Op het eerste gezicht – Juni

Eigenlijk is het behoorlijk confronterend voor mij, deze ‘op het eerste gezicht’-reeks.
Want door de beelden van het afgelopen half jaar zo achter elkaar te zien, merk ik op, dat dit stukje van de tuin in die eerste helft van het jaar eigenlijk vanuit de verte niet echt veel kleur toont.


De border net rechts van de foto, die is best kleurig door de dagkoekoeksbloem, de akelei, de hondsroos en de pioen die nu bloeien, en ook de apothekersroos die nu net in bloei komt.
Maar die ene bos Irissen die nu net (voor het eerst in tien jaar, joepi!) in bloei is gekomen zie je op deze foto nauwelijks staan… Als je heel goed kijkt, op een vergrootte versie van de foto, zie je misschien links de stam van de appelboom een blauw vlekje.
Maar wellicht valt het op dat het stukje border tussen de buxushagen en het hakselhout-paadje hoe dan ook een stuk kaler bijstaat dan de vorige maanden – al zie je er weinig van wegens verstopt achter de boom. En inderdaad zijn we (of beter: is manlief) daar gestart met een grondige “make-over”. Ik hoop dus dat het hier volgend jaar om deze tijd wat kleuriger is.

Ik had er natuurlijk voor kiezen om me minder rigoureus aan mijn eigen voornemen te houden, en mij minder strak aan een vast standpunt kunnen vasthouden… Maar die confrontatie, die helpt tegelijk wel om de minpunten van de tuin onder ogen te zien…

Enne… Dat witte geval op de achtergrond? Dat is een muskietennet dat is omgetoverd tot koolwitjes- en koolvliegennet. Dat waren – na de slakken – immers de volgende mogelijke belagers van onze koolplanten. Voorlopig blijkt dit buitengewoon effectief, en op dit ogenblik staan onze koolplanten er beter bij dan in de voorafgaande jaren…
Hopen maar dat dat zo blijft dus…

Wil je meedoen? Wil je dit jaar een paar keer een foto van je tuin, bij voorkeur telkens op dezelfde datum van de maand, op je blogje tonen? Vul dan hieronder je naam en de URL van het blogbericht in kwestie in…

Op het Eerste Gezicht – First Views Participants

1. Menck
2. Stef Den Flater
3. Angelika
4. Zem
5. natuurlijk-rijk
6. Yari’s Blog
7. Fotografie Ilse
8. Katie
9. kruid je dag
10. Marleen van Wijk
11. De biodiverse tuin

Let op: Wanneer je een no-script plugin in je browser hebt aanstaan of wanneer je dit bericht leest via RSS-feed of mail, zie je hierboven geen venstertje waar je je naam en de URL van je blogpost kan invoeren.
De mail- en feedlezers zullen daarvoor een bezoekje moeten brengen aan deze blogpost, en de no-scripters moeten ofwel in hun plugin een uitzondering configureren, ofwel kunnen ze gewoon in de reacties verwijzen naar hun blogbericht. Ik voer zelf dan de links wel in de widget in. (Voordeel van een linkje in de widget is, is dat het ‘do-follow’ is, ipv de no-followlinks uit de commentaren: Een link via de widget levert je ‘extra punten’ in zoekmachines op, een link in de commentaren niet…)
Natuurlijk apprecieer ik het erg, wanneer je in je eigen postje ook weer naar hier terug verwijst!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

21 thoughts on “Op het eerste gezicht – Juni

 1. Nog altijd participerend in uw lovenswaardig initiatief al heb ik me er ook toe laten verleiden om meerdere foto’s te gebruiken. Eens een ander perspectief is wel eens leuk. Laat u niet weerhouden door het nog zoveel on-af. Een tuin is nooit echt af.

 2. De foto hierboven vind ik erg mooi; die verschillende groenen, die ietwat nevelige achtergrond… Met die stoel zonder kussens erop is het haast een meditatieve foto. Steeds hetzelfde door de seizoenen heen, en bij jou met weinig afleiding: het is Zen.
  Maar AnneTanne, ik zou ook wel om een hoekje willen kijken maar ik begrijp dat je met dat vijvergraven even respijt wil 😉

  1. Goed gezien… De foto is gemaakt rond 7 uur ’s morgens op 1 mei…
   Ik vond dat ik niet met de stoel moest gaan sjouwen om die uit het zicht te verwijderen, die hoort immers bij juni…
   Maar de kussens blijven niet liggen ’s nachts, tenzij het echt heel lang droog en warm is…

   En inderdaad, door de vijvergraverijen ligt de tuin er op meerdere plaatsen niet bij zoals we zouden willen…

  1. Dankjewel… En zoals ik zei: die reeks van foto’s geven op het einde van het seizoen meteen een goed beeld van wat er moet worden aangepast.
   Eigenlijk gaat het er vooral om, dat we de borders de voorbije jaren erg hebben laten begaan, en dat een boel echte ‘kleurgevers’ langzaamaan verdwenen zijn wegens twee-jarigen, die het op den duur toch moeten afleggen tegen de vaste planten, die vaak iets minder opvallend bloeien.

 3. There is lots of lush green in this section of your garden,and with the trees forming the background, the hedges giving structure, and the specimen tree in the lawn, it is very satisfying.
  I like the idea of taking a picture each month to show the seasonal changes.

 4. Hihi, jij bent een volhouder zeg, helemaal niet afwijken van je standpunt maar dat is wel de bedoeling natuurlijk. Mijn pottentuinbijdrage is na enkele maanden gestrand en intussen zijn de potten misschien weer min of meer gevuld geraakt maar ik blijf er maar mee schuiven dat het echt niet fair zou zijn om die nog een bijdrage aan dit topic te laten leveren. Hebben die planten daar pootjes, zou je je zeker gaan afvragen….
  Zo gek, gisteren las ik nog over die vlinder en zijn rups en dat kruid in een oude Nest. Van paarden…. geen woord.
  Groetjes,
  Marian

 5. Very interesting how the same view changes over the year. I have of course taking this a little more loosely because I wanted to show off the garden to my mother in law – so many ways to have a first view.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.