Kweeperen – Quinces

(to English text)

Kweepeerlikeur

De voorbije jaren heb ik mijn kweeperen altijd tot confituur (of jam, voor de noorderburen) en gelei verwerkt, maar dit jaar was onze oogst zo ontzettend-verschrikkelijk-gigantisch groot, dat we voor een halve eeuw zoet broodbeleg zouden hebben.
(Mijn recepten)

Ik ben dan maar naar andere recepten op zoek gegaan, en vond tenslotte een recept voor een likeur van kweeperen.
Omdat ik niet alle ingrediënten bij de hand had, heb ik het recept iets vereenvoudigd. (Wie vertelt mij waar ik bittere amandelen kan vinden?) Het brouwseltje is nog niet klaar, het mag nog een maandje langer rusten, maar ik wil jullie het recept toch niet onthouden…

– Kweeperen
– Grappa of vodka
– een kaneelstokje
– 5 kruidnagels
– wat geraspte nootmuskaat.

Ik heb zoveel kweeperen geraspt dat ik een inmaakbokaal van 2 liter kon vullen. Het fruit heb ik samen met de specerijen in de bokaal gedaan en overgoten met vodka tot alles onderstond. Dagelijks schud ik het boeltje zo goed en zo kwaad ik kan door elkaar.
Nu moet ik in totaal 2 maanden wachten, en dan mag alles gefilterd worden. Het recept zegt ‘door een dubbele laag koffiefiltes met een laag steriele watten op de bodem’. Ik ga eerst alles door een kaasdoek filteren, en als het niet erg helder is filter ik het inderdaad nog een keer door een papieren koffiefilter.
Daarna moet het drankje op smaak worden gebracht met suikerstroop: gelijke delen water en suiker verwarmen tot de suiker gesmolten is, en dan toevoegen tot de smaak je bevalt. Ik ga dat net iets anders doen: één van mijn ladingen kweepeergelei is mislukt, is niet opgesteven. Dat is dus eigenlijk al ‘kweepeersuikersiroop’. Die voeg ik toe aan mijn likeurtje, waardoor het een mooiere roze kleur krijgt (hoop ik) en het kweepeeraroma net wat sterker wordt.

Home-made Quince Liqueur

Our quinces-harvest has beaten all records this year. Normally I make jams and jellies of those fruits, but if I preserve them all that way, we have sweet spreads for a century.
(My recipes)

I have searched for other recipes, and found this one for Quince liqueur.
I didn’t use bitter almonds, as I don’t know where to find them. The liqueur isn’t ready yet, and in the second stage, I won’t use just sugar and water, but a batch of ‘failed’ quincesjelly. That batch hasn’t jellied, so it is kind of sugar/water mixture with a nice red color and a quinces taste… That’s what I will add to my liqueur to sweeten it.
But I still have to wait one more month…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Kweeperen – Quinces

    1. Dat heb ik inderdaad overwogen, maar die extracten zijn vermengd met olie, en dat is geen probleem in gebak, maar ik weet niet of dat in een likeurtje geen drijvende olievlekjes geeft…

  1. Hallo Annetanne,

    ik ben op het internet op zoek naar een recept voor kweepeerlikeur. Het jouwe spreekt me aan want ik heb ook nog een lot “mislukte” lopende kweepeergelei staan van vorig jaar dat ik graag zou verwerken. Was de jouwe een succes?

    Ik heb een liter 95 graden alcohol staan, dus wel straf spul. Ik dacht die te mengen met 1 liter extra zuiver kweepeersap (gemaakt met de sapcentrifuge en gefilterd door een koffiefilter) en een maand laten staan met kaneel en kruidnagel. Daarna dan opzoeten met de siroop. Denk je dat dit ook kan werken?

    Groeten, Matthias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.