Opdracht volbracht

Het is intussen het vierde seizoen dat ik tomaten kweek, en het derde seizoen dat ik in dezelfde val trap (het eerste jaar had ik – om te proberen – maar één ras, en twee planten):

Ik begin met een net iets te overvloedig zaaisel, kan mezelf er niet toe brengen om bij het verspenen en oppotten ook maar één plantje richting composthoop te verwijzen, en realiseer me dan in april-mei dat mijn serre hooguit 20% van al dat moois kan herbergen.
Gelukkig vind ik altijd wel wat dankbare afnemers in de plaatselijke Lets-groep, en hoewel er dit jaar zelfs meer liefhebbers waren dan de vorige twee jaren, zat ik toch nog met zo’n 50 planten die nog niet geadopteerd waren.

Tomaten-plantgoed

Toen ik gisteren naar de plantenruilbeurs in Zichem ging, was dat dan ook met een drieledig doel voor ogen:

 1. Terug naar huis keren met nog hoogstens de helft van mijn tomatenplanten
 2. Met minder planten thuiskomen dan ik vertrokken was
 3. En als het even kon een paar tomaatjes ruilen voor een Yacon

En het resultaat?

 1. Van de 52 planten waarmee ik vertrok bracht ik er 22 mee terug – Check
 2. Ik vertrok thuis met 4 kweekbakken vol planten, en kwam terug thuis met drie bakken en een klein beetje – Check
 3. En ergens in die drie bakken zat – jawel! – een Yacon! CHECK!

Het zag er overigens lang naar uit dat ik punt 1 niet zou kunnen afvinken. Niet dat mijn tomatenplanten er niet goed uitzagen, integendeel, ik kreeg van een paar mensen zelfs te horen dat mijn plantgoed er erg goed bijstond… en zeker beter dan op sommige stands op de plantenbeurs in Bokrijk… Maar mijn tomaten zijn nu eenmaal planten die toch wat beschutting nodig hebben, en een serre heeft niet iedereen. Bovendien ging de interesse vooral naar kerstomaatjes of ‘simpele’ rode eettomaten, en omdat ook heel wat Letsers daarvoor een voorkeur hadden, bestond mijn overschot vooral uit klinkende namen als ‘Noir de Crimée’ (een wat grotere tomaat, bruin-rood met groene schouders) of ‘Sweet Carneros Pink’ (een roze-rode tomaat met gele streepjes) of ook nog ‘South American Banana’ (een langgerekte rode tomaat met heel weinig zaden).
Maar gelukkig was er iemand die plots bedacht, dat één van haar vriendinnen eigenlijk nog op zoek was naar wat ongewone tomaten. Een telefoontje was snel gepleegd, en ik kon in één klap nog 17 planten kwijt!

En mag ik jullie nu verzoeken om mij er niet op attent te maken dat mijn lijstje voornemens eigenlijk nog een vierde punt bevatte, nl ‘kunnen weerstaan aan de verleiding om nog een bijzonder pompoentje aan de verzameling toe te voegen’ – want inderdaad… Ik had een zwak moment, en op één of andere manier is er toch een pompoen ‘Dollop‘ en nog een naamloze dito van op de Caraïben in mijn bakken geraakt…

Verder had op mijn lijstje kunnen staan dat ik wat oude vrienden terug wilde zien, en dat ik een paar virtuele contacten in levende lijve wilde ontmoeten… en ook die punten zou ik netjes hebben kunnen afvinken.
De conclusie kan dus kort en bondig: het was de moeite waard om gisteren naar Zichem te gaan!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Opdracht volbracht

 1. Dankzij een tip van Ann was ik gisteren ook aanwezig op de ruilbeurs in Zichem en ik vond het ook zeker de moeite waard. In de eerste plaats heb ik Ann zo ook eens in levende lijve kunnen ontmoeten en het is altijd leuk als je met zo een begeesterd tuinier een babbeltje kunt slaan. Het was natuurlijk voor mij ook de bedoeling om wat plantjes kwijt te geraken. Op gebied van pepers, paprika’s en bloemetjes was dat ook goed gelukt. Wat mijn tomaatjes betreft was dat heel wat minder het geval. Maar als je standje naast de prachtige tomatenplanten van Ann ligt, is dat natuurlijk heel normaal. Tegen zo’n professioneel werk kon ik onmogelijk op. Het leuke van zo’n ruilbeurs is natuurlijk ook dat je heel wat gelijkgezinden tegenkomt en dat je er ook heel wat bijleert. Het is dus zeker voor herhaling vatbaar. En tenslotte heb ik ook wel wat plantjes meegenomen, o.a. wat Sarpo Mira-patatjes en yacon van Lieven David. Dus nogmaals bedankt Ann voor de tip!

  1. Eddy, ik vrees dat de toestand van mijn tomaten meer geluk dan wijsheid was. Het is echt wel voor het eerst dat ze er zo bijstaan.

   Overigens, in mijn stukje hierboven vergat ik overigens te vermelden dat ik ook een paar pepertjes/paprika’s hoopte te vinden, en ook dat stukje van mijn ‘opdracht’ was dus dubbel en dik geslaagd.

 2. Vreemd toch dat mensen altijd kiezen voor wat ze kennen. Ik heb aan onze tomatenleverancier (aka ons vader) gevraagd om voorlopig enkel weerbestendige buitentomaten te bezorgen. De serre, dat is voor véél later 🙂

 3. Hier pas mijn tweede tomaten jaar.
  Maar ik heb me dit jaar redelijk kunnen inhouden bij het zaaien in vergelijking bij verleden jaar. Wel meer soorten dan vorig jaar (dankzij de zadenruil!)
  Gelukkig ook al een paar vaste afnemers die ik kon plezieren en door de uitbreiding van de serre valt het best mee.
  De 5 plantjes die ik over heb zet ik straks aan de straat met een bordje gratis bij, hopelijk ben ik ze dan ook kwijt.
  Meloenen geraak ik al helemaal niet kwijt, dat was het enige wat ik verleden jaar spijtig genoeg op de composthoop moest gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.