Met pijn in het hart…

Ik heb al vaker verteld, dat toen we jaren geleden ons huis kochten, dat niet zozeer was om het bouwsel maar wel om de bomen was.
Toen ik een paar jaar geleden een zwam ontdekte aan de voet van één van de beuken, waren we er al niet helemaal gerust in.
Toen die zwam deze herfst opnieuw opdook, stuurde ik er een fotootje van door aan de boomverzorger die al eerder onze eik ‘behandelde’. Hij kwam vervolgens zelf poolshoogte nemen, nam de zwam voor onderzoek mee, en liet ons een paar weken later het verdikt weten…

De zwam in kwestie was een zadelzwam, een parasitaire zwam die echt wel te behandelen valt als hij op een tak voorkomt, maar die onderaan de stam toch serieuze risico’s met zich meebracht. De zwam zat al een paar jaar in de boom, en die boom stond niet alleen op slechts 6 meter van ons huis, maar helde ook nog eens over in de richting van het huis.
We moesten niet bang zijn dat hij al meteen zou gaan omwaaien, maar langer dan een paar jaar zou het toch echt niet meer veilig zijn.

En behalve het risico dat de boom op het huis viel, hielden we ook rekening met het feit dat onze geliefde oude bomen: een eik, de andere beuk en een haagbeuk vrij dicht in mekaars buurt stonden, en dat als deze beuk ontworteld zou raken, hij in zijn val wellicht ook de wortels van de andere bomen deels zou mee losrukken.

We besloten daarom niet af te gaan wachten, maar meteen drastisch te werk te gaan, en twee weken geleden werd de beuk geveld. Achteraf ben je dan stiekem toch wel blij, dat je ziet dat de aantasting echt wel zo ver gevorderd is, dat een andere beslissing dan vellen echt niet verstandig was.

De komende jaren komen we alvast geen brandhout tekort…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Met pijn in het hart…

 1. Dat is echt wel vervelend, zo’n mooie boom moeten neerhalen – maar in dit geval duidelijk de enige juiste keuze.
  Je hebt nu niet alleen voldoende brandhout, je kan ook insectenhotels maken bij de vleet 😉

 2. Niemand neemt graag afscheid van zo’n kanjer, maar als ’t moet dan moet het. Staande sterven is soms een mogelijkheid maar als de veiligheid in het gedrang is zit er niet veel anders op. Zoals ook Fruitberg aanhaalt, kan je je creatieve geest ook aanspreken want er zijn wel wat mogelijkheden met dat hout. grts.

 3. Erg jammer, maar helaas noodzakelijk. Zou je nog een keer een foto kunnen publiceren van die zwam? Wij hebben een grote beuk precies op de grens met de gemeente staan. De beuk staat wel nét op gemeenteterrein. De beuk heeft ook wel eens een zwam laten zien; ik zou wel willen weten waar ik op moet letten.
  Als die beuk valt, valt hij waarschijnlijk op de weg… Met stormweer ga ik er niet onder staan.
  Maar, insectenhotel maken: goed idee. Kan je je lekker afreageren met de boor 😉

 4. Ahhhh wat sonde. Maar niets aan te doen en gezien de veiligheid wel super noodzakelijk. Wij hebben ons tuintje alweer een tijdje winterklaar. Met de weersvoorspelling van komende tijd gaan we ook de rubber tegels weer gebruiken in de tuin. Het pad naar de schuur wordt onbegaanbaar als het vriest. Na een flinke valpartij meteen besloten dit drastisch aan te pakken door er rubber tegels te plaatsen. In de zomer komen de prachtige tegels wel weer terug.

  Groetjes!

 5. Als zwammenliefhebber heb ik sterke twijfels over de soort zwam ; volgens mij is het een andere. Op de foto van de afgezaagde stronk (waar de inwendige schade inderdaad al te zien is, maar toch nog niet zo erg) staat er een oud exemplaar aan de voet, met een heel typisch uitzicht : het gaat over een Reuzenzwam. Maar dat is een detail ; het gevolg is hetzelfde hoor : binnen afzienbare tijd zou de boom voor de bijl gegaan zijn (woordspeling). Groeten, Z.

 6. Ik weet hoe het voelt. Wij hadden het zelfde met een van onze twee kastanjebomen. Die ging zo snel achteruit, dat het wel gevaarlijk werd. (op mijn website een verslagje) Deze herfst hadden we honingzwammen in de tuin. We hopen, dat de andere kastanje het overleeft.
  Een voordeel is, dat er veel meer licht in de tuin is, waardoor je weer eens andere planten in de tuin kan zetten. En er is minder blad in de dakgoot.

  Groetjes, Thijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.