Tuinieren voor dieren

  1. Geen netels nodig
  2. Diervriendelijke planten
  3. Tuinieren voor dieren

Beestje (zweefvlieg?) op hyssop

Na mijn verhaal over waarom netels niet nodig zijn, en waarom je ook zonder inheemse planten diertjes naar je tuin lokt, wil ik vandaag toch Рeindelijk Рvertellen wat je dan w̩l kan doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor ongewervelden.

1. De derde dimensie

In het eerste artikel vertelde ik inderdaad al, dat de aanwezigheid van bomen, struiken of zelfs een met klimplanten begroeide muur in dit opzicht belangrijk is.
In de BUGS-studie bleek de aanwezigheid van bomen en struiken zelfs de belangrijkste factor die ervoor zorgde dat er meer diersoorten in een tuin werden gevonden. Niet alleen zorgen bomen en struiken voor extra oppervlakte, extra voedsel, maar ze creëren ook extra biotopen.

2. Veel verschillende biotopen

Het is misschien het intrappen van een open deur, maar een ’tuin’ die enkel bestaat uit een gladgeschoren gazonnetje, zal veel minder insecten en andere ongewervelden aantrekken dan een even grote tuin met behalve een grasveldje ook nog een paar struiken en een bloemenbordertje.
Helaas, voor de luilakken onder ons, ook het omgekeerde geldt: Een tuin met alleen maar een ruigte van brandnetels of distels, zal evenmin een hele grote diversiteit herbergen…

3. Een vijver(tje)

Dat je in een vijvertje heel wat diersoorten aantreft die je niet in een ‘droge’ tuin vindt, heeft Bart al in verschillende van zijn eigenwijze blogberichtjes laten bewonderen. En net zoals je in een grote tuin per eenheid van oppervlakte geen grotere verscheidenheid aan diertjes blijkt te vinden dan in een kleine (zie mijn eerste artikeltje uit de reeks), blijkt hetzelfde op te gaan voor vijvers. Natuurlijk vind je meer gewriemel in een grote dan in een kleine vijver, maar per liter inhoud bleek er geen verschil.

4. Een composthoop

Natuurlijk heb je in je tuin een composthoop om zo op een eenvoudige manier je tuinafval te recycleren, maar bovendien is het ook een biotoop waar heel wat dieren met graagte gebruik van maken. Plekjes met warm, half-vergaan organisch afval vormen een biotoop dat in heel veel tuinen nauwelijks afwezig is (ik hoef maar naar buurman te kijken, die vanaf half augustus tot midden december als het ware op vinkenslag zit om bij elk vallend blaadje naar buiten te rennen en het van zijn gazonnetje te plukken).
Het effect van een composthoop op het dierenleven in een tuin is niet gigantisch, maar was in het onderzoek wel heel duidelijk waarneembaar. Vooral kevers allerhande blijken veel meer voor te komen in de nabijheid van een composthoop. Eigenlijk vormen de composthopen een vervanging voor biotopen die steeds schaarser worden: rottend aas, dode paddenstoelen, mest, verlaten vogelnesten en dood hout…

5. Netheid is een vloek van de dierenrijke tuin!

Een tuin die niet ‘winterklaar’ wordt gemaakt, maar waar de dode plantenresten de hele winter in de border blijven, is veel diervriendelijker dan de tuin waar elk gevallen boomblaadje angstvallig wordt weggeharkt.
Zorg ook voor een strooisellaag onder de planten, en laat hier en daar een haag wat breder en hoger uitgroeien, of snoei als je de ruimte hebt bijvoorbeeld meidoornhagen zo min mogelijk.
Een gazonnetje ontbreekt in vrijwel geen enkele tuin, maar als je écht vriendelijk wil zijn voor het dierenleven in je tuin, zorg dan ook dat er hier en daar plekjes zijn waar het gras hoger mag uitgroeien. (En wacht een dag of twee, hooguit drie, voor je het hooi weghaalt! Op die manier geef je de dieren die in het gras leven de kans om zich een ander plekje te zoeken.)
Beperk ook de verharde oppervlaktes in je tuin.

5. Zorg voor dood hout in je tuin

Haal dode takken alleen uit je bomen als ze gevaarlijk zijn, en laat – maar alleen als je de ruimte hebt en er geen gevaar is voor omwonenden – een boom ook eens staande sterven. Een goede tweede is om een flinke stobbe te laten staan van een boom die echt moest geveld worden.
Een ander alternatief is een takkenril van snoeihout of een stapeltje houtblokken waarvan je de onderste gedeeltelijk in kan graven. Als de ril stilaan inzakt, of het stapeltje steeds verder in elkaar stuikt, moet je het niet gaan afbreken maar gewoon er meer takken of blokken bovenop stapelen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Tuinieren voor dieren

  1. Rot (overrijp) fruit, daar zijn ze hier in Tessenderlo echt zot van. Mijn perzikken bvb. worden aan de boom opgegeten (leeggezogen).
    BTW: ik bewonder je voor je zorgvuldige artikels en de ecologische invalshoek! (idem voor menck, bart et co)

  2. @Muggenbeet: Zo bleven van onze oogstappeltjes (Transparante Blanche) vaak alleen de schillen over, die rond wat voor de rest van het klokhuis doorging aan de takken hingen.
    (Die appelaar heeft vorige winter het veld moeten ruimen voor de serre, maar wordt komende winter allicht vervangen…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.