Bieslook!

Ondanks de vrieskou, ondanks de sneeuw van de voorbije dagen…
Vorig weekend speurde ik er nog vergeefs naar, naar de eerste sprietjes bieslook.
Toen ik vanmorgen even een vluchtige blik wierp op waar altijd de bieslook groeit, verwachte ik alleen maar blaadjes van de bosaardbe, en afgevallen herfstblad te zien.
Maar niks hoor…
De soep kreeg vanmiddag een garnituur van de eerste sprietjes bieslook!

Allium schoenoprassum | Bieslook

En vermits het tegenwoordig bon ton is, om wilde kruiden te verkiezen boven gekweekte, kan je met een gerust geweten in elk gezelschap verkondigen dat je vind dat bieslook van alle inheemse Alliums toch wel de meest verfijnde smaak heeft.
Want inderdaad, Bieslook is zo bekend als keukenkruid, dat we bijna vergeten dat het een inheemse wilde plant is. De meeste bieslook die je buiten tuinen vindt, is weliswaar afkomstig uit tuinen. Echte wilde bieslook is erg zeldzaam geworden: in Nederland komt het nog wel voor aan de oevers van de grote rivieren, waar het in België wild gevonden wordt vond ik nergens terug. (Op basis van de vondsten die op waarnemingen.be zijn ingevoerd, lijkt het zuiden van West-Vlaanderen een goeie kandidaat…)

Allium schoenoprassum | Bieslook

Bieslook – teelt

Bieslook is in de tuin een hele gemakkelijke plant, ze groeit op vrijwel elke bodem. In het wild geeft de plant de voorkeur aan zonnige standplaatsen op een niet te zware bodem. In de zomer mag de bodem gerust uitdrogen, maar in de winter verdraagt bieslook zelfs wat natte voeten.
Bieslook kan je dus gerust een plekje geven in een zonnige kruidentuin tussen meer mediterrane planten als roosmarijn en tijm, maar hou er rekening mee dat bieslook vooral in de winter ook graag wat vochtigheid heeft, en dat de bodem voor bieslook ook iets rijker mag zijn dan de schrale ondergrond waar sommige kruiden zo van houden.
Misschien de bieslook daarom eerder een plekje geven in de ‘gewone’ sierborder? Plant er verschillende polletjes, ze bloeien immers erg mooi in de vroege zomer, en gebruik er maar één om van te knippen… Haal daar ook telkens de hardere bloeistengels uit weg (die zijn minder ‘lekker’ omdat ze zo hard zijn).
En als de planten bloeien, dan kan je natuurlijk ook de bloemetjes gebruiken… Die hebben een iets meer uitgesproken smaak dan het blad, en ze geven extra kleur aan je kruidenkwark.

Allium schoenoprassum - Aglais urticae | Bieslook - Kleine vos

In mijn tuin staat het bieslook voorlopig nog gewoon in de kruidentuin vlak bij de keukendeur (en tussen de kasseien van het tuinpad waar het zich vrolijk uitzaait), maar eigenlijk ben ik ook van plan het als experiment eens in de bloemenweide uit te planten.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Bieslook!

  1. Snel even gaan kijken, en jawel hoor! Drie sprieten bieslook bovengronds! Ik laat ‘m ook elk jaar volop bloeien, heel populaire plant bij de hommels.

  2. Hier staat ze al een tijdje boven de grond, wel dichtbij de serre, waarvan ze onrechtstreeks waarschijnlijk wel wat warmte ontvangt. Volgens de (oude) Belgische flora komt bieslook in het wild nergens in België voor, maar in Nederland wel in het Fluviatiel District. Het komt hier wel verwilderd voor. Veel algemener is natuurlijk wel kraailook (Allium vineale), wat je op veel plaatsen in wegbermen en bosranden vindt.

    1. Bedankt voor de aanvulling…
      Kraailook heb ik hier ook in de tuin, in de boomgaardweide.
      Hier in de Kempen heb ik Kraailook in de buurt eigenlijk nog nergens aangetroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.