Buitensluit…

Dat onze kippen ons af en toe kopbrekens bezorgen, is niet nieuw.
Zo was er Dhr Haan, die een paar uur na zijn aankomst alhier op de vleugels ging, en pas een half jaar later – na de winter ‘buiten’ te hebben doorgebracht – in ons kippenhok terugkeerde.
En er was Shabby, die samen met Chique ons koppeltje Chabotkrielen vormde, en de ren altijd verliet om te slapen en om eieren te leggen.

Maar momenteel zien we ons geconfronteerd met het omgekeerde probleem.
Onze twee kippen hebben de beschikking over 250 m² aan buitenruimte, maar ze vertikken om ook maar een poot buiten het nachthok te zetten…

Eén en ander heeft natuurlijk wel een voorgeschiedenis.
Afgelopen jaar zijn er in onze ren al een vijftal kippen gesneuveld. Nee, niet door een vos of een marter… De schuldige is waarschijnlijk een husky uit de buurt die af en toe weet uit te breken. De hond in kwestie is in een ander kippenhok in de buurt op heterdaad betrapt. De aanvallen gebeuren ook steeds op klaarlichte dag, en de kippen die zich in het nachthok in veiligheid weten te brengen, blijven ongedeerd – twee behoorlijk sterke aanwijzingen dat het niet om een wilde jager gaat, want vossen en marters glippen dat nachthok zo binnen.

bruine legbastaard

De helft van onze huidige toom kippen (die uit twee volledige exemplaren bestaat), hebben we nu drie weken… En daags nadien vond de tot nu toe laatste aanval plaats. De ‘oude’ kip (die net haar eerste eieren was gaan leggen) werd doodgebeten, het jonkie wist zich binnen te verstoppen.
En ze bleek dermate getraumatiseerd, dat ze sindsdien binnen bleef zitten treuren. Het eerstvolgende weekend schaften we dus een tweede kip aan, en inderdaad kikkerde ‘de bruine’ meteen op door het gezelschap, maar buitenkomen… geen denken aan…
We dachten dat met een beetje geduld alles wel in orde zou komen, maar niks… Na twee weken zitten de kippen nog steeds binnen.

En dus kregen de kippen vanmorgen buitenarrest: Ze moesten naar buiten en het luikje van het hok werd gesloten. We durven het niet aan om ze ‘zonder toezicht’ overdag buiten te sluiten, niet voor we – met binnenkort wat vrije dagen in het verschiet – minstens een deel van de ren ‘dogproof’ hebben gemaakt door ze ook bovenaan af te sluiten, maar we hopen door ze regelmatig ‘onder dwang’ van de buitenlucht te laten profiteren, ze toch leren dat er buiten ook wel wat te beleven valt.

(Voorlopig hebben we de veiligheid verhoogd door een ‘ren in de ren’ te maken. Vlak bij de ingang van het nachthok hebben de kippen de beschikking op een 20 m² scharrelruimte, maar als de hond weer in de buurt komt moet die eerst de ‘buitenren’ inspringen, en hebben de kippen (hopelijk) de tijd om een veilig heenkomen te zoeken in het hok, voor de husky in de binnenren zit…)

legbastaard - zwartwit columbia

En voorlopig… voorlopig lijkt het buitensluitregime zijn vruchten af te werken.
Toen we na een uurtje het luikje terug openzetten, hadden de kippen zich op een zonnig plekje in de ren zo ongeveer tot aan hun nek ingegraven, en genoten op hun gemak van een zon-en-zandbad. ‘Bruine’ deed in het daaropvolgende halfuur een paar keer halfslachtig alsof ze toch naar binnen zou gaan, maar keerde zich in de deuropening terug om, en ging weer buiten.

En nog een half uur verder zitten ze nog steeds buiten. Benieuwd wanneer ze spontaan van binnen naar buiten zullen gaan…

Meer over ons neerhof

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Buitensluit…

 1. Over kippen kan ik ueren lang vertellen. Mooie verhalen . Droevige verhalen.
  Eén van de mooie verhalen: ik had nieuwe hennen gekocht. Na een aantal maanden probeerde 1 van die hennen te kraaien, tenminste een gekraai te imiteren. Uiterlijk was zij een hen: kleine kam, geen sporen, geen benul. Uiteindelijk werd zij een haan. Tenminste deed ze zo. Ze kon een beetje kraaien. Maar dat was het dan ook. Voor haar harem zorgen, zoals ik dat ken, deed ze niet. Ook de echte hennen wisten dat deze haan geen echte haan was en ook geen echte hen.

  1. Als er geen haan aanwezig is, neemt een kip – meestal de hoogste in de pikorde – vaak diens taak over. En yep, ze gaat daarbij ook daadwerkelijk kraaien.

   1. Mijn oudste kip (bijna geboren in de frigo, opgevoed als enig kuiken door een moeder én een pleegmoeder) was ook eens plaatsvervanger voor de haan die, na een hevig gevecht met een vos, tenslotte aan zijn verwondingen gestorven was. Zij kraaide niet maar ze was heel duidelijk de hoedster. Ze leidde de hennen heel plichtsbewust, precies zoals de hanen het doen. Toen er een nieuwe haan kwam deed zij heel eenvoudig troonsafstand. Ze sliep naast onze hond. Op 14jarige leeftijd is ze vreedzaam gestorven in een met hooi gevulde kartonnen doos.
    Mijn hoger vermelde ’trans-kip`was werkelijk een trans-kip. Raar genoeg was er onder het nest kippen waartoe zij (de trans-kip) behoorde helemaal geen pikorde vast te stellen.

  1. We kennen maar één eigenares van (meerdere) husky’s in de buurt, maar zij blijft ontkennen dat haar honden uitbreken… (Eén keer heeft de politie één van haar honden gevangen, en daarvoor heeft ze een GAS-boete moeten betalen – Gemeentelijke Administratieve Sanctie, boete voor overlast – maar van andere uitbraken ontbreekt bewijs.)

 2. Heel veel dode kippen, ganzen, kalkoenen en zelfs schapen worden onterecht aan vossen of marters toegeschreven, terwijl honden minstens zoveel schade aanrichten. Hopelijk komt het in orde met de getraumatiseerde kippen. En anders is er nog altijd de vol-au-vent optie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.