Categorie: Libellen en juffers

Van Juffers bij Beken in Bossen en Weiden

Beekjuffers dus…
Of beter: de weidebeekjuffer…

Ik heb er even op moeten wachten.
Jaren geleden dook er immers al een bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) in de tuin op. (En sindsdien heb ik er hier toch bijna jaarlijks gezien.)
De bosbeekjuffer is een eerder zeldzaam beestje (al moet ik er eerlijkheidshalve bij vertellen dat die hier in de streek behoorlijk algemeen is). En omdat die bosbeekjuffer de minder voorkomende van de twee is, hoopte ik toch ook een keer een weidebeekjuffer in mijn tuin te zien (die vind ik immers – net als Muggenbeet – nog een klein tikkeltje mooier.)

Calopteryx splendens ♂ | Weidebeekjuffer

Nu beweerde zoonlief al een tijdje, dat hij met zekerheid een beekjuffer met een vlek op de vleugels gezien had – maar ik ben er toch eentje van ‘eerst zien en dan geloven’.
En vanmiddag was het zover… We zaten nog wat na te tafelen aan de rand van de zwemvijver, tot zoonlief plots zei: ‘Daar is weer zo’n juffer met donkere vleugels!’. En inderdaad, donkere vleugels, maar die waren niet volledig gekleurd zoals bij de bosbeekjuffer. De vleugels vertoonden slechts een grote donkere vlek.
Terwijl ik naar binnen liep voor mijn camera, had zoonlief nog een tweede exemplaar gespot. Het waren allebei mannetjes – het vrouwtje heeft lichtgroenige vleugels.
(En dus vraag ik me af of die juffertjes die ik een paar dagen geleden zag, en die me opvielen omdat ze als ze vlogen zo’n opvallend grijzig-flikkerende vleugels hadden, wellicht ook weidebeekjuffers waren?)

Calopteryx splendens | Weidebeekjuffer

Ik ga ervan uit dat deze weidebeekjuffers slechts toevallige passanten zijn, maar helemaal onmogelijk is het niet dat ze zich in en rond onze vijver vestigen: De beekjuffers hebben dan wel een voorkeur voor stromend water – ze heten niet voor niks BEEKjuffer – maar hoewel de bosbeekjuffer snel stromend water wil, wordt de weidebeekjuffer ook wel eens gezien bij plassen met doorstromend water. En ik veronderstel dat een vijver waarin water wordt rondgepompt daar ook wel onder kan vallen.

Afwachten… en blijven uitkijken dus 🙂

Er zijn nog zekerheden…

Er zijn nog zekerheden… en één daarvan is dat platbuiken bij de meest gewillige fotomodellen van het hele juffer- en libellendom zijn.
Libellula depressa  | Platbuik
Als je ergens in je tuin een platbuik op een uitkijkpost ontdekt, dan heb je nog de tijd om op je gemak binnen je fototoestel te halen, daar een andere lens op te schroeven, nog even terug naar binnen te lopen om je statief te halen…
Lees verder “Er zijn nog zekerheden…”