderen. ”
      Bovendien zie ik de sporen al jarenlang, en heb ik de laatste jaren toch al regelmatig rode eekhoorns waargenomen. Mocht het inderdaad de Noord-Amerikaanse grijze zijn, dan zou die in de loop van die 15 jaar toch al wel ergens met zekerheid gespot zijn.
      Ik duim dus…

  2. Dit soort mysteries zijn zo boeiend (ook dat van Everyday Adventurer).
    Een eekhoorntje verzamelt zijn voedsel in de herfst, dit jaar was zijn oogst bijzonder groot. Ik betwijfel dat een eekhoorn zo vertwijfelt zou zijn.

  3. @Chelone: verandering van spijs doet eten, en zo’n boombast is bijzonder voedselrijk. Eekhoorns knagen voor de lol doorheen een dennenappel of een okkernoot. Zo’n strookje boomschors is als het krokante deegkorstje rond een lekkere oliebol wat die beestjes betreft 🙂
    .-= laatste blogbericht: maak er brandhout van. =-.

  4. Intussen werd mij door de ‘zoogdierenadmin’van het Natuurpunt-forum bevestigd dat rode eekhoorns wel degelijk ook takken strippen, en dat ze de afgestripte gebruiken als een isolerende binnenvoering voor hun nest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.