Zeg nooit zomaar rups…

Zeg nooit zomaar rups tegen een bastaardrups…
Phymatocera aterrima | SalomonszegelbladwespWant sommige rupsen zijn bij nader inzien geen rupsen!

Toen ik voor het eerst de larve van een bladwesp in mijn tuin ontdekte (helmkruidbladwesp), heb ik me erdoor in de luren laten leggen… Het heeft dan ook geduurd tot ik mijn foto op het forum van natuurpunt plaatste, voor ik de goede kant op werd gestuurd.
Maar sindsdien heb ik me niet meer laten vangen…
Om met zekerheid het verschil te zien tussen een rups en een bastaardrups moet je gewoon even naar de poten kijken: een rups heeft twee pootloze segmenten tussen de drie paar echte poten (borstpoten) op het borstsegment en de één tot vier paar buikpoten en tenslotte een ‘naschuiver’. Een bastaardrups heeft ook drie paar borstpoten, dan komt één pootloos segment, en tenslotte zeven tot acht paar achterlijfspoten.
Een bastaardrups heeft dus duidelijk meer poten dan een ‘echte’ rups.

De helmkruidbladwesp(larve) heb ik maar één keer gezien, maar de salomonszegel krijgt jaarlijks opnieuw bezoek van de salomonszegelbladwesp.
En vorige vrijdag – ja, dezelfde dag dat ik op één van mijn rozen een moord zag gebeuren – zag ik op diezelfde rozenstruik een handvol larves van de rozenbladwesp. De ‘achteruitgebogen houding die je op de foto ziet zou de typische houding zijn die deze bastaardrupsjes bij bedreiging aannemen.

Sommige websites vertellen dat de rozenbladwesp een kleine opening snijdt in rozenbladeren en daar haar eitjes legt. Tegelijkertijd spuit ze een stofje in de bladeren waardoor ze slap gaan hangen en opkrullen.

Arge pagana | RozenbladwespElders vind ik daarentegen: “De vrouwtjes hebben zoals alle bladwespen een zaagje in hun achterlijf. Daarmee zagen ze een opening in een jonge loot van de rozenplant. De opening is langwerpig en is rond aan boven en onderzijde. In de opening worden een aantal eieren gelegd. De larven komen vrij snel uit en verplaatsen zich naar de jonge blaadjes.”
En omdat ik na veel zoeken tenslotte enkele foto’s vond van eierleggende rozenbladwespen, die duidelijk hun eitjes op een jonge loot aan het leggen waren, ben ik dus geneigd te geloven dat de versie van Gardensafari de juiste is, en dat de andere versie weer een klassiek geval van ‘ik schrijf na wat ik ergens lees’ geweest is.

En wat ik doe ’tegen’ die rozenbladwesp? Wel, niks vrees ik…
Dat wil zeggen: ik heb de twee blaadjes waar de meeste larves aan zaten te vreten afgeplukt en in het kippenhok neergegooid, en meer niet…
Deze larves zijn zelden in zo grote getale aanwezig dat ze een probleem vormen. Ze hebben immers zelf een boel vijanden: zowel wantsen en hun nimfen als sluipwespen lusten die beestjes immers wel. Zondag, twee dagen nadat ik de larves voor het eerst zag, waren ze trouwens al verdwenen, en er waren maar enkele rozenbladeren opgesnoept…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Zeg nooit zomaar rups…

    1. De larven van zweefvliegen zijn voor zover ik het weet meestal geen strikte planteneters. Gewoonlijk zijn ze polyfaag, ze eten van alles wat, maar ze hebben toch een wel uitgesproken voorkeur voor bladluizen, die ze met evenveel gemak verorberen als het lieveheersbeestje doet.

  1. Met welk fototoestel zijn deze “rupsen” getrokken? Resultaat is zeer scherp en gedetailleerd! Is er verder nog enige bewerking aan te pas gekomen?

    1. Nikon D7000 en de 150 mm macro-lens van Sigma. Nauwelijks nabewerking, tenzij een lichte crop en de belichting wellicht iets aangepast.
      Ik fotografeer altijd in Raw, dus mijn ‘ruwe materiaal’ is niet verscherpt (een JPG is wel altijd al lichtjes verscherpt in je toestel), en af en toe pas ik daarom ook nog een ‘onscherp masker’ toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.