Late boshyacintjes

Hyacinthoides non-scripta | Wilde hyacint - BluebellEen paar jaar geleden kocht ik – niet toevallig na een wandeling door het Hallerbos – een plantje met een mooi labeltje ‘boshyacint – Hyacinthoides non-scripta‘ in een kwekerij daar niet ver vandaan.
Wegens veel vertrouwen in de kwekerij in kwestie, en wegens vlakbij het mekka van het Belgische ‘hazenklokje’ was ik er zeker van dat ik dit keer ‘de échte’ te pakken had. (Ooit, in onze vorige tuin, plantte ik vol jeugdige overmoed de Spaanse boshyacint aan, en in onze huidige tuin dook een paar jaar geleden een roze kruishyacint op.)
Het plantje uit Halle had eigenlijk meteen al verdenkingen moeten oproepen:
Het blad was immers ruim 1.5 cm breed. En toen de bloemen gingen bloeien was het al snel duidelijk dat ze noch de geur, noch de buisvorm van de écht inheemse hyacint hadden.

Maar ik gaf de moed niet op. Afgelopen najaar bestelde ik een aantal bolletjes bij Peter Nyssen
Toen het blad in maart tevoorschijn kwam, was meteen duidelijk dat het véél smaller was dan dat van mijn vorige plantjes. En vervolgens was het wachten op de bloemen. Was het omdat ze pas afgelopen najaar geplant waren, dat dat even op zich liet wachten? Op het eind van de bloei van de bosanemonen waren er alleen diep binnen in de bladrozet knoppen te zien.
En eigenlijk niet meer dan toevallig liep ik vandaag in dat stukje van ons ‘bos’ waar de planten staan… en inderdaad: Bloemen!

Meteen op mijn knieën… en de geur bevestigde wat ik eigenlijk al dadelijk gezien had: Dit zijn de échte…
Een elegant knikkende bloeistengel, met de bloemen aan één kant. De bloemen lopen niet langzaam breder uit, maar zijn buisvormig, behalve de slippen, die mooi teruggeslagen zijn. En het stuifmeel, dat is room-wit, niet de opvallende blauwe pollen van het Spaanse neefje.

(En voor de echte foto-experts: ik weet het, ik had die foto bij ‘ander’ licht moeten nemen, maar ik was zo opgetogen over mijn ontdekking. Misschien krijg ik één van de volgende dagen een herkansing…
Dat gekke blauw bij de aanzet van de kelk…waar komt dat trouwens vandaag? Heeft dat met UV te maken?)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Late boshyacintjes

  1. Die rakkers kruisen zo gemakkelijk met de Spaanse hyacint (die trouwens in de winkel heel vaak als ‘boshyacint’ wordt aangeprezen) dat je heel vaak kruisingen tegenkomt.
   In Engeland probeert men de eigen wilde populatie te beschermen, maar ook daar in de bossen duiken heel veel kruisingen op, die heel vaak ook perfect vruchtbaar zijn.

 1. prachtig bloempje! (die kwekerij uit halle, was dat ecoflora? heb me laten vertellen dat die wel vaker dingen slijt als wild en autochtoon, wat dan later niet blijkt te kloppen…)

 2. De Nederlandse Oecologische Flora maakt wegens dat onderscheid ook een onderscheid in de naam: “Boshyacint” voor al die kruisingen met de Spaanse hyacint en “Wilde hyacint” voor het echte “Hallerbos”-bloempje! Maar weet je – die dingen laten zich heel makkelijk uit zaad vermeerderen 😉

 3. @Hilda: Die kwekerij was het inderdaad.
  Overigens vind ik wel dat de kwekerij in hun papieren catalogus heel goed aangeeft welke soorten al dan niet inheems zijn.
  Niet alle wilde planten zijn inheems, en niet alle inheemse planten zijn wild. (Wat dat tweede betreft is Lamium maculatum een heel goed voorbeeld: De gevlekte dovenetel is absoluut een inheemse plant, maar de oorspronkelijke wilde vorm heeft nauwelijks vlekken op het blad. De meeste populaties gevlekte dovenetel die je ‘in het wild’ vindt zijn ontsnapte tuinvormen. De plaatsen waar je de oorspronkelijke vorm kan vinden zijn op één hand te tellen. In tegenstelling tot bv de gele dovenetel waar de ’tuinvorm’ een cultivarnaam (‘Florentinum’) heeft, is dat bij de gevlekte niet zonder meer het geval.
  De Gevlekte dovenetel die je bij Ecoflora vindt, is de ‘bontbladige’ tuinvorm… maar dat is en blijft een inheemse plant.

  Wat mijn boshyacintje betreft is de verklaring wellicht dat bij opkweek uit zaad er heel snel – zeker in een ’tuinenrijke omgeving’ besmetting met de genen van het Spaanse familielid optreed.

  Ik heb dus wel vertrouwen in de kwekerij, denk zeker niet dat er ‘doelbewust’ misleidt wordt, maar missers zijn er hier en daar zeker. (Maar die vind je overal: onlangs vond ik nog ergens een plantje Origanum vulgare ‘compactum’ te koop aangeboden, waarin een plantlabel stond met ‘Satureja hortensis’ (= eenjarig bonenkruid), terwijl op de pot zelf een etike ‘Satureja montana’ (overblijvend bonenkruid was gekleefd.

  @de biodiverse: De Oecologische Flora had ik er inderdaad nog niet op nageslagen. Ik probeer het dus voortaan consekwent over ‘wilde hyacint’te hebben (hoewel ik ‘hazenklokje’ ook heel mooi vind.)

 4. Prachtig bloemetje, ik heb veel van deze Spaanse boshyacintjes staan maar ok maar 22n enkel polletje van de echte en deze staan dan nog onder de haag zodat ik ze bijna niet zie 🙁
  De Spaanse vind ik ook wel mooi hoor maar geuren doen ze niet.

  1. Ja, een honingspoor heet dat geloof ik…
   Ik heb het me ook al afgevraagd. Misschien als ik daarop google, dat ik dan van betere fotografen de trucjes kan leren om dat niet te laten opvallen op de foto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.