Bijenkorfje – Prunella vulgaris

Prunella vulgaris - BrunelIk heb de brunel altijd een erg sympathiek plantje gevonden… In onze tuin heb ik het dan ook gekoesterd, maar pas dit jaar lijkt het wat algemener voor te komen – lees: het heeft zich nu ook in de bloemenweide gevestigd.

Tot nu toe groeide en bloeide het plantje vooral op de oprit. Die oprit bestaat uit kasseien, die met behoorlijk brede voegen (eigenlijk breder dan we het graag gewild hadden) gelegd zijn. Omdat er geen beginnen aan is om die oprit volledig onkruidvrij te houden (moet ik nog zeggen dat ik absoluut geen round-up of dergelijke aan mijn tuin wil spenderen?), heb ik daar altijd heel selectief gewied. Grassen, paardenbloemen en dergelijke worden zonder pardon verwijderd, maar driekleurige viooltjes, zaailingen van kruiptijm, en natuurlijk brunel worden met heel veel plezier verwelkomd. In het midden van de oprit blijft de brunel laag, en komt nauwelijks in bloei, maar naar de randen toe wordt ze wat hoger en krijgt ze wel bloemetjes. Intussen heeft ze ook haar weg naar het hooilandje gevonden, en daar wordt ze wel een centimeter of dertig hoog.

De brunel heeft haar volksnaam bijenkorfje te danken aan haar gelijkenis daarmee, maar het is één van de vele lipbloemigen die ook druk insectenbezoek krijgen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Bijenkorfje – Prunella vulgaris

 1. doet er mij aan denken dat ik dat drankje met brunel eens moet proberen: blaadjes laten macereren in koud water voor een verfrissende drank. ook kauwen op het blad zou de dorst tegengaan

 2. Op 27 juni plaatste ik op mijn eigen blog ook al een foto van dit plantje. Ik kende em al wel uit boeken en van naam (de officieele Nederrlandstalige naam is Gewone Brunel) en zag em nu voor het eerst ik het echt en min of meer “in het wild”. Laten we zeggen semi wild want ik vond em (in vrij grote getale) in een stadspark dat ingericht is op het creeren van kansen voor wat minder algemene autochtone plantensoorten.

  Hier in ‘s-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland was ie al verder qua bloei. Hier zaten alleen nog bovenin het zogenaamde korfje bloemetjes en op de foto van Annetanne heeft het plantje pas onderaan het korfje bloemetjes. Ook valt me aan deze foto op dat de paars / purper kleur wat meer richting rood neigt terwijl de exemplaren die ikzelf aantrof eerder neigen naar blauw.

  Hoewel de 2 blogs zich op amper 100 kilometer afstand van elkaar afspelen zijn er dus toch kleine verschillen (micro botanie of micro klimatologie ? ofwel is er sprake van een verschil in grondsoort of van een cultivar ?)

  AnneTanne reageerde toen ook op mijn blog en noemde toen o.a. al de volksnaam Bijenkorfje en noemde ik ook weer de Friese naam Bijekuorke (fries is een taak i.p.v. een dialect) en vroeg toen in een reactie van mezelf op de reactie van AnneTanne of die volksnaam soms streekgevonden was oftewel iets met bepaalde dialecten te maken had. Reden dat ik dat vroeg was omdat ik de online database van dergelijke namen van het Meerten Instituut niet kon bereiken en intussen is dat dus wel gelukt en wat trof ik aan ?

  De naam is inderdaad streekgebonden aan in Nederland met name aan het oostelijk deel van Noord Brabant en de Kempen in de Belgische provincie Antwerpen, maar dat ie in diezelfde Kempen een stukje verderop ook “Koekoek” wordt genoemd (rare naam voor een plant) en in andere delen van de Lage Landen nog weer andere namen heeft, zie:
  http://www.meertens.knaw.nl/pland/woordenboekartikel.php?term=Gewone%20brunel

  Tot slot wil ik opmerken dat AnneTannes foto de mijne overtreft omdat zij ook een Bij (of Hommel ?) op de bloemetjes wist te betrappen en ik weet dat daar het nodige geduld en fotografisch kunnen voor nodig is, dus petje af !

 3. @ Anton: Die verschillen in bloeitijd hebben wellicht in de eerste plaats al te maken met de locatie stad/platteland: Doordat in de stad de warmte tussen de muren van de huizen weerkaatst en gevangen wordt, is de temperatuur in de stad gemiddeld toch wel enkele graden hoger dan op een gelijkaardige plaats op het platteland.

  De preciese hoogteligging van den Bosch ken ik niet, maar ik vermoed dat het iets lager ligt dan waar ik woon. Hier is het 35 m boven zeeniveau. Ook dat kan een lichte verlaging van de temperatuur betekenen.

  En tenslotte zijn er inderdaad microklimatologische omstandigheden: Het deel van de tuin waar het meeste wilde bloemen staan, ligt wat in een ‘vorstzak’: De tuin ligt op een helling, met een hoogte verschil van 1 tot 2 meter tussen het meest zuidelijke (laagste) en het meest noordelijke punt. De zuidgrens van de tuin grenst aan de straat, en aan de overkant van de straat is een talud dat opnieuw ruim een meter hoger gaat. Koude lucht ‘zakt’ dus naar het zuidelijke deel van de tuin, maar kan daar niet meer verder weg, een blijft staan.

  Ik merk daardoor, dat veel planten hier in de tuin tot enkele weken later bloeien dan hooguit 100 m verderop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.