Jonge blaadjes – Young leaves

Lonicera periclymenum | Kamperfoelie - Honeysuckle
Lonicera periclymenum | Kamperfoelie - Honeysuckle
(to english text)

Natuurlijk heb je het zelf ook al eens opgemerkt: een vlierstruik of een kamperfoelie, die in het putteke van de winter met jonge blaadjes pronkt.
En misschien heb je je dan afgevraagd of de natuur nu helemaal in de war is?

Nee, gelukkig niet… Het gaat hier gewoon om twee exemplaren van het uitermate ongeduldige type.

De kamperfoelie is in meerdere opzichten een haantje de voorste: de eerste om bij het verstrijken van de zomer zijn blaren te verliezen, maar ook de eerste om – vaak al voor de winter goed en wel begonnen is – zijn knoppen alweer te laten uitlopen. En dat heeft ie nog niet zo slecht bekeken: op die manier kan hij bij het begin van de lente profiteren van elk straaltje zon, voor het bladerdek van de andere struiken zich boven hem sluit.
En de vlier, die heeft aan zijn nieuwe knoppen (die elke struik al in de herfst laat zien) zo’n losse en slecht omhullende schubben, dat de blaadjes er al heel snel uit komen piepen.

Young leaves

Of course you too, you have already seen this: an elder or a honeysuckle, proudly presenting it’s young leaves before winter is half, even when the world is covered with snow.
And maybe, you have been asking yourself, if nature was completely unsettled?

No, it isn’t… Those two plants are just of the impatient kind.

The honeysuckle always wants to be the first…. first to discard it’s leaves when summer is fading, first to show of – even before winter has truely begon – it’s new leaves. And probably that has a reason, too… This way, the honeysuckle can profit of every tiny sun-ray at the beginning of spring, take full advantage of the sunlight, before the leaves of the other shrubs and trees close the canopy above it.
The elder’s new buds on the other hand, have scales that only cover the new leaves loosely and partially, so it doesn’t take long before the leaves come out.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Jonge blaadjes – Young leaves

  1. die Lonicera dus maar niet meer verplanten nu, zoals ik toch overwoog ? (waarbij we met ‘nu’ natuurlijk bedoelen: als het wat warmer wordt)

  2. @dieter: ligt er een beetje aan wat voor Lonicera. Ik bedoel maar: in mijn tuin staan verschillende spontane zaailingen van de wilde kamperfoelie. Ik heb het zelfs ooit gewaagd om er zo ̩̩n te verplanten toen de lente al een flink eind op streek was Рen met succes.
    Maar als het om een cultivar gaat die je (duur) gekocht hebt, dan zou ik inderdaad wachten tot in het najaar om geen risico te nemen.

  3. @annetanne: we zijn natuurlijk voor de wilde gegaan, een paar jaar geleden. kwestie van de beestjes het beste te geven.
    dan waag ik het er nog wel op.
    bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.