Erwtenbloei

Blauwschokkers zijn een ras van capucijnererwten, en dat is een groente waar we hier in België niet zo vertrouwd mee zijn. Ik leerde ze kennen bij vrienden in Nederland, en jong vind ik ze erg lekker in slaatjes.
Maar als ik eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik ze vooral zaai omdat ik de bloemen zo ontzettend mooi vind…
Pisum sativum 'Blauwschokkers'

Pisum sativum 'Grijze roodbloeiende'De bloemen van de ‘Grijze roodbloeiende’, een sluimerwt, is al net zo mooi. De vlag is wat lichter dan die van de Blauwschokkers, de zwaarden en de kiel een tikkeltje donkerder. Het ras is nog ouder dan de blauwschokkers (waarvan de oorsprong ergens tussen WO I en II ligt): het ontstond ergens in het laatste kwart van de 18de eeuw.
Er wordt beweerd dat de vogels minder geneigd zijn deze erwten te komen opsnoepen als ze nog maar pas gezaaid zijn… Ik kan dat niet bevestigen of ontkennen, omdat ik zoonlief mijn onze erwten altijd allemaal binnen voorzaai, of ze nu grijs en roodbloeiend of groen en witbloeiend zijn… Zoonlief beweert – maar dat laat ik voor zijn rekening – dat als je die voorgezaaide erwten vervolgens tamelijk ver uit elkaar uitplant, je gerust tussen die plantjes nog extra erwten kan zaaien, omdat de vogels om de tuin geleid worden door de al hoger gegroeide planten, en ze dus de ‘nazaai’ met rust laten.

Dit jaar hebben we ook voor het eerst sugarsnap-erwten staan: erwten die je – ongedopt – eet wanneer ze al wat dikker zijn. Ze zouden heerlijk zoet smaken…
De bloemen van ‘Ambrosia’ zijn weliswaar niet zo mooi als die van de oude soorten hierboven, de vruchten zullen dat dus echt wel moeten goedmaken, anders komen ze volgend jaar niet meer terug…

En nu is het dus wachten… wachten tot de peultjes van de sluimerwten zichtbaar zijn, en wachten tot de andere peultjes dik genoeg zijn…
Maar als ik dit hieronder goed bekijk, dan gaat dat allemaal niet meer zo heel erg lang duren…

Pisum sativum 'Ambrosia'

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

7 thoughts on “Erwtenbloei

  1. Ik vrees dat voor ‘de jeugd van tegenwoordig’ bloggen een beetje te traag gaat…
   Maar het is bij momenten bijna confronterend, om te merken wat voor klussen zo’n 15-jarige al allemaal kan overnemen in de tuin.

  1. Jaja, heimwee naar het warme Playa Campina… De ene week twee nachten met vriestemperaturen aan de grond zodat je blij bent dat je je planten nog niet aan de grond had toevertrouwd, en een week later maak je je zorgen of je ze ’s avonds niet slap terugvindt in de serre omdat ze wellicht nog niet diep genoeg geworteld zijn om een dag hitte te doorstaan..

 1. Prachtige bloemen en ik ga die tip om de vogels om de tuin te leiden onthouden. M’n stokboontjes deze week in potjes gedaan, beetje laat maar ik heb altijd van mijn vader gehoord dat ze tot de langste dag gezaaid kunnen worden.

  1. Marleen, om bonen te zaaien is het echt niet te laat hoor. Erwten kunnen al vroeg gezaaid worden, maar bonen zaai je best pas na de ijsheiligen (als je ze rechtstreeks buiten zaait).
   Ik heb mijn struikboontjes eind april binnen voorgezaaid, en afgelopen weekend uitgepland. Maar de staakbonen moeten hier nog allemaal gezaaid worden (m.u.v. de pronkbonen, die heb ik wel voorgezaaid.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.