Slakkenwel en slakkenwee

Een tijdje geleden vertelde ik al over de enorme slakken-invasie in onze tuin afgelopen zomer. En het lijkt nog niet voorbij… Deze winter mochten de (knoppen van) de sneeuwklokjes en de dwergirissen er al aan geloven. (Inderdaad, ondanks verschillende stemmen die mij in de richting van woelmuizen stuurden, bleven de slakken het meest verdacht, vooral toen ik ontdekte dat alle aangevreten planten de bekende slijmsporen vertoonden.)

Ook de sneeuwroem had dit jaar nauwelijks bloemen (ook van de bladtopjes was gegeten), en heel even werd er zelfs geknabbeld aan de blaadjes van speenkruid en bosanemoon.

Allium ursinum | Daslook - Ramsons
Allium ursinum | Daslook - Ramsons

Maar intussen blijkt die slakkeninvasie ook een positief gevolg te hebben: Vorig jaar was het Kaukasisch bedstro (Asperula taurina subsp. caucasica) het eerste slachtoffer, en dat plantje had zich in de afgelopen jaren nochtans langzaamaan uitgebreid als een mooie bodembedekker in een schaduwrijk stukje tuin. Maar dit jaar blijft het weg… helemaal ‘doodgegeten’ door de slakken veronderstel ik.
Maar, en dat is wel heel mooi: in datzelfde stukje tuin stonden al jarenlang enkele plantjes daslook. Ze bleven mooi elk jaar terugkomen, maar dat ze zich niet verder uitbreidden, weet ik aan onze droge, arme Kempische zand. Maar wat zie ik nu? De zaailingen van vorig jaar hebben – door de afwezigheid van het bedstro-dekentje – goed stand kunnen houden, en er duiken ook heel wat nieuwe zaailingen op.

De plant is dood – Leve de plant! lijkt hier dus op te gaan.
En hoewel ik het jammer blijf vinden dat het Kaukasisch bedstro verdwenen is… ik ben heel blij dat het daslook zich nu eindelijk lijkt te kunnen uitbreiden!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

14 thoughts on “Slakkenwel en slakkenwee

  1. Slakken … spreek er me niet van – ’t is een oud zeer hier.
    @Zem: het zijn de naaktslakken die van de planten vreten. Huisjesslakken kauwen meestal op half verrot materiaal, en zijn dus vrij onschuldig. Veel dode huisjes kan een gevolg zijn van de winter? of heb je een lijstersmidse gezien?

  2. Ah, zouden de slakken de boosdoeners voor de sneeuwroem zijn? Ook bij ons dit jaar geen bloemetje te zien. Van de bosanemoontjes evenmin bloei (wel blad). De daslook is er wel terug, dus ik hoop net als jij op uitbreiding!

  3. Slakken eten nog net zichzelf niet op, geloof ik 🙁
    Wij maken regelmatig ’s avonds een rondje in de tuin met een emmer. En rapen maar. In onze groene container hoor je ze dan verder vreten 😉

  4. loslopende kippen helpen naar het schijnt tegen slakken. Wij hebben er in ieder en geval bijna geen. Blaadjes hulst leggen helpt blijkbaar ook (want ze kunnen niet over die stekelige bladeren kruipen …)

  5. Ik heb zelfs sporen van vraat door slakken gevonden aan EENBES! Da’s normaal een plant waar ze zeker vanaf blijven. Niet meer dus… Benieuwd of de slakken in kwestie het overleefd zouden hebben.

  6. Ik heb zelfs sporen van vraat door slakken gevonden aan EENBES! Da’s normaal een plant waar ze zeker vanaf blijven. Niet meer dus… Benieuwd of de slakken in kwestie het overleefd zouden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.