De slinger – een nieuw biotoop

De slingerDe afgelopen week zijn we met z’n drieën flink aan het werk geweest buiten.
Ja, ook in de tuin, maar we hebben vooral de verbouwing van de schuur voorbereid (lees: een gedeelte van de schuur afgebroken). En dat brengt met zich mee dat je met ‘een beetje’ steenpuin blijft zitten.
Geïnspireerd door een kruidenberm op Yggdrasil hebben we dan maar besloten een nieuw biotoopje te creëren: In onze tuin hebben we zowel plekken met frisse, als met (redelijk) vochtige bodem, met een neutrale tot licht-zure pH. Er zijn ook een aantal droge plekken, maar die liggen allemaal in de schaduw.
Het skelet van de ‘slinger’ dat we nu hebben aangelegd bevat steenpuin en veel restanten van kalkmortel, wat maakt dat het een (zeer) droog, schraal en kalkrijk milieu zal hebben, dat grotendeels in volle zon ligt, wat weer mogelijkheden biedt voor een aantal planten die het elders in de tuin niet zo naar hun zin hebben.
Bovendien verwacht ik dat er naar de voet van de berm ook langzaamaan wat uitspoeling van kalk zal optreden, wat ook daar de grond wat minder zuur zal maken.

Wat de oriëntatie van de slinger betreft: Als je een rechte lijn trekt van begin- naar eindpunt, loopt dat ongeveer van west naar oost, de ‘voorzijde’ van de berm (georiënteerd naar wat een bloemenweitje wordt) ligt dus naar het zuiden. In het holle deel van de slinger (gezien vanuit dat weitje) zou een poeletje/moerasje kunnen komen, en dan heb ik meteen ook nog een nat en/of waterig biotoop.

Planten die ik op de slinger hoop te zien groeien, zijn bijvoorbeeld Gamander (Teucrium chaemadrys) en wilde Marjolein (Origanum vulgare), allebei ook prima bijenplanten, ossentong, een paar wilde, inheemse anjers en kalkminnende alliumsoorten. Ik moet me er nog wat meer over informeren, want eerlijk gezegd was de aanleg van de slinger een improvisatie van het moment, en wat ik er allemaal ga planten is nog niet helemaal uitgekristaliseerd (met andere woorden: suggesties zijn hartelijk welkom!), en de lokale wilde flora in de Kempen biedt hier niet onmiddelijk inspiratie.

Voor wie dit blog al wat langer volgt: dit deel van de tuin bevindt zich (zoals je misschien al verwachte?) inderdaad op het nog grotendeels braakliggende ‘Veld

(Oh ja: de barak van betonplaten die je op de achtergrond ziet, die zal ook zo snel mogelijk verdwijnen… en daar komt dan een nieuwe schaduwborder.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “De slinger – een nieuw biotoop

 1. Wat een goed idee, ik ben benieuwd naar het resultaat.

  En eindelijk (ongevraagd maar wel aangenaam) tijd om zelf wat meer in mijn tuin te experimenteren. Heerlijk!

 2. Inderdaad een heel goede ingeving waarmee je twee vliegen in één slag slaat. Dat wordt ongetwijfeld een heel interessant hoekje van ‘het veld’, zowel voor plantjes als voor beestjes.

 3. Zo een puintuin kan ik alleen maar aanraden. Onder onze notelaar ligt een deel van onze keuken: een cirkel van puin rondom een rond terrasje. Daar groeien onder meer elfentulpjes en Italiaanse look en wilde marjolein, maar ook irissen en steen breek en nog veel meer. In de zomer is het er donker, maar nu in het voorjaar dus een kleurrijke boel.
  Bij onze eethoek (gezinsuitbreiding noopte ons enkele jaren geleden tot uitwijken naar een grote picknicktafel) heb ik een laag muurtje gemaakt van het puin dat nog her en der in de tuin verspreid lag. daar groeien onder meer verbascums, Cistus, trommelstokjes, rozemarijn, hyssop… dat stuk ligt wel in de volle zon.
  En dan is er nog mijn mediterrane kruidenbank, ook al een berg puin, een kleintje, afgeboord met gestapelde tegeltjes en beplant met tijm, rozemarijn, hopmarjolein en dies meer.

 4. Pingback: bouwwoede
 5. wou ik net wat puintuin foto’s posten en nu lukt dat toch wel niet zeker. kan mijn computer die nieuwe wordpress niet aan? hoe moet ik het aanpakken?

 6. Er blijken inderdaad hier en daar wat problemen met de media-uploader van WordPress 2.5.
  Ik veronderstel dat WordPress.com gebruikers daar niet zoveel last van hebben, omdat veel mogelijke problemen met een slechte upgrade-procedure te maken hebben.

  De problemen die ik heb gehad hadden daarmee geen verband :-p, en kon/kan ik telkens verhelpen door de cache van mijn browser te legen en mijn browser te herstarten.

  In een ‘sticky’ item op het WordPress-support forum zijn nog wat aanwijzingen te vinden, die over het algemeen vooral van toepassing zijn op zelf-gehoste blogs.

  Voor WordPress.com-gebruikers kan het eventueel wel nuttig zijn om Adobe Flash te upgraden.

 7. Pingback: Blaassilene
 8. Pingback: Muurpeper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.