Gerecycleerde pannenkoeken…

Nee, ik ga niet zo ver om de pannenkoeken die vorig jaar met Lichtmis niet werden opgegeten nu dan maar tevoorschijn te halen en alsnog te verorberen (Waar zou ik ze vandaan halen? niet opgegeten pannenkoeken, dat is zowat een contradictio in terminis…)

Maar het viel me op, dat er vandaag weer heel veel bezoekers naar mijn berichtje van vier jaar geleden over pannenkoeken en Lichtmis surfen.

En dus ging ik zelf nog even lezen wat ik toen meende te moeten verkondigen… en dus vond ik dit stukje de moeite waard om nog eens even onder jullie ogen te stoppen, vooral het laatste zinnetje vond ik op dit ogenblik wel passend!

Lichtmis, Imbolc, Oimelc heeft ook een ander gezicht dan alleen het hoopvolle begin van het nieuwe groeiseizoen. Voor onze voorouders was de maand februari een harde maand. Het was weliswaar het einde van de winter, maar ook een tijd dat de voorraden waren geslonken en de nieuwe oogst nog niet in zicht was. Een tijd ook, waarin het risico op winterepidemiën en gebreksziekten zoals scheurbuik groter werd.
Bovendien was februari vaak ook ruim zo koud als december en januari: in de voorgaande maanden kon de nabijheid van de zee (die een groot warmtereservoir is) de winterprikken nog milderen en waren die dus doorgaans van korte duur. Als het echter in februari ging vriezen, was er vaak sprake van langduriger en strengere vorst, omdat de zee intussen ook meer was afgekoeld.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Gerecycleerde pannenkoeken…

  1. Nu heb ik je berichtje van vorig jaar onmiddelijk gelezen – en blijkt dat je beloofde iets te vertellen over het gebruik om kaarsen te branden op lichtmis 😉

    Ik kan je even op weg helpen met een anecdote: toen ik op de unief studeerde, was daar een andere, nogal gelovige student. En die plaatste doodleuk op lichtmis ’s morgens vroeg op alle buro’s van alle medewerkers een brandende kaars. Op zich niks mis mee – alleen klemde ie ze zomaar los tussen stapels papier … Ik vermoed dat er op het ogenblik dat dat ontdekt werd door de assistent, toch sprake was van enige inmenging van bovenaf, want hij heeft het verbazingwekkend genoeg overleefd 😀

    1. Jamaar biodiverse… Ik had er niet bij gezegd dat je dat stukje grondig moest gaan herlezen!!!!
      (Ik schat zo in, dat het me vanavond écht niet lukt nog een stukje over kaarsen en lichtmis bijeen te sprokkelen… Heel misschien voor volgend jaar?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.