Onooglijk, ongezien, onbekend

Luzula campestris - Gewone veldbiesDe gewone veldbies is zo gewoontjes dat je er duizend keer aan voorbij kan lopen zonder ze op te merken. Gemakshalve benoemen we ze als ‘gras’,maar botanisch gezien zijn het geen grassen (Poaceae), maar behoren ze tot de russenfamilie.
Zelf trap ik ook nog vaak in die val hoor: kijk maar op mijn flora-pagina over de Juncaceae (russenfamilie), daar schrijf ik:

De Gewone veldbies is het eerste grasje dat ik helemaal in mijn eentje determineerde. Ik weet het, dit is een hele simpele, maar toch was ik blij dat ik die klus tot een goed einde bracht.

Bij het woord ‘bies’ denk ik spontaan aan een pol van toch wel een halve meter hoog (dwz, de planten die we vroeger thuis altijd als ‘biezen’ bestempelden, maar die in feite ‘pitrus‘ heten)
Maar deze veldbies is hooguit een centimeter of 10-15 hoog, misschien 20 als de bloeistengels echt helemaal omhoog steken. Het blad, dat grasachtig is en wat behaard, ligt vaak nogal plat tegen de grond, en als de plant niet bloeit kom je dus maar aan een hoogte van zo’n 5 centimeter.

In een gazonnetje schijnt de veldbies een ongewenste en moeilijk te verdrijven gast te zijn, maar wie dit blogje al langer leest, weet dat ik mij daar niet veel van aantrek. Overigens groeit in onze tuin dit plantje vooral in de bloemenweide in de voortuin, in gezelschap van wat tijmereprijs.

Luzula campestris - Gewone veldbiesDe gewone veldbies (Luzula campestris) heeft een voorkeur voor droge tot matig vochtige bodem. Maar mijn veldbiesjes groeien op wat zo ongeveer het vochtigste plekje van mijn tuin is, niet ver van de kievitsbloemen en de slanke sleutelbloem.
Ik heb dan uiteindelijk toch weer ruim een half uur gespendeerd aan twijfelen tussen de veelbloemige en de gewone veldbies – die eerste soort houdt immers van vochtiger standplaatsen dan de gewone – maar tenslotte is het pleit toch beslecht in het voordeel van de gewone veldbies.

Enne… niettegenstaande het ‘gewone’ in hun naam… als je de bloeiwijzen van dichtbij bekijkt, moet je het toch bijna met me eens zijn dat zelfs dit ‘grasje’ eigenlijk hele mooie bloemen heeft!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Onooglijk, ongezien, onbekend

 1. mooie foto’s van een mooi plantje. Zelf heb ik nog niet echt veel op gelet, op die biesjes: onooglijk, ongezien en ongekend zoals je al zegt.

 2. Tiens, ik dacht dat de veldbies zich juist lekker voelde in een wat vochtiger bodem.

  Tussen haakjes, AnneTanne: wat is er met je blog aan de hand? Zo’n lange introreeks van linkjes alvorens ik tot je eigenlijke stukjes kom.

 3. ik vermoed problemen met suckerfish dropdown menu. bij mij werkt het op deze site wel ok, maar ik had het eens uitgetest voor m’n eigen blog en kreeg het resultaat wat menck beschrijft.

 4. @ Menck: welk besturingssysteem en welke browser gebruik je?
  En krijg je ergens een ‘error on page’melding, en zo ja welk is die melding (klik op de error-melding, en kijk ook bij de gedetailleerde weergave).
  Jammer, dit is de tweede keer in een paar dagen dat ik dit verhaal krijg. heeft waarschijnlijk inderdaad met die Suckerfish te maken.
  Maar tot nu toe weet ik niet waar het precies vandaan komt.
  Jammer als ik het moet afvoeren, want ik vind dat het wel de navigatie doorheen de site enorm veel vlotter maakt dan als ik de subpages allemaal vanuit de hoofdpagina moet linken…

 5. Bedankt voor je antwoord. Ik verwarde ongetwijfeld met de veelbloemige veldbies.

  Ik gebruik Windows XP en als browser IE. Nu heb ik wel gemerkt dat via Firefox je site zonder die voorafgaande linkenlijst wordt weergegeven, perfect zoals je het bedoeld had dus. Vreemd wat een switch tussen browsers kan doen. Al vrees ik dat zowat tachtig procent van je bezoekers nog gebruik maakt van IE (en er dus wel meer zullen zijn met dat probleem). Firefox is dan wel stevig in opmars, maar nog steeds heel erg ondervertegenwoordigd.

 6. Welke IE versie?
  Ik heb mijn site bekeken met IE 6 en IE 7, maar niet met IE 8, omdat ik er van uitga dat nog bijna niemand – behalve een paar geeks, voor testdoeleinden – die gebruiken. En in 6 en 7 zie ik geen problemen…

  Zou je eens kunnen kijken welke error-melding je in IE krijgt? Dus klikken op het gele icoontje links onderaan in je browser, en vervolgens naar ‘details’ gaan?
  Om één of andere reden doet jouw exemplaar van IE iets geks met het javascript.

 7. Ik blijf zoeken naar de oorzaak, maar heb nu al aan tal van mensen met de combinatie Windows (XP of Vista) en IE 7 gevraagd om even te kijken, en tot nu toe heb ik nog maar van twee personen (Menck en Chelone) problemen gehoord. Ik weet niet of het daar om Vista of XP gaat?
  Het zou niet te maken mogen hebben met java-script dat aan of uit staat, omdat vanaf IE de stylesheet ook zonder javascript werkt.
  Wellicht toch een probleem van plaatselijke instellingen (Zo zie ik bv op één van mijn computers de site van De Loods, maar kan ik dat probleem op geen enkele andere computer reproduceren.

  Toch, als ik nog meer meldingen van problemen met die menu krijg, ga ik het toch vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.