Brunel – Self-heal

Prunella vulgaris - Gewone brunelDe Engelse naam van de brunel, self-heal, doet vermoeden dat dit plantje een belangrijk geneeskruid is (geweest).
Maar toch vind je tegenwoordig nog nauwelijks iets terug over het medicinaal gebruik van de brunel.
Volgens Mien Verdingh (in ‘Kris Kras Kruid‘) had het plantje ook nauwelijks medicinale toepassingen in de oudheid en de middeleeuwen, en dook het in de fytotherapie pas op vanaf de 16de eeuw. Mien Verdingh zegt nog, dat één van de volksnamen van brunel ‘godsheil’ zou zijn, en dat dat sloeg op de medicinale kracht. Op de website van het Meertens instituut vind ik echter geen enkele volksnaam terug die in deze richting gaat…

De brunel is een samentrekkend kruid, dat in Europa vooral als wondkruid zou zijn toegepast – al worden in de ‘Atrium Kruidenencyclopedie‘ ook bloedingen en overvloedige menstruatie als indicatie genoemd.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Brunel – Self-heal

  1. Met de prunella vulgaris is het niet moeilijk, Bart. Het groeit namelijk overal, ook waar je het niet zozeer zou wensen. Ze zetten zich heel snel voort. Ik laat ze staan, ze brengen kleur in de tuin.

  2. @Bart en Chelone: Die brunel heeft aanvankelijk wel geaarzeld. Gek genoeg hield ze wonderwel stand in de voegen van de oprit, maar ze raakte niet zo snel gevestigd in de bloemenweide. Maar dit jaar is ze er opeens in volle glorie. Ook in één van de borders heeft ze haar stekje gevonden.

    @Rob: dank je voor de link!

    1. Frank,
      Mocht je hier nog terugkomen… ik heb je reactie goedgekeurd, doch met twijfels: je noemt weliswaar een keer ‘bijenkorfje’, maar enige echte informatie over de brunel ontbreekt… Vermelden waarom dit kruid dus meer aandacht verdient doe je niet, wat maakt dat ik je reactie toch van enige spam-gehalte verdenk – al geef ik ze dus voorlopig het voordeel van de twijfel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.