Gekruist…

Ik weet het, ik ben weer heel erg afwezig op het wereldwijde web.
Tja, behoorlijk aanwezig in mijn tuin, en het één en ander gaan niet altijd even goed samen.

Primula veris | Gulden sleutelbloemen bij het hazelaarbosje

Ik probeer wel een klein beetje te noteren wat er in mijn tuin zoal gebeurt op MyFolia.com, maar om uitgebreid te bloggen ontbreekt me weer een keer de goesting.

Primula veris x ???

Vanmorgen heb ik wat sleutelbloempjes verplant.
In de bloemenweiden staan al jarenlang veel gulden sleutelbloemen (Primula veris), maar ook enkele slanke (Primula elatior) en stengelloze sleutelbloemen (P. vulgaris). En zoals geweten zijn die bloempjes nogal overspelig, en ze kruisen dan ook gretig met elkaar. Maar volgens mij doen mijn sleutelbloemen zelfs een stapje buiten de eigen tuin, want langzaamaan zijn er ook een aantal rood-bruine kruisingen tussen geslopen, waarschijnlijk afkomstig van een rode polyantha-hybride ergens in de omgeving.

Primula veris x Primula elatior?

De voorbije jaren had ik altijd de neiging die kruisingen vrij drastisch te verwijderen, maar nadat ik een tijdje geleden op Gardener’s World een leuk item zag over Primula-kruisingen, had ik daar wat meer moeite mee. Maar anderzijds wilde ik de populatie in de bloemenweide toch een beetje eenvormig houden. En dus heb ik de bastaardjes vanmorgen allemaal opgegraven, en een plekje gegeven in de rozentuin… Laat ze daar maar een bonte mengeling vormen!

Primula veris x ???
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Gekruist…

  1. Die roodachtige kruisingen zijn wel bijzonder charmant. Het zijn toch altijd weer zulk soort verrassingen, die het tuinieren zo boeiend maken.

  2. Ik vind die bastaardjes wel wat hebben, primula’s zijn sowieso heel erg leuk, waren altijd de eerste plantjes die mijn moeder kocht, ik vind ze de voorbode van al wat nog moet gaan bloeien `;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.