Garden Bloggers Bloom Day – a little later

(to English text)

Er is al veel verteld over al die bloemen die al lang niet/nog lang niet horen te bloeien en dat toch doen…
Ik ga daar dus niet nog een verhaaltje over onverwachte bloeiers aan toevoegen…
Ik ga het zelfs niet eens over een bloeiende plant hebben…

Anemone x hybrida 'Königin Charlotte' | Herfstanemoon - Japanese anemone

Ik had al een paar dagen vanuit het raam gezien dat er een rondvliegend wattenbolletje tussen mijn uitgebloeide herfstanemonen was blijven hangen. En eigenlijk stoorde me dat behoorlijk – zo’n gebruikt watje tussen de planten. Maar gezien; Maar als ik dan buiten kwam, liep ik niet meteen de voortuin in, en kwam het er niet van dat bolletje weg te plukken.
Maar vandaag stond ik er – letterlijk en figuurlijk – wat langer bij stil, en realiseerde me dat zo’n wattebolletje toch net iets te zwaar is om door de wind een meter hoog op een fragiele anemonenstengel te worden gedeponeerd. En bovendien zag ik dat andere bloemen ook dat pluizige-witte gingen tonen…

En inderdaad: het wattenbolletje was geen wattenbolletje, maar een grote prop wit zaadpluis…

Ik heb die japanse anemonen al jarenlang in mijn tuin, maar dit heb ik nog nooit gezien. En dus stel ik me opnieuw de vraag, of dit te maken heeft met die lange herfst nazomer. Ik vermoed dat in voorbije jaren het koude weer het proces van zaadvormen vroegtijdig heeft gestopt, en dat er dit jaar wel genoeg tijd was om helemaal uit te rijpen…

Meer Garden Bloggers Bloom Day.

Cotonball!

We had a very mild autumn this year, and many flowers that are supposed to bloom in spring or during summer, are still blooming now. But there has been told so much about those ‘abnormal’ bloomers yet, that I decided to go for something different this month. It isn’t even about a flower, I must admit… But it surely brightens up the garden.

nemone x hybrida 'Königin Charlotte' | Herfstanemoon - Japanese Anemone

However… I must admit that at first I didn’t find it very ‘brightening’. Do you like it, when a used cotton ball is hanging on top of delicate flowerstem? That was what I saw amids a patch of Japanese anemones that were out of bloom. Every time I looked out of the window into the front yard, I saw that cottonball, but I forgot about it when I went outside, and so I didn’t get a closer look.
But today it finally dawned on me, that a cottonball is a bit to heavy to be taken up by the wind and landed three feet high… And furthermore, I noticed something white and fluffy on top of some other stems…

And indeed, instead of a cotton ball it just was a ball of pappus!

I have those anemones in my garden for years now, and never noticed this before. So I keep asking myself, if this is another consequence of the very mild autumn we had this year? Was the process of ripening stopped prematurely in previous years, and could they ripen off completely now?
I’m curious if this will repeat next year!

More Garden Bloggers Bloom Day.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Garden Bloggers Bloom Day – a little later

  1. Heb het zelf een aantal jaren geleden ook gehad.
    Het zaad zou ‘loos’ zijn, (hybride), maar ik heb ook
    verhalen gelezen van mensen die wel gezaaid hadden en er
    nieuwe plantjes van kregen. Wel een omslachtige
    manier misschien maar leuk om te proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.