Grote Bonte Specht

Als ik hier in de voorgaande jaren een grote bonte specht op de voederplek zag, hing die altijd aan de mezenbollen.
Dit jaar zien we er ook regelmatig een, of misschien zelfs twee:
Als er een specht zit op de voederplek in de achtertuin, dan hangt die aan de vetbollen, maar in de voortuin zit ze (ze heeft geen rode vlek in haar nek, dus een vrouwtje) altijd op de voederplank.
Vandaag had ik toevallig een fototoestel bij de hand toen ik haar betrapte – al geef ik toe dat de foto verre van optimaal is…

Grote bonte specht - Dendrocops major &#9792
Grote bonte specht – Dendrocops major &#9792

De grote bonte specht is de meest algemene specht in onze streken, en het is ook de enige bonte specht die we wel eens in onze tuin zien. In het voorjaar horen we ze ook regelmatig roffelen… Soms in de beuk vlak achter het huis, maar vaker in het berkenbosje achter in de tuin.

Dit lees je wellicht ook graag...

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Grote Bonte Specht

 1. En terwijl ik dit berichtje lees, kijk ik naar buiten, en zie ik ‘onze’ bonte specht (duidelijk een mannetje) zich te goed doen aan een vetblok.
  En terwijl ik dit type, stormt de oudste zoon de woonkamer binnen en kiest de specht het hazenpad.

  1. Oef… Muggenbeet liet mij een tijdje geleden weten dat het hem niet lukte een reactie op mijn bericht te posten. (Ik had dan ook iets eerder een paar stommiteiten begaan met mijn geknutsel)
   Ik was al bijna zeker dat één en ander terug in orde was, maar nu ben ik helemaal gerust dat mijn blogje weer open staat voor reacties…

 2. De mannetjes vind ik, in schril contrast met het mensdom, een stuk attractiever dan de vrouwtjes.
  Laatst spotte ik weliswaar nog een groene specht, maar zijn bonte collega weigert vooralsnog halsstarrig onze tuin te bezoeken.

 3. Vanmorgen wandelden we langs een parkje achter ons huis, toen we een bizar geluid hoorden… Het leek op een Grote bonte specht, maar heel metaalachtig… Voorzichtig de hoek genaderd en net om de hoek zat, jawel, een Grote bonte specht te roffelen op een verlichtingspaal!! Een metallica-specht als het ware 🙂
  Op het internet bleken er nog waarnemingen te bestaan van roffelende spechten op lantaarnpalen in de stad… Voor ons was het toch een bijzondere ervaring vanmorgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.