Slakkenwel en slakkenwee

Een tijdje geleden vertelde ik al over de enorme slakken-invasie in onze tuin afgelopen zomer. En het lijkt nog niet voorbij... Deze winter mochten de (knoppen van) de sneeuwklokjes en de dwergirissen er al aan geloven. (Inderdaad, ondanks verschillende stemmen die mij in de richting van woelmuizen stuurden, bleven de slakken het meest verdacht, vooral toen ik ontdekte dat alle aangevreten planten de bekende slijmsporen vertoonden.)

Ook de sneeuwroem had dit jaar nauwelijks bloemen (ook van de bladtopjes was gegeten), en heel even werd er zelfs geknabbeld aan de blaadjes van speenkruid en bosanemoon.

Allium ursinum | Daslook - Ramsons

Allium ursinum | Daslook - Ramsons

Maar intussen blijkt die slakkeninvasie ook een positief gevolg te hebben: Vorig jaar was het Kaukasisch bedstro (Asperula taurina subsp. caucasica) het eerste slachtoffer, en dat plantje had zich in de afgelopen jaren nochtans langzaamaan uitgebreid als een mooie bodembedekker in een schaduwrijk stukje tuin. Maar dit jaar blijft het weg... helemaal 'doodgegeten' door de slakken veronderstel ik.
Maar, en dat is wel heel mooi: in datzelfde stukje tuin stonden al jarenlang enkele plantjes daslook. Ze bleven mooi elk jaar terugkomen, maar dat ze zich niet verder uitbreidden, weet ik aan onze droge, arme Kempische zand. Maar wat zie ik nu? De zaailingen van vorig jaar hebben - door de afwezigheid van het bedstro-dekentje - goed stand kunnen houden, en er duiken ook heel wat nieuwe zaailingen op.

De plant is dood - Leve de plant! lijkt hier dus op te gaan.
En hoewel ik het jammer blijf vinden dat het Kaukasisch bedstro verdwenen is... ik ben heel blij dat het daslook zich nu eindelijk lijkt te kunnen uitbreiden!

AnneTanne

14 comments to Slakkenwel en slakkenwee

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

CommentLuv badge