CommentLuv… and now for something completely different!

Inderdaad, bloggen over blog-technische zaken doe ik eigenlijk zelden of nooit.
Bloggen doe ik over mijn tuin, over de bloemetjes en de beestjes en de groeisels en de bloeisels…

Maar vandaag dus niet.
Vandaag blog ik over een plug-in.
En dus is mijn blogje wellicht slechts interessant voor dat stukje van mijn publiek dat zelf blogt. Op een WordPress-blog. Op een zelf-gehoste WordPress-blog…
Sorry dus aan de Blogger-bloggers en de WordPress.com-mensen, die mogen wat mij betreft bij deze afhaken…
(Exit 95% van mijn bloggend publiek…)

CommentLuv

Voor wie niet blogt en toch zo dapper is verder te lezen: Een plug-in is een klein stukje software dat je ergens in het grote geheel van blogsoftware stopt, waardoor je blog meer kan.
Sommige plugins zijn alleen handig voor de blogger zelf, omdat ze je bijvoorbeeld mooie statistiekjes bezorgen van het aantal bezoekers aan je site.
Andere plugins sorteren bijvoorbeeld de reacties in spam en ham, en bezorgen de blogger dus minder last om de commentaarkolommen schoon te houden, en de lezer meer pret omdat die niet tussen hele hopen spam de reguliere reacties moet zien te vinden.

En nog een andere reeks plugins, die installeer je als blogger vooral om je actieve lezers er een plezier mee te doen.

Eén van die plugins was op mijn site al sinds jaar en dag CommentLuv.

Hoe die plugin werkt?


Wanneer je zelf een blog hebt, en je schrijft een reactie op één van mijn blogberichtjes, zie je onderaan het reactieveld een lijstje verschijnen van jouw meest recente blogpostjes. Standaard staat het nieuwste aangevinkt, maar wanneer je denkt, dat andere lezers van mijn blog meer geïnteresseerd zijn in één van de andere, of wanneer één van de oudere berichtjes meer aansluit bij mijn onderwerp van de dag, dan kan je dat andere aanvinken.

Zogauw jouw blogbericht is goedgekeurd (en dat is ‘meteen’ als je al minstens één keer hebt gereageerd), verschijnt onderaan jouw reactie meteen ook een duidelijke link naar het betreffende stukje van jou. Door op die manier je blog wat zichtbaarder te maken, probeer ik ‘dankjewel’ te zeggen, omdat ik het erg apprecieer dat je op mijn stukjes reageert.
Bovendien… een link in een reactie is normaal een ‘no-follow’-link. Dat betekent dat die door een crawler (die voor een zoekrobot als bv Google gaat inventariseren naar welke sites vaak gelinkt wordt, en welke sites dus interessanter zijn dan andere) niet gevolgd worden. Een gewone link in een reactie verhoogt dus de ‘status’ van jouw blog niet.
Maar de CommentLuv-plugin kan je zo afstellen, dat die specifieke links ‘do-follow’-links worden, waardoor die de status van jouw site wel verhogen.
Dus hierdoor worden jouw reacties dubbel beloond: andere lezers van mijn blog zien beter wat de inhoud van jouw site is, en zoekmachines gaan jouw site hoger aanslaan.

En waarom ik dit hier nu perse wil komen vertellen?
Wel, dat is dan weer een ‘dankjewel’ aan de ontwikkelaar van de plugin in kwestie.
Toen ik de afgelopen dagen mijn blogje weer eens vaker onder handen had, merkte ik plots dat er geen ‘CommentLuv’ meer onder de reacties verscheen.
Heel vaak is dat een gevolg van het feit dat er ergens een andere plugin roet in het eten gooit, en daarom schakelde ik even alle andere plugins uit.
Maar niks… dat hielp niet.
En vermits ik niet zo technisch onderlegd ben, was ik toen al snel uitgepraat.

Met de moed der wanhoop stuurde ik een mailtje aan de ontwikkelaar van de plugin. Ik verwachtte daar niet veel van, want wat zou die ontwikkelaar zitten te wachten op vragen van gebruikers van de gratis versie van de plugin. Maar ongelooflijk, binnen het half uur kreeg ik reactie, en amper een kwartiertje later was het probleem opgelost. Natuurlijk zullen het een probleem en een oplossing geweest zijn die – als je wist waar je het moest zoeken – heel erg voor de hand lagen, maar in mijn eentje had ik dat in geen honderdduizend jaar gevonden (en of mijn blogje in het jaar 102013 nog bestaat, is maar de vraag?).

Ik heb ‘Andy Bailey van CommentLuv’ dus meteen laten weten dat ik zijn prompte hulp zeer apprecieerde, en dat ik dat écht wel een completely different blogpostje waard vond!

Dat had als onverwachte neveneffect dat hij me meteen de Premium versie van die plugin cadeau deed.
En het ziet er naar uit, dat de server waar deze blog op draait, daar alleen maar wel bij kan varen!

Mijn blog wordt, of ik mag zeggen, werd namelijk flink geplaagd door spam-comments.
Dat waren er al snel een paar honderd per uur, en vaak zelfs per minuut. En die moeten door een ‘gewone’ spam-plugin worden gesorteerd, en die bleken daardoor de afgelopen tijd een paar keer dol te draaien.

De premium-versie van CommentLuv voorziet echter een kort stukje java-script in het commentaar-formulier, dat vraagt om een checkbox aan te vinken. Een spamrobot ziet geen java-script, en zet daar dus geen vinkje. Gevolg: de spam die eerst door Akismet of een andere spam-plugin in de prullenbak moest worden gekieperd, komt nu niet eens op de server terecht. Natuurlijk, als jullie vergeten dat vinkje te zetten, krijg ik jullie reacties ook niet… maar als het goed is, krijg je een waarschuwing wanneer je dat vinkje vergeet…
In plaats van duizenden spam-comments per dag, kreeg ik er de afgelopen week twee (2) binnen.
Ik dacht mijn hosting-provider hiermee een groot plezier te doen: mijn spam-plugins hebben de afgelopen maanden zijn servers immers een paar keer flink in de problemen gebracht. Die hosting-provider van mij heeft echter besloten zijn hosting-activiteiten binnenkort stop te zetten. (Suggesties ivm een betrouwbare en niet te dure host zijn dus welkom. En, neen, ik ga niet naar one.com.)

CommentLuv Premium is niet goedkoop, is voor een ‘hobby-blogje’ echt te duur, maar de ‘free’ versie vind ik zelf plezant, omdat het meteen een beetje zicht geeft, op waar je lezers zelf zoal over schrijven…

En nu zwijg ik weer een jaar of zo over blogtechnische zaken!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “CommentLuv… and now for something completely different!

 1. Ja, ik vond het ook interessant, want ik, onnozele hals, had nog nooit van een spamrobot gehoord! Dacht toch echt dat er elke keer iemand “langs kwam” om die rare, onlogische, texten te typen 🙂

 2. Ik maak ook deel uit van die 95% en heb het toch gelezen en interessant bevonden. Dat volume spamberichten vind ik wel indrukwekkend hoog, ik heb er hier twee binnengekregen op mijn wordpress-account (en geen enkele op mijn blogger account)

 3. Interessant stukje. Ik ben zelf supertevreden over yourhosting.nl, vooral over de mate waarin je vanalles zelf kunt regelen via de ‘hostingmanager’, maar ook over hun klantenservice.

  1. Dankjewel voor de tip!
   Ik ben intussen voorzien, maar wie weet dat er zich nog eens ooit een verhuizing opdringt…
   Maar de paketten van yourhosting.nl hebben een behoorlijk krappe bandbreedte. Op dit ogenblik heb ik maar een 20 GB bandbreedte per maand nodig, maar vanaf april wordt dat gewoonlijk voor een aantal maanden behoorlijk wat meer… Alleen hun duurste pakket biedt 25 GB bandbreedte (wat voor mij nog erg krap zou zijn in volle voorjaar), en dan betaal ik maandelijks het dubbele van wat ik bij Onyx-it.nl per jaar betaal…

 4. Hallo Anne,

  Ik maak zelf deel uit van die 5%. Als je trouwens je eigen blog een beetje wil promoten bij medebloggers met CommentLuv, dan kan je in google het volgende intoetsen:

  commentluv tuinieren

  Dan vind je, als het goed is, alle CommentLuv bloggers die ook bloggen over tuinieren.
  Daarnaast vindt je op deze manier, uiteraard, ook blogs die voor jou interessant zijn om te lezen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.