Van Juffers bij Beken in Bossen en Weiden

Beekjuffers dus…
Of beter: de weidebeekjuffer…

Ik heb er even op moeten wachten.
Jaren geleden dook er immers al een bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) in de tuin op. (En sindsdien heb ik er hier toch bijna jaarlijks gezien.)
De bosbeekjuffer is een eerder zeldzaam beestje (al moet ik er eerlijkheidshalve bij vertellen dat die hier in de streek behoorlijk algemeen is). En omdat die bosbeekjuffer de minder voorkomende van de twee is, hoopte ik toch ook een keer een weidebeekjuffer in mijn tuin te zien (die vind ik immers – net als Muggenbeet – nog een klein tikkeltje mooier.)

Calopteryx splendens ♂ | Weidebeekjuffer

Nu beweerde zoonlief al een tijdje, dat hij met zekerheid een beekjuffer met een vlek op de vleugels gezien had – maar ik ben er toch eentje van ‘eerst zien en dan geloven’.
En vanmiddag was het zover… We zaten nog wat na te tafelen aan de rand van de zwemvijver, tot zoonlief plots zei: ‘Daar is weer zo’n juffer met donkere vleugels!’. En inderdaad, donkere vleugels, maar die waren niet volledig gekleurd zoals bij de bosbeekjuffer. De vleugels vertoonden slechts een grote donkere vlek.
Terwijl ik naar binnen liep voor mijn camera, had zoonlief nog een tweede exemplaar gespot. Het waren allebei mannetjes – het vrouwtje heeft lichtgroenige vleugels.
(En dus vraag ik me af of die juffertjes die ik een paar dagen geleden zag, en die me opvielen omdat ze als ze vlogen zo’n opvallend grijzig-flikkerende vleugels hadden, wellicht ook weidebeekjuffers waren?)

Calopteryx splendens | Weidebeekjuffer

Ik ga ervan uit dat deze weidebeekjuffers slechts toevallige passanten zijn, maar helemaal onmogelijk is het niet dat ze zich in en rond onze vijver vestigen: De beekjuffers hebben dan wel een voorkeur voor stromend water – ze heten niet voor niks BEEKjuffer – maar hoewel de bosbeekjuffer snel stromend water wil, wordt de weidebeekjuffer ook wel eens gezien bij plassen met doorstromend water. En ik veronderstel dat een vijver waarin water wordt rondgepompt daar ook wel onder kan vallen.

Afwachten… en blijven uitkijken dus 🙂

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Van Juffers bij Beken in Bossen en Weiden

  1. Tijdens onze Schepswandeling in Balen rond de Grote Nete zagen we ze beiden en beide geslachten. Dit is vlakbij jullie. Als de zon schijnt zie je vooral de weidebeekjuffers rond de Grote Nete fladderen. Ik zag zelfs vis in de Grote Nete. In de natuurgidsen is er jammer genoeg verwarring rond de naamgeving: de weidebeekjuffer heet elders de prachtige beekjuffer en de bosbeekjuffer heet dan weer ‘gewone waterjuffer’ (Deltas vs Tirion). De vrouwtjes vind ik persoonlijk moeilijk.

    1. Ja, in Scheps zie je ze veel… (Goh, daarvan heb ik ook nog een paar mooie foto’s, misschien ook eens iets om over te bloggen… Nu 2012 voorbij is – toen was de wandeling in Scheps ‘wandeling van het jaar’) is het er allicht niet meer zo druk, en daarom leuk om mensen nog eens op dat mooie gebied attent te maken.)
      En in de Vennen (het natuurgebied net stroomopwaarts op de Grote Nete) zitten er volgens mij nog minstens zo veel (maar dat gebied is eigenlijk alleen met gids toegankelijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.