10 thoughts on “Dierenleven in je Tuin – Poll – Wildlife in your Garden

 1. Heb dit jaar toch een schimmel op een tweejarig appelboompje weggekregen door om de paar dagen bladen stengel te besproeien met een oplossing van één druppel tree tea oil op een kopje water (schudden en in een oud deodorant spray flesje doen)…

  1. Mooi…

   En ik maak even van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat het inderdaad belangrijk is om TeaTree verdund te gebruiken (zoals jij ook deed), en zeker niet zoals sommige mensen doen, het onverdund op huidschimmels toe te passen.

   In de literatuur verschijnen steeds meer meldingen van teatree-allergie, en zelf ben ik in de loop der jaren ook allergisch gaan reageren op die olie.

 2. The ornamentals have to work it out with the wildlife, but I will go to greater lengths to protect the edibles. Here in the subtropics very little food would make it to the kitchen without some intervention. Most of what I do is mechanical rather than chemical. I bag tomatoes to protect them from fruit fly, and can often rely on hand removal to deal with caterpillars and snails. I net some of the fruit on the trees to deter the birds but the fruit I can’t reach to protect is theirs to enjoy. Bronze orange bugs will overrun the citrus unless controlled and can cause whole branches to wither and die, but as there is no organic means of control, I vacuum them off the trees! They have a very bad smell, so the vacuum cleaner is an old one that does not come into the house.

 3. ik gebruik het zo min mogelijk want vind het een akelige gedachte, maar als mijn met veel moeite gekweekte jonge peperplanten in 1 nacht kaalgevreten worden door slakken, dan ga ik toch aan de escar-go slakkenkorrels. (daaraan gaan de vogels niet dood)
  Ik had ook een glazen wespenval gekocht toen er een paar jaar geleden bijzonder veel wespen waren.

  Het leek mij een ideale oplossing zonder gif, beetje siroop in het decoratieve glas en klaar, maar sinds ik weet dat er hier een imker in de buurt woont, hang ik m niet meer op. Het risico dat er bijen in dood gaan is te groot.
  (ik ben gek op honing en koop het het liefst uit de streekwinkel, beetje gek om de bijen dan dood te maken als collateral damage)

  Dat is het enige bestrijdingsmiddel dat ik heb moeten gebruiken, gelukkig.

 4. I voted “Other”. The space around my house is not mine alone… critters belong there too. I hand-pick especially unwelcome pests, and solarize the soil (using sun and a plastic tarp to heat up the soil) to kill root knot nematodes as needed. To help out the good guys, I have perennial habitat areas scattered around my yard.

  The only pests I use a chemical to kill are fire ants, which are an invasive species. They’re incredibly abundant, are harmful to native wildlife, and their bites are painful and long-lasting.

 5. Dat zal wel een eeuwige discussie blijven: fauna dan wel flora beschermen. Gelukkig heb ik een zeer insectrijke, ongekunstelde tuin. Onder hen zitten best wel veel verdelgers van ongedierte. Maar ze uitspelen tegen bijvoorbeeld schimmels, zoals onder meer sterroetdauw, is een no go. En dan? Planten laten wegkwijnen? Dan ben je als tuinier toch ook niet echt goed bezig.
  Geen inmenging, en dus leven en laten leven, vind ik niet opgaan voor elk type tuin. Al kan dat een beroepsmisvorming zijn. Spreek me gerust tegen als je vindt dat ik raaskal. 😉

 6. those little critters belong there too…
  I definitely agree that they belong. If something is actually killing the plants completely (like Vine Weevils often do) I will treat the area with nematodes so that they only eat the specific pest and don’t harm anything else. Ocassionally I mix up garlic spray for bad aphid infestations but I’m careful to spray direct and only where there are no other insects/bees/spiders etc. Mostly I just pick them off by hand if they are causing a big problem, otherwise I see them as bird and hoverfly food.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.