De naam van de tomaat…

Kennen jullie dat ook?
Je krijgt ergens wat zaden mee, kribbelt daar de naam op, maar als het tijdstip van zaaien daar is, kan je met geen mogelijkheid de naam nog ontcijferen.

Zo ontdekte ik in de winter, toen de tijd van tomaten-zaaien was aangebroken, een stukje keukenpapier met wat opgedroogde tomatenzaden in mijn zadenbakje. De naam die ik erbij geschreven had liet zich als ‘Baghawa’ ontcijferen.
Maar probeer gerust zelf… een zoekvraag aan mijnheer Google naar ‘Baghawa’ en ‘Tomato’ levert niet veel zinnige hits op.

Tomato Businka
Eén, twee, drie, rikketikketik… Rarara, wie ben-ekik?

Dan maar zoeken in tomaten database van Tatiana Kouchnareva.
De naam die er op het eerste gezicht het meest op leek was ‘Basrawya‘, een tomaat die zou geselecteerd zijn rond Basra in Irak. En dat is een rode tomaat van gemiddelde grootte, geschikt als ‘slicer’ (= om in schijfjes tussen een belegd broodje te gebruiken, meestal tomaten met niet al te veel zaden, zonder dat ze echt droog zijn).

Maar toen de vruchten zich begonnen te ontwikkelen, werd al snel duidelijk dat het toch een ander ras moest zijn: Mijn illustere onbekende had vruchten net een tikkeltje groter dan een kerstomaatje, met een hele mooie gelijkmatige vorm die zich aan mooie gelijkmatige trossen ontwikkelden. (Behalve natuurlijk die ene tros die hier op de foto staat natuurlijk… Op foto 2 is de typische vorm van dit tomaatje wel heel duidelijk te zien.)
En langzaamaan gingen ze kleuren, en die kleur werd een mooi rood met een vage hint van framboos, niet genoeg om de tomaat roze te noemen, maar het was geen gewoon tomatenrood (komt op de foto niet echt tot uiting).

Maar net als voor de pudding geldt hier ook: The proof of the Tomato is in the Eating…
En jawel… ook qua smaak was Anonymous een voltreffer: zoet, zelfs een tikkeltje zoeter dan Sweet Baby, en met een heel aangenaam knapperig velletje.

Geen ‘Basrawya’ dus… maar wat dan wel?
Bij Tatiana vond ik alvast geen ras dat begon met ‘Ba’ waarvan de beschrijving kon kloppen met dit heerlijke tomaatje…
Dus dan maar zoeken bij een andere eerste letter die ik mogelijk met een ‘b’ had kunnen verwisselen… ‘Haghawa’? ‘Kaghawa’?
Of was het misschien die ‘a’ die me de verkeerde richting opstuurde?

Tomato 'Businka'
Businka, I presume?

En dan zie ik bij Tatiana plots ‘Businka F1‘ staan…
Weinig uitleg, enkel ‘A hybrid variety from Russia’, en dat het om kleine (gem. 14 gram) rode tomaatjes gaat, met ‘regular leafs’ en ‘indeterminate’ groeiend. Maar jullie kennen me, als ik maar een mogelijkheid zie om ergens iets meer over te weten te komen, dan zal ik het niet nalaten.
Maar veel leverde mijn zoeken aanvankelijk niet op, tot ik als het ware per ongeluk op ‘Tomate Businka’ in plaats van ‘Tomato’ zocht. En zo kwam ik bij Reinhard Kraft terecht, die Businka beschreef als ‘eine der wenigen roten Kirschtomaten russischer Herkunft. Kleine, knackige, außergewöhnlich aromatische, ovale Früchte an bis zu 1 m langen Rispen. Widerstandsfähige, reich tragende Sorte.’ (Eén van de weinige rode kerstomaten van Russische origine. Kleine, knapperige, buitengewoon aromatische ovale vruchten aan tot 1 m lange trossen. Sterk, rijk-dragend ras.) Dat van dat knapperige en dat buitengewoon aromatische, dat klopt alvast. Ovaal… neen, zo zou ik ze niet noemen, maar als ik de foto op die site bekijk, dan is het exact de vorm van ‘mijn’ tomaatjes.
Rijk-dragend zijn de mijne ook, al zijn de trossen zeker geen meter lang.

Maar ik kon het niet laten om ook even op ‘томатной Бусинка’ te gaan zoeken… (Laat Google Translate ‘Tomato Businka’ uit het Engels naar het Russisch vertalen, en je krijgt dat geheimschrift…)
En dan kom je onder andere te weten: ‘Несколько лет назад сорта и гибриды томатов черри были созданы и в России. Зимняя вишня, Андрюшка и Бусинка с блестящими алыми плодами-малютками уже известны нашим огородникам.’ (Alweer volgens Google Translate, en wat beter onder woorden gebracht door mij: ‘Enkele jaren geleden werden al variëteiten en hybriden van kerstomaatjes ontwikkeld in Rusland: Cherry, Andrei en Kraal met schitterende scharlaken vruchten, kleine tomaatjes die goed bekend zijn op het platteland.’
Want inderdaad, elders had ik al ontdekt dat ‘Businka’ eigenlijk ‘kraaltje’ betekent… en dat is echt wel een gepaste naam voor dit mooie vruchtje.

Maar er blijft nog steeds een vraag open… Is Businka een F1, of is het een zaadvast ras?
Volgens Tatiana is het inderdaad een F1-hybride, en in dat geval zijn mijn tomaten F2-tjes, want afkomstig van zaden van tomaten gegroeid uit F1-zaad. Maar van een F2 kan je flinke variabiliteit verwachten, en die zie ik niet echt terug bij mijn planten.
Twee heb ik er staan… De ene in de serre, de andere – wegens plaatsgebrek – in een grote bloempot onder het overstekende dak van het tuinhuisje. Qua vorm en kleur is er nauwelijks verschil. De tomaatjes binnen zijn misschien een tikkeltje zoeter, en die buiten mogelijk net een tikje knapperiger. Maar die verschillen kunnen net zo goed aan hun standplaats te wijten zijn natuurlijk.

Bovendien… ik heb me een tijdje geleden laten vertellen dat sommige tomatenzaden tegenwoordig als ‘F1’ op de markt gebracht worden terwijl het eigenlijk zaadvaste rassen zijn. Op die manier lijkt het immers, dat het geen zin heeft om de zaden van die tomaten te bewaren, omdat de eigenschappen van de F1 zich in de volgende generatie toch weer terug zullen uitsplitsen. En zo blijft de handel draaien…
Dus wellicht dat ‘Businka F1’ eigenlijk gewoon ‘Businka’ is…

Enne…
Inderdaad… Ik hoop dat ik hiermee terug de draad van mijn blogje heb opgepakt…

Edit: En amper een dag later kwam ik erachter, dat mijn tomaatje in feite Bajawa heet…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “De naam van de tomaat…

  1. Pingback: Den Duvel…
  2. Welkom terug zou ik dan zeggen.
    En ja, ik ken het fenomeen van ergernis wanneer je de naam van een bepaald ras/cultivar vergeet. Ik heb dan zelf de neiging de plant te verwijderen uit de tuin, omdat ik niet weet welke het is.

  3. Wat een verrassing dat je weer terug bent! Ik heb je echt gemist en maakte me al wat zorgen of alles wel goed was bij jou.
    Interessante zoektocht naar het kerstomaatje. De Russische / Siberische rassen schijnen sterk en weinig gevoelig voor schimmels e.d. te zijn.
    Slim stuntje van de handel trouwens, om zaden op voorhand F1 te noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.