Van vogels en vogelen – On birds and birding

(to english text)

Potentilla norvegica | Noorse ganzerik - Ternate-leaved cinquefoil
Potentilla norvegica | Noorse ganzerik - Ternate-leaved cinquefoil
Telkens opnieuw valt het me op… Voor heel wat natuurliefhebbers lijkt de interesse in de natuur toch vooral een interesse voor vogels (vogelen?) te zijn.
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het forum van natuurpunt… Op het ogenblik dat ik dit schrijf, zijn er in de soortgroep ‘Vogels’ 1482 onderwerpen aan bod gekomen en 39079 berichten geplaatst, en in de soortgroep ‘Planten’ zijn dat respectievelijk 188 onderwerpen en 2447 berichten.

Eén zo’n vogelaar heeft me wel eens verklaard dat voor een ‘echte’ natuurliefhebber plantjes nu eenmaal veel te weinig uitdagend zijn… Het was volgens hem toch veel boeiender om uren door een verrekijker te zitten turen en dan op basis van een plots voorbijschietende kleurvlek te kunnen uitroepen dat je een zuidoostelijke groenbek-kierelewiet* had gezien, dan om op je achterwerk in het gras met een dik boekwerk in je handen uit te vogelen dat het plantje dat daar groeide toch echt wel een Noorse ganzerik was. (Tja, laat het mij nu veel meer voldoening geven dat dat vrij zeldzame plantje zomaar in mijn tuin verschijnt, dan dat weet-ik-weel welke vogel even toevallig langs mijn huis voorbijvliegt.)

Soms lijkt het zelfs, dat die vogelaars ‘planten’ niet als natuur beschouwen, zoals die ene persoon, die vond dat je bermen best laat verruigen tot brandnetel-en-bramenstroken, omdat ‘de biodiversiteit’ (lees: het aantal nestelende vogels) dan groter is dan bij een goed beheerde berm.

En net zoals er meer vogelaars dan plantjesmensen lijken te zijn, lijkt er binnen die eerste groep een overwicht aan mannen, en zijn er in de tweede wellicht meer leden van het vrouwelijk geslacht. Is dat dan toch het atavistische “man = jager” en “vrouw = verzamelaar”-instinct dat hier de kop opsteekt? of heeft iemand een andere verklaring?

*) Sorry, maar een foto van een zuidoostelijke groenbek-kierelewiet heb ik niet, ik moet me dus beperken tot eentje van een mus.

On birds and birding

Passer montanus | Ringmus - Tree sparrow
Passer montanus | Ringmus - Tree sparrow
It often strikes me, that for lots of ‘nature-lovers’, nature seems to consist merely of birds. Looking at the forum of ‘Natuur-punt’ (Nature-point, a Flemish nature-protection organization), in the sub-forum ‘vogels’ (birds), the number of topics and posts if the tenfold of that in the sub-forum ‘planten’ (yes, plants).

One such a birding-fellow once told me that it’s obvious why a ‘real’ nature-lovers finds birds are much more challenging than plants. As I should believe him, it gives a lot more satisfaction to look through binoculars for hours, and then, when you suddenly see some flash of color, exclaim that you have seen the south-eastern greenbill keereleekeet*, than, sitting on your buttocks in the grass with a heavy book, to find out that that flower that suddenly happened to bloom in your garden is a ternate-leaved cinquefoil. (Well, as for me, it gives me more satisfaction that this relatively rare plant choose my garden to grow in, than that such a bird happens to pass by…)

Sometimes, those bird-fellows even seem to think that plants do not belong to nature. (Like that person that said that he preferred a roadside that was only nettles and brambles, as the biodiversity was much higher there than in a herb- an flowerrich meadow.)

And just like the majority of the birding-people seem to be male, more woman seem to love the plant kingdom. Should it be, that the atavistic ‘man = hunter”, “woman = gatherer”instinct that is showing, or does anyone has another explanation?

*) No, I never had the chance to take a picture of a south-eastern greenbill keereleekeet, so you have to do with one of a sparrow.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Van vogels en vogelen – On birds and birding

 1. Bij mij gaan de liefde voor planten en vogels hand in hand. Ik denk er zelfs over tuinvogelconsulent te worden voor de Vogelbescherming. Een vogelvriendelijke tuin kan volgens mij namelijk ook een mooie tuin zijn. En dan bedoel ik geen tuin met alleen brandnetels en bramen.
  .-= laatste blogbericht: Leven op de tuin =-.

 2. Ik hou van vogels én van planten, het één kan niet zonder het andere. Al zal je me niet de hele dag met een verrekijker zien 😉
  Trouwens sinds tijden zo’n winter, zouden er nog veel planten afsterven? Daar ben ik wel benieuwd naar.

 3. ‘T is natuurlijk niet verwonderlijk dat alle bezoekers van je blog plantenliefhebbers zijn!!!!
  Ik weet in ieder geval dat de hoeveelheid en diversiteit van het dierlijk leven afhangt van de hoeveelheid en diversiteit van de planten. In die zin zijn vogels rechtstreeks afhankelijk van planten.

 4. @Me!, Buitenskamers, Menck: op basis van de reacties op dit artikel zou je inderdaad bijna gaan denken dat ik het met mijn vooronderstelling toch mis heb, maar – zoals Rob al aangeeft – een ‘steekproef’ binnen de bezoekers van dit blog heeft allicht last van ‘selection bias’…

  @Brimstone, Easygardener: yes, you are probably right to presume there’s a competitive factor in it!

  @Fluitenkruid: wat inheemse planten betreft, ben ik niet zo bang. Vorig jaar waren er hier temperaturen tot beneden -15°C, en daar heeft de inheemse flora weinig van gemerkt. Sommige exoten hebben misschien wel last van de langduriger koude dit jaar (maar het is hier nog niet beneden -10° gegaan), maar anderzijds: de sneeuw zorgt voor een stuk isolatie, dat is minder erg dan ‘naakte vorst’.

  @Leonie: ik ga zeker ook eens regelmatig bij jou komen kijken…

  @Rob: je hebt helemaal gelijk, en precies daarom heeft het me wel eens geërgerd als ik weer eens een nummer van het tijdschrift van de plaatselijke natuurpunt-afdeling doorbladerde, en daarin vrijwel uitsluitend vogel-gerelateerd nieuws aantrof.

  @boomgeest: ik had inderdaad zijdelings al ergens iets over die troepiaal vernomen, maar niet in de gaten gehad dat die gekte zulke proporties aannam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.