Ruilen! – Swapping!

(To English Text)

OK, de ene zadenruil is nog niet afgelopen of de volgende dient zich alweer aan!
Omdat ik (ook via mail) toch wel een aantal reacties kreeg van mensen die snel wilden gaan ruilen, én omdat ik via een andere weg al een aantal kandidaten voor een zadenruil bij elkaar had, kom ik vandaag al op de proppen met een voorstel.

Wie zin heeft om zaden te ruilen met Belgische en/of Europese tuiniers stuurt me een mailtje (ann apenstaart annetanne punt be) met de volgende info:

– Naam en adres
– email
– Aan hoeveel tuiniers (max. drie) wil je een envelopje sturen met vijf verschillende soorten zaden (vijf pakjes met in elk één soort zaad, dus geen zadenmengeling)?
– Stuur je liefst zaden naar andere tuiniers in België, of mag ik je ook één of meer adressen elders in Europa toesturen?
– Een korte beschrijving van je tuin (moestuin, siertuin, inheemse planten?) Die beschrijving wordt doorgestuurd naar de mensen die jou met zaden mogen bedelen, maar dit verplicht de afzender tot niets: iemand die alleen maar bloemenzaden in zijn/haar voorraad heeft, en de naam krijgt van iemand met alleen maar een moestuin, die stuurt gewoon bloemen op, en hoeft zich zeker niet naar een tuincentrum te haasten om groentenzaad te kopen.
Het is en blijft de bedoeling om met anderen te delen wat je teveel hebt. Stuur dus geen volle, ongeopende pakjes zaad, ga zeker geen zaad kopen (Note to self: En hou jij je hier ook aan, je voorraad is zo al veel te groot), maar haal uit pakjes die je zelf niet leeggezaaid krijgt gewoon een hoeveelheid waarmee iemand anders minstens enkele planten kan zaaien.
Gebruik gewoon je gezond verstand om een hoeveelheid te bepalen: drie pompoenzaden, dat is allicht ruim voldoende, maar tien klaprooszaadjes is misschien wel erg schamel!

Deadline voor het toesturen van deze info: 1 december.
In het eerste weekend van december maak ik dan een definitieve lijst op, en stuur jou per mail het/de adres(sen) van de tuinier(s) die verlangen op jouw pakketje zit(ten) te wachten. De tuiniers waar jij zaden naartoe stuurt, zijn niet noodzakelijk dezelfde als degenen die jouw adres hebben gekregen.
Vóór Kerstmis zouden alle pakjes op de post moeten zijn, en liefst nog een beetje eerder!

Swapping!

OK, I was eager to go on swapping, and was in a hurry to post my message Monday, thinking I wouldn’t get many replies. But I did get quite some positive reactions, and a few of them were even more eager to start swapping than I was,

Because countries outside Europe often have restrictions concerning the import of seeds, this swap is only open to European gardeners… I’m sorry to disappoint people from America or Australia or…

Those interested in swapping leave me a personal message or send an email (ann at annetanne dot be) with the following info:
– name and address
– email-address
– how many gardeners (up to three) they are willing to send an envelop with five different kinds of seeds (in individual packages, no seedmixtures).
– a short description of your kind of garden (veggies, ornamentals, natives…). This description will be given to the person who will send you his/her seeds, but this is just ‘indicative’. Someone who has only flower-seeds and gets the name of a ‘pure’ vegetable gardener can happily send flowerseeds, and shouldn’t rush to the garden-center to buy vegetable seeds.
– Don’t send complete seed packets… just what is left when you keep what you need! Don’t buy seeds for this swap! (Note to self: Don’t buy seeds for this swap! Your stash is way to large to allow for that!)

– Closing day is the first of December, and in the first weekend of December I mail all participants the address(es) where they can send their seeds. It’s possible that they receive seeds from the same gardeners, but it’s equally possible it’s someone else…
Before the Christmas, all packages should be sent…

Merry Swapping!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Ruilen! – Swapping!

 1. Een Round Robin heet zoiets bij de Angelsaksen. Heel fijn idee!

  Ik doe al enkele jaren mee met een tomatenruil op die manier: 10 rassen opsturen (telkens 30 zaadjes) naar een centrale verdeeldame met veel tijd en dan rond de jaarwisseling een pakje terugkrijgen met daarin 60 nieuwe (vaak heel oude) rassen (telkens 5 zaadjes). Dan ben ik als een kind zo blij…

  1. Met Patchwork-stofjes heb ik het ook ooit op die manier gedaan: alle deelnemers stuurden mij een pakketje met x lapjes van allemaal hetzelfde stofje, en ik maakte daar x pakketjes van met allemaal verschillende stofjes.

   Soms krijgt een Round Robin nog een andere vorm (heb ik wel eens met patchwork-stofjes gedaan): Nummer 1 maakt een pakketje met daarin 15 stofjes (of zaadpakketjes dus), en een lijst met daarin de volgorde van de leden van de cirkel. Dat pakketje gaat naar nummer 2. Die haalt uit het pakket die 15 stofjes (of… inderdaad) die het meest bevallen, en vult met eigen materiaal aan tot het totaal weer 15 is. Vervolgens gaat het pakketje naar nr 3…. Uiteindelijk komt het hele pakket weer bij nr 1 terecht….
   Maar als bij dat systeem ergens iets misloopt bij één schakel, dankzij tante post, of gewoon ‘because life happens’… dan is er voor iedereen in het vervolg van de cirkel niets meer.

  1. Gelukkig dat deze reactie er nog achteraan kwam, want mijn spam-plugin had je oorspronkelijke commentaar (misschien omwille van het duplicaat?) al als ‘Very Spammy’ herkend… En dat had ik niet gezien, als ik niet evenn die spamfolder was gaan doorzoeken!

 2. Wel ik ga je een mailtje sturen Anne Tanne. Het lijkt me heel leuk om zo een zadenruil te doen. Ik probeer dan ook dikwijls in’t buitenland wat zaadjes te verzamelen wat niet altijd goed lukt natuurlijk.

  Groetjes,
  Rita

 3. Pingback: Zaden Ruilen
 4. Pingback: De brievenbus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.