Ik hou niet van tulpen…

Tulipa sylvestris - BostulpIk hou écht niet van tulpen, maar de bostulp krijgt van mij nog wel een kans.
De meeste tulpen breng ik onder in de categorie ‘saaie matrones’, en die veelkleurige papegaai-tulpen vind ik ordinaire schreeuwlelijken, die continu om aandacht vragen.

Maar het wilde bostulpje is anders…
Als ‘jong meisje’ is ze wat schuchter, en laat bescheiden haar hoofdje hangen.
Maar als ze groter wordt, dan wint ze aan zelfvertrouwen, en dat kopje komt langzaam omhoog. Het verlegen meisje groeit uit tot een spontane spring-in-’t-veld, niet zo’n saaie in-’t-gelid matrone als de klassieke Hollandse tulp (sorry, Noorderburen).

De bostulp of wilde tulp is in Nederland vanaf de 19de eeuw ingeburgerd, en wordt daar gerekend tot de stinzenflora. Volgens mij komt ze in België in het wild niet voor?
We houden inderdaad in onze tuin absoluut niet principieel vast aan ‘inheemse wilde soorten’, maar ‘de juiste plant op de juiste plek’ is wel een vereiste.

Tulipa sylvestris - BostulpMaar de bostulp is op dat vlak echt niet kieskeurig, ze vraagt weliswaar een goed gedraineerde bodem – zoals trouwens wel meer bolgewassen (de kievitsbloem, die ook bijna bloeit, is een uitzondering op die regel), maar voor de rest is ze snel tevreden (in het wild lijkt ze een voorkeur te hebben voor een wat kleiige bodem).
Ondanks het ‘bos’ in hun naam, hebben ze een voorkeur voor zon of half-schaduw, en Freddy Sparenberg van Ecoflora vertelt dat het een ideaal plantje is voor verwildering in een boomgaard.
Tulipa sylvestris - BostulpWaar ze in de schaduw groeien, komen ze nauwelijks tot bloei.
Ik heb bostulpjes in het bollenweitje in de voortuin, en ook een aantal in de boomgaard achter het huis. Ze werden pas afgelopen herfst geplant, dus het is nog een paar jaar afwachten voor ik durf zeggen hoe ze het hier doen. Het schijnt een bolgewasje te zijn, dat zich in optimale omstandigheden flink kan vermenigvuldigen (via klistertjes, dus ‘bij’-bolletjes aan de moederbol), en dan zelfs ‘lastig uit te roeien’ wordt genoemd.
Tulipa sylvestris - bostulpAfwachten dus, maar ik verwacht niet dat het zo’n vaart gaat lopen dat ik jullie over een aantal jaren ga smeken om me toch alsjeblief van mijn teveel aan bostulpen af te helpen…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Ik hou niet van tulpen…

 1. Een prachtige tulp en het is je vergeven dat je onze mooie Hollandse tulp afkraakt. Natuurlijk staat het mooi, velden vol tulpen maar in mijn tuin geen pol. Voor het bostulpje wil ik een uitzondering maken en ben van plan dit jaar wat bolletjes aan te schaffen. In een vorige tuin eens geprobeerd maar daar hadden ze het niet naar hun zin misschien dat de grond in de stadstuin beter bij haar past. Zou je over een paar jaar teveel bostulpjes hebben, wil ik wel komen rooien.

 2. Ook ik hou niet van ‘de tulp’, enkel als ze in knop staat. Haar bloei is erg kortstondig en ze laat nadien zoveel en lang slordigheid na. Bovendien is ze zo onbestendig en onvoorspelbaar. Als het haar niet zint geeft ze enkel blaadjes en ze wil ook zo moeilijk rijpen in de tijd.
  Die bostulp daarentegen lijkt me wel een vechter.
  Waar haal je die bijzondere vondsten toch steeds vandaan?

 3. Ik wist niet eens dat zoiets als een wilde bostulp bestond! Mooie foto’s… ik begrijp wat je bedoelt met het verschil tussen de bloem in de knop en de bloeiende tulp, eerst bescheiden en dan – ik zou bijna zeggen – een beetje prmantig en uitdagend! 😉
  Ik ben ook niet zo verzot op tulpen en als ik er teveel bij elkaar zie ga ik helemáál op de loop… 😉

 4. ’t Heeft bij mij lang geduurd voor ik de schoonheid van de tulp kon zien, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Ik kan nu in alle eerlijkheid zeggen dat ik tulpen mooi vind.
  Het bostulpje vind ik nog veel mooier! Minder statig en daardoor veel ‘echter’. Laat maar lekker verwilderen. Daar zijn ze voor! Die statige hollandse tulpen moet je in het gelid houden om hun schoonheid te kunnen zien, maar deze mag haar eigen weg gaan.

 5. Pingback: In bloei op 1 mei
 6. Kan ik de bostulp ergens kopen? Ik weet een heleboel bostulpen te staan. Maar ik vind het niet zo netjes om die zo maar eruit te steken en mee te nemen. De plant is vast beschermd.

  Groet

  Paul Kool

  1. @Paul Kool: ik heb de bolletjes van mijn tulpen een paar jaar geleden bij Ecoflora in Halle bij Brussel gekocht.
   Op de open dagen van die kwekerij in het najaar is daar ook steeds een Nederlandse bollenkweker, en die heeft ze zeker in zijn assortiment. Ik ken helaas de naam niet meer van die kweker…

 7. Ik had er nooit bij stil gestaan dat de bostulp ook in onze contreien kon groeien. Eind juni heb ik ze voor de eerste keer gezien in de Alpen en ik was verrukt. Als ik bij Ecoflora geraak, dan probeer ik ze zeker ook eens in mijn tuin. Blijkbaar doen ze het bij jou toch goed na enkele jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.