Krantenpotjes voor je zaailingen

Gisteren kreeg ik van iemand de vraag hoe ik eigenlijk die krantenpotjes maak waarin ik mijn tomaten heb gezaaid, of ik daar één of ander malletje voor had?

krantenpotjesIk zaai mijn tomaten inderdaad al jarenlang in die krantenpotjes, zaairolletjes of hoe je ze ook wil noemen.
En – ere wie ere toekomt – ik ben dat gaan doen naar aanleiding van een demonstratie op de blog van de duivelse barbeque-er…
Maar omdat ik telkens weer op zoek moet naar de link naar dat berichtje als mensen mij naar de techniek vroegen, besloot ik hier zijn demonstratie nog eens dunnetjes over te doen.

Benodigdheden voor je krantenpotjes

 • kranten, liefst met niet te veel kleuren-drukinkt
 • schaar of papiersnijder
 • cilindrisch(e) voorwerp(en)

The 666bbq vindt ook een glas goede rode wijn een essentiëel ingrediënt voor een avondje zaairolletjes maken. Ik kan niet ontkennen dat dat helpt, maar voor een zondagmiddag potjes rollen vind ik een lekkere kop koffie met een stukje pure chocolade een goed alternatief.
Ik heb zelf een paar ‘cilindrische voorwerpen’ in mijn kast staan die jaar na jaar worden bovengehaald als krantenpotjes-mal.
Voor de allereerste faze van het tomaten-zaaien kies ik een dikke lijmstift, met een doorsnede van ongeveer 2 cm.
Krantenpotjes maken - stap 1Als het tijd is om de tomaten-zaailingetjes een eerste keer op te potten, dan gebruik ik voor de potjes een blikje met een diameter van zowat 4 cm.
De kaarsenhouder is de grootste mal, die ik slechts nu en dan bovenhaal.

Werkwijze

(Klik op de foto’s voor een groter exemplaar)
1. Knip de kranten in repen…
Voor potjes met een kleine diameter neem ik de hoogte van een kleine krant (denk metro)als lengte. Moeten de potjes een grotere diameter hebben, neem dan een dubbele krantenpagina in de breedte. Ik probeer een strook te hebben die drie tot vier keer rond de cilinder kan.
Hoogte van de repen? Zo hoog als je wil dat het potje wordt, plus de halve doorsnede (voor de bodem)…

Krantenpotjes - stap 22. Wikkel een reep krantenpapier rond je cilinder… Het is misschien even zoeken naar de juiste spanning: wikkel je het te strak, dan krijg je dadelijk het potje moeilijk van de mal. Wikkel je te los, dan wordt je potje niet stevig genoeg.
Zorg ervoor dat het papier met een rand van ongeveer de helft van de diameter van de cilinder uitsteekt.
Dus: heb je een voorwerp van drie centimeter doorsnede, probeer dan een randje van ongeveer 1.5 cm te laten uitsteken. Ik meet dat echt niet na, ik doe dat op het oog… En na een potje of twee drie lukt het je allicht om op de milimeter juist te werken. Is het randje te kort, dan krijg je een kleine opening in de bodem van je potje (wat meestal geen probleem is). Is het randje te lang, dan overlappen die randjes mekaar dadelijk op de bodem en vertoont die een bultje, en dan is het soms lastig om je potje te laten rechtstaan, zeker bij smalle potjes.
Zelf maak ik dit randje toch eerder net wat te lang, omdat ik in de volgende stap een trucje toepas om het nadeel van het ‘bultje’ te compenseren.

Krantenpotjes - stap 33. Plooi de overstekende rand naar binnen zodat je een vlakke bodem bekomt.
En nu komt de truc waarvoor ik daarnet voor dat kleine beetje meer ‘uitsteek’ zorgde – en waarvoor het belangrijk is dat het papier niet te strak rond de cilinder zit: Hou met je rechterhand het ‘lege’ uiteinde van je cilinder vast, en schuif met je linkerhand het rolletje een heel klein beetje naar boven: amper een milimeter voor smalle rolletjes, iets meer voor een breder rolletje. Met het uitinde van mijn rechterduim maak ik vervolgens op een zodanige manier een ronddraaiende beweging, dat een klein opstaand randje wordt gecreëerd. Voordeel is dat je potje hierdoor iets beter zijn vorm houdt, en dat een eventueel ‘bultje’ op de bodem minder instabiliteit geeft.

En voilà… je eigenste zaairolletjes, krantenpotjes zijn klaar. Je kan bij het verpotten gerust het oude potje mee in de grotere pot planten, maar ik scheur gewoonlijk het vochtige krantenpapier toch weg.

Overigens… Er is wel degelijk een malletje in de handel hoor:
Het onderstaande exemplaar vind je o.a. bij De Wiltfang, maar ik heb ze ook al bij andere tuinwinkels gezien. (Zoek online bv op Paper Potter, dan vind je tal van Britse verkopers.)
Krantenpotjes maken met de Paper PotterHet ziet er heel mooi uit, zo’n houten potten-makertje, maar het nadeel is dat je er slechts potjes met één doorsnede mee kan maken, en dat de potjes die je er mee maakt ook niet zo erg hoog zijn.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

22 thoughts on “Krantenpotjes voor je zaailingen

 1. Heel handig, spaart weer van die kleine turfpotjes of nog duurdere zaaitray’s uit!
  Al zaai ik, lui als ik ben, de eerste lichting ook wel gewoon los in een bakje…

  1. Ik gebruik ze ook niet voor alles hoor… Tomaten, die zaai ik altijd in deze potjes, maar basilicum bv, dat zaai ik altijd in een bakje.

  1. Maar die vind ik dus veel te groot om in voor te zaaien…
   Pas als ik mijn tomatenplantjes voor de tweede keer oppot gebruik ik die potten!

 2. Heel handig en dank voor de demo, Anne! Dit ga ik zeker vanaf nu doen. Had al wat zitten experimenteren met wc rolletjes…. 😉

  1. ‘k Weet het…
   Maar ik ‘vergeet’ altijd driekwart jaar lang om WC-rolletjes bij te houden, en bovendien vind ik – inderdaad – de maat niet helemaal optimaal:

   Om tomaatjes in voor te zaaien is de doormeter te groot… je hebt zoveel zaai-en-stekgrond nodig in zo’n rolletje, en eens het plantje zijn echte blaadjes krijgt moet het verpot naar voedzamere grond. En op dat moment is de doorsnede ideaal… maar de hele hoogte net te hoog, en de halve hoogte net te weinig…

 3. Ik doe het met WC-rolletjes. Lukt prima. Het grote voordeel: zulks gaat supersnel.
  De diameter is iets groter dan die van jouw rolletjes, maar nog altijd stukken kleiner dan die van een P9-potje.
  Misschien stel ik de werkwijze straks maar eens voor op mijn blog. 😉

 4. Naast de Metro zit De Morgen blijkbaar ook in de categorie van kleine kranten.
  Knap! … Heb je ook een vouwmethode om mooie zaadzakjes te maken? Om zaadjes te bewaren? Ik zoek iets dat snel vouwt én ook nog eens mooi is.

 5. ja, ik blijf ook verk(n)ocht aan “m’n” rollekes, en dan vooral wegens : klein en hoog genoeg voor een hoge bezetting in de (altijd veel te kleine) verwarmde kweekkast, handig om stukken van het zaaigoed te herschikken (overzicht) of uit de kast te nemen als ze “klaar genoeg” zijn (en plaats te maken voor de volgende lading pepers, tomaten, meloenen,…), voor de tweede fase vind ik P9 te groot (en daardoor lastig te bewatern voor de kleine zaailing), en voor de laatste fase te laag … waarvoor ik dan een hogere wildvang kloon heb laten houtdraaien, ge moest eens zien wat voor een kluiten daar uit komen 😉 goed begonnen is half gewonnen!

  1. En wat voor krant gebruik jij om die allergrootste te maken? Want daarvoor heb je toch al behoorlijk lange papierrepen nodig denk ik…

 6. Meestal Nieuwsblad, regio Meret 😉 zo’n dubbele pagina is toch nog breed genoeg voor een wikkel of twee, te dik is ook niet goed, na het vullen zijn ze redelijk sterk op zich, en eens in de groentenbakken staan worden ze eigenlijk niet meer vastgenomen tot ze uitgeplant gaan worden en dan hebben de wortels alles aaneengenaaid (soms zelfs de buurplanten incluis 😉

 7. Ik gebruik de bruine papieren zakjes van bij de groentenboer
  voordeel: het bruine papier behoudt goed zn sterkte als het nat wordt en je kan het desgewenst weer afpellen voor je de zaailingen verpot.
  En ik heb geen krantenabonnement maar wel veel van die zakjes.

  Als mal gebruik ik een restje pvc buis, diameter 40. ideaal
  Er komen 4 rolletjes uit 1 groentenzakje en er passen 6 zo’n rolletjes in 1 champignonbakje en 4 champignonbakjes in mn vensterbankserreke. handig toch?

  Maar ook geinspireerd op de post van 666bbq ooit

  1. Dat is dus inderdaad exact de reden waarom ik deze rolletjes gebruik: volledig ‘maatwerk’
   Met die stevigheid van krantenpapier valt het overigens ook heel hard mee hoor!
   Krantenpapier scheurt wel snel als het nat is, maar niet als het twee-drie lagen dik rond een rolletje aarde zit, dan houdt het heel goed zijn vorm. Uiteindelijk worden die rolletjes ook niet 10x/dag gemanipuleerd hé?

   Maar ik gun alle WC-rol gebruikers die poepsimpele oplossing ;-).
   De wereld zou doodsaai zijn als we allemaal dezelfde voorkeuren hadden.

 8. Pingback: Gratis Eten
 9. ik maak mijn potjes ook uit krantenpapier, weliswaar op een andere wijze, maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde. Vraag waar ik echter mee zit: wat met de chemicaliën die gebruikt worden bij de bewerking van papier en het eigenlijke drukken? In hoeverre nemen de opgekweekte plantjes toxische stoffen op? Is dat verwaarloosbaar of zou dat op langere termijn een risicoverhogende of versterkende factor kunnen zijn bij één of andere nare aandoening? Ik vermoed (en hoop) van niet, maar zeker weet ik het niet. Ik weet alleen dat er bij het drukken zeer giftige stoffen gebruikt worden, die een mens heel erg ziek kunnen maken.

  1. Willem…
   Tegenwoordig bevat krantenpapier dat niet vers van de drukpers komt nauwelijks giftige stoffen. Zelfs als je het krantenpapier rechtstreeks zelf opeet, zal het geen kwaad kunnen.
   Vroeger bevatte de inkt zware metalen, en die zijn natuurlijk schadelijk.
   Maar planten nemen de chemicaliën an sich niet op. Pas als de chemicaliën tot hun bouwstenen (bv vroeger die zware metalen) zijn afgebroken, zijn ze opneembaar. Het kan daarom bv ook geen kwaad om snoeiafval van uiterst giftige planten in je compost te verwerken. Planten nemen niet de giftige stoffen op, maar wachten tot micro-organismen die hebben afgebroken tot ‘onschuldige’ bouwstenen.

   Lees bv dit stukje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.