Bruinrode heidelibel

Sympetrum striolatum, bruinrode heidelibelHoewel ik van mezelf durf zeggen dat ik af en toe best leuke kiekjes maak, ben ik echt niet bedreven in het fotograferen van ‘gewriemel’. Bloemen en planten die blijven – als het niet te hard waait – nog stilzitten als je ze dat lief vraagt, maar met beestjes is dat een heel ander verhaal.
Ik heb dan ook een mateloze bewondering voor de fotokunsten van bijvoorbeeld Bart en Sam.

Maar afgelopen zondag vlogen er op het veld verschillende libellen rond, die zich regelmatig gingen opwarmen op een stuk arduin dat daar lag.
Na grondig bekijken van mijn hele reeks foto’s durf ik beweren dat het een bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum) is. Je kan ze onderscheiden van de bloedrode heidelibel doordat de bruinrode (en de steenrode) heidelibel over de poten een dunne overlangse gele streep heeft en je kan over het borststuk twee gele banden onderscheiden.
Maar het onderscheid tussen de bruinrode en de steenrode, dat ligt een stuk lastiger, en daarvoor heb je eigenlijk een close-up van de kop nodig. Hiernaast een detail uit de enige (maar bar-slechte) foto waar de ‘snor’ op te zien is die het onderscheid helpt maken.
Tussen beide ogen zie je een horizontaal zwart streepje. Bij de bruinrode heidelibel is stopt dat streepje aan de ogen, bij de steenrode buigt het naar beneden af en loopt nog eens stukje verticaal langs de ogen naar beneden, zoals je ziet op deze foto.

(Oh ja, het diertje op de foto’s is wel degelijk een libel, en geen libelle. Dat laatste behoort tot nader order nog steeds niet tot het dierenrijk, maar tot dat van de damesbladen/vrouwenboekskes.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Bruinrode heidelibel

  1. Ja, als je een libelle ziet vliegen of zitten op een steen is er iets mis met je. De libel is een prachtig beest maar o, het zijn zulke rovers. Met snelheden scheren ze langs je heen, verbazingwekkend om te zien, tijd om ze te bewonderen krijg je niet. Op je bovenste foto kun je hem goed bewonderen. Prachtig.

  2. Bedankt voor het fijne compliment, Annetanne. Ikzelf ben dan weer diep onder de indruk van de goed onderbouwde informatie die je hier telkens weer weet te plaatsen. En je foto’s mogen er ook best zijn trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.