Sneeuwklokjes plant je ‘in ’t groen’

Nee, dat betekent niet dat je je sneeuwklokjes alleen in je gazonnetje mag planten!
‘Planting in the green’ is de term die de Engelsen gebruiken voor de beste manier om sneeuwklokjes te vermeerderen.

Sneeuwklokjes zijn bolgewasjes die, net als winterakoniet, meer kans hebben om goed aan te slaan als je ze plant aan het eind van, of net na de bloei, als ze dus nog volop groen loof hebben. Natuurlijk kan je in het najaar ook droge bolletjes kopen, maar als je al sneeuwklokjes in de tuin hebt, dan is het nu een goed moment om de bosjes te delen en wat verder uit elkaar te planten.

Snowdrops to plant in the green
Zelf heb ik sneeuwklokjes vroeger al op twee manieren geplant.
Klassiek, in het najaar, als droge bolletjes van Peter Nijssen, en in het vroege voorjaar, ‘in the green’, met plantjes die Yo de Beule van kwekerij Duizendblad me per post opstuurde.
De bolletjes van Yo deden het merkelijk beter (en daarmee zeg ik niks negatief over de bollen van Peter Nijssen, want die zijn steeds van topkwaliteit. Maar ‘in het groen’ vinden sneeuwklokjes gewoon net iets prettiger.)
(Zowel de bolletjes van Yo als die van Peter Nijssen waren van het ‘echte’ gewoon sneeuwklokje, Galanthus nivalis. Als je tegenwoordig in een tuincentrum (of bij de Duitse voordeelsupermarkt, om maar iets te noemen) sneeuwklokjes koopt, is het vaak het Groot sneeuwklokje, Galanthus elwesii.)

Gewoon sneeuwklokje | Galanthus nivalis
Gewoon sneeuwklokje | Galanthus nivalis

Wij hadden het geluk dat wij zaterdag bij iemand die ging verhuizen wat sneeuwklokjes mochten komen halen.
Gisteren hebben we ze geplant. Als je sneeuwklokjes ‘in het groen’ plant, moet je er op letten dat je ze even diep plant als waar je ze oprooide. Moeilijk is dat niet: het witte deel heeft nog geen zon gezien, en moet dus opnieuw bedekt worden, het groen moet boven blijven.
Wacht niet te lang om de gerooide sneeuwklokjes terug te planten, en houdt de bolletjes intussen bedekt. (We hebben er vlak na het rooien een flinke laag compost over gestrooid.) Pluk na het planten de bloeistengels uit de plant, want eventuele zaadvorming vergt teveel energie van de net verplantte bolletjes…

Mocht het de komende weken erg droog blijven, dan zal ik de pasgeplante bolletjes ook regelmatig water geven, want sneeuwklokjes hebben een hekel aan droogte. Plant ze dus liefst op een plek met een ‘frisse’ bodem, een bodem dus die ook in de zomer niet echt helemaal uitdroogt. Ideaal is een plekje onder bladverliezende struiken, waar ze in het voorjaar profiteren van de zon, en waar in de zomer het bladerdek uitdroging tegengaat.

Waar we de sneeuwklokjes rooiden hadden ze zich de afgelopen jaren al flink vermeerderd, zowel door klistervorming als door uitzaaien. Ze stonden dan ook op een ideale, behoorlijk vochtige plek niet ver van de oevers van de Nete. In onze tuin is het droger, maar we wonen niet in het meest zanderige deel van de Kempen. Hier, in de ‘alluviale Kempen’ is enerzijds de grondwaterstand flink hoog, en zit er ook een kleilaag in de bodem. Ik heb de plantjes dáár geplant, waar andere sneeuwklokjes het al behoorlijk goed deden, of op plekken waar speenkruid zich spontaan verspreid heeft.

De onderstaande video laat je het hele verplantproces nog een keer kort zien. In het Engels, maar ook zonder tekst goed te begrijpen…

Meer weten over sneeuwklokjes?

In ‘de Eigenwijze Tuin’ lees je over het seksleven van het sneeuwklokje. De titel van mijn eigen stukje uit 2007 sluit daar wel bij aan: ‘Naakte wijfjes tussen de bladeren‘ (over volksnamen en volksvertellingen).
Twee jaar later vertelde ik over de ingebouwde zonnepanelen van het sneeuwklokje.
In 2009 gaat het niet alleen over de medicinale toepassingen en giftigheid van het sneeuwklokje, maar met een legende over liefde en (on)trouw maak ik de cirkel weer rond. (Maar wie er echt niet genoeg van kan krijgen vindt in 2010 nog een paar leuke weetjes, en een link naar een sneeuwklokjes-sprookje van Hans Christian Andersen.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Sneeuwklokjes plant je ‘in ’t groen’

 1. Dit postje komt op een perfect moment! Ik vroeg net aan onze buurvrouw of ik wat van hun sneeuwklokjes mocht uitgraven. Nu weet ik ook hoe ik ze terug moet planten 🙂
  Is er een duidelijk verschil waarneembaar tussen de twee soorten?

  1. Heidi, er zijn de laatste jaren ontzettend veel soorten en hybriden van sneeuwklokjes op de markt gekomen.
   Groot sneeuwklokjes is flink hoger (20-25 cm) dan het gewoon sneeuwklokje (tot 15 cm), en bloeit gewoonlijk ook vroeger.
   Het blad van het gewoon sneeuwklokje is erg smal, dat van het groot sneeuwklokje is duidelijk breder.

   Hier vind je wat tips over het identificeren van sneeuwklokjes.

 2. Leuke plantjes. Hier beginnen de droge bolletjes van PC Nijssen de ik enkele jaren geleden plantte duidelijk goed te groeien . Nog een jaar of twee en ik kan ook starten met opdelen 😀

  1. Eens die bolletjes goed zijn aangeslagen is er inderdaad geen enkel probleem. Maar in het eerste jaar merk ik wel dat ‘in het groen’ geplante bolletjes beter aanslaan.
   Ik ontdekte vanmorgen dat niet alleen mijn boerenkrokussen zich tussen de kasseien uitzaaien, maar ook sneeuwklokjes! Droogte is dus niet de enige verklaring van het mindere succes van droge bolletjes.

 3. Het leuke van het delen van je eigen pollen sneeuwklokjes is, dat je zo goed kunt beoordelen, waar je nog nieuwe polletjes wilt hebben tussen de al bestaande.
  Dat is onmogelijk als je de bolletjes in het najaar plant.
  Sneeuwklokjes kun je niet genoeg hebben.

 4. Wat heb ik vandaag allemaal niet geleerd! Ik hou veel van sneeuwklokjes maar ze ‘pakken’ niet goed in de tuin. Daarom heb ik van miserie bolletjes in twee schaaltjes geplant, benieuwd naar wat dat zou geven, en om ze nadien in de tuin te planten … Zo hoort het dus niet. Toch wil Ik blijven proberen. Tegen beter weten in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.