Zoonlief legt een kruidentuin aan

Na de aanleg van de slinger-puintuin afgelopen vrijdag, leek de goesting tot veranderingen in de tuin er helemaal in te zitten.

Manlief houdt gewoonlijk in de maanden april en mei bij hoog en bij laag vol, dat hij nu echt de moestuin niet meer verder uitbreidt, dat die al meer dan groot genoeg is, en dat hij het werk in die tuin niet meer kan bijbenen.
Dit jaar ging het iets anders: naar oude traditie werden in de eerste dagen van april de aardappelen gepoot (een traditie die van mijn kant van de familie stamt: mijn grootvader heeft, zolang hij ‘geheuëfd’* heeft, elk jaar, bij regen of zon, sneeuw of wind, op 1 april zijn aardappelen gepoot.)
Omdat we vorig jaar enorm genoten hebben van de variëteit aan eigen aardappelen, had manlief er nog wat meer gekocht, en kwam tot de ontdekking, dat zijn perceel toch veel te klein was.

Het gevolg laat zich raden: afgelopen weekend is nog eens een perceel van zo’n 240 m² groot afgedekt met landbouwplastic, om volgend jaar ook nog bij de moestuin te betrekken. “Maar dan is het echt groot genoeg”, aldus manlief.

Zoonlief was intussen begonnen met de aanleg van een kruidentuintje. Manlief had aangegeven, dat hij op dit ogenblik echt geen tijd had om van een perceeltje de zoden af te plaggen, dus zoonlief ging zelf aan de slag. Hij zette een perceel uit van 1.5 x 3 m, maar had snel in de gaten dat hij het werk wat onderschat had. De afmetingen zijn teruggebracht tot ongeveer een derde, en de rest ligt nu ook onder plastic te wachten op volgend jaar.

Gelukkig had hij gauw begrepen dat je met krap anderhalve vierkante meter als kruidentuin al heel wat kan. Op dit ogenblik heeft hij er drie soorten tijm (Thymus vulgaris, T. serpyllum en ‘sinaasappeltijm’) instaan, een struikje driekleurige salie, lavas, peterselie, overblijvend bonenkruid en een zaailingetje dille. Ik heb hem nog een polletje bieslook en wat korianderzaad beloofd, en hij heeft al plannen om roosmarijn en lavendel te stekken. Jawel, ik zie alweer aankomen dat ook dat tuintje jaar na jaar blijft groeien…

(* “Heuëven”: een moestuin bewerken)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Zoonlief legt een kruidentuin aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.