Kruidige Butternut-Taart met Knoflook-Crumble

(naar recept)

Pompoenen en courgetten zijn groenten die altijd een belangrijke plaats innemen in onze groententuin: Ze vragen eigenlijk alleen in de allereerste beginfaze wat werk, en leveren vervolgens maandenlang groenten: in de zomer krijg je de courgetten nauwelijks op, en in de winter is het een kwestie van heel creatief zijn om die halve kelder vol pompoenen op zoveel mogelijk verschillende manier op je tafel te brengen.

Cucurbita moschata 'Butternut'

Vroeger had ik alleen Hokkaido-pompoenen, maar afgelopen zomer had ik behalve Hokkaido’s ook nog drie andere rassen geplant:
Blue Ballet is net als Hokkaido een ras van Cucurbita maxima, de reuzenpompoen (al hebben deze twee rassen nu net een klein formaat). Veel meer kan ik daar niet van zeggen, want door de massale aanwezigheid van wat De Biodiverse zo cryptisch omschrijft als de ù£é#&!!à0-pen en de k(‘§hjeu’s had ik van twee planten Blue Ballet en drie oranje en één groene Hokkaido een oogst die bestond uit één kaatsbal-grote groene Hokkaido. Gelukkig hebben we van een mede-lid van de plaatselijk Lets-groep nog wat Hokkaido’s kunnen letsen.

Dan was er nog de Musquée de Provence, maar daarover op een andere keer meer, en tenslotte Butternut. Dit zijn allebei rassen van een andere soort, van Cucurbita moschata, de muskaatpompoen. Voor die soorten was de afgelopen zomer niet de meest ideale: Muskaatpompoenen komen oorspronkelijk uit Mexico, en hebben eigenlijk de voorkeur voor een iets warmer klimaat dan de reuzenpompoenen, en het duurt ook wat langer voor ze afrijpen. Vochtig weer hoeft geen bezwaar te zijn, maar de afgelopen zomer was toch een tikkeltje aan de koele kant.
Bovendien bleken de slakken niet alleen de bloemen van de reuzenpompoenen, maar ook die van de muskaatpompoenen lekker te vinden. Half augustus leek mijn toekomstige pompoenenoogst dan ook te bestaan uit niet meer dan twee Musquées de Provence. Maar plots ging de Butternut toch in de startblokken, en omdat we gelukkig een zachte herfst hadden heb ik toch een dertigtal butternuts kunnen oogsten.
Die oogst was een tikkeltje aan de vroege kant, dus de pompoenen bleken niet bijzonder goed houdbaar, en vorige zondag heb ik de laatste verwerkt tot een groententaart die onverwacht succesvol was. Geen foto, want ik had niet zoveel applaus verwacht, maar hieronder wel het recept.

Butternuts zijn pompoenen met een smaak die heel anders is dan die van Hokkaido. Voor soep vind ik hokkaido’s veel lekkerder, maar de kruidige geroosterde pompoen (dat deel van het recept heb ik ‘geleend’ van Jamie Oliver) vind ik met beide soorten heel lekker, maar ook erg verschillend… Voor onderstaand recept verwacht ik dat het resultaat met Hokkaido iets minder ‘bijzonder’ is.

print recipe

Kruidige Butternut-Taart met Knoflook-Crumble
Ingrediënten
 • 1 butternut-pompoen
 • 2 tl korianderzaad
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1/2 tl venkelzaad
 • 1-2 gedroogde pepertjes (ev. zonder de zaden)
 • 1 tl zout
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • 2-3 el sojaroom
 • 3 teentjes knoflook
 • 1portie kruimeldeeg
 • olijfolie
Bereiding
De kruiden en specerijen in een vijzel doen en heel goed fijnwrijven, en vervolgens nog één of twee teentjes gehakte/geperste knoflook en een beetje olijfolie toevoegen, en verder tot een pasta wrijven.Een pompoen in stukken snijden, NIET schillen (Hokkaido schil ik nooit, butternut wel als het voor andere bereidingen is).
De stukken in een kom doen met de kruidenpasta en een scheut olijfolie, en door elkaar mengen tot de pompoen aan alle kanten met olie (en kruiden) bedekt is.
Dan in een braadslede doen met de schil naar onder en in een op 200° voorverwarmde oven gedurende een half uur roosteren.De helft van de pompoen in grote stukken hakken, de rest klein hakken.De lap kruimeldeeg uitspreiden in een taartvorm, en de grote stukken pompoen erin doen. De fijngehakte pompoen mengen met twee losgeklopte eieren en wat room en de brei over de grofgehakte pompoen gieten.De twee sneden brood even roosteren in de oven of broodrooster en dan tot kruimels malen in de keukenrobot, vermengen met een beetje olijfolie en nog een gehakt teentje knoflook, en die kruimels over de taart uitgespreiden. (Die crumble gebruik ik ook in de zomer wel eens als ik tomaten in de oven rooster…)30 minuten bakken in een op 200° voorverwarmde oven. (Als de bovenkant te bruin dreigt te worden, leg je er halverwege de baktijd een stuk bakpapier overheen…)
Nota:

Voorbereiding: Baktijd: Totaal: Hoeveelheid: 1 taart van 25 cm doorsnede

Ingrediënten

 • 1 Butternutpompoen (ongeveer een kilo)
 • 2 tl korianderzaad
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1/2 tl venkelzaad
 • 1-2 kleine gedroogde pepertjes (ik doe de zaadjes eruit)
 • 1 tl zout
 • 1 tl versgemalen zwarte peper
 • enkele teentjes knoflook
 • 1 portie kruimeldeeg (ik moet bekennen dat ik dat kant-en-klaar koop)
 • 2 sneden brood – hier donker zuurdesembrood met een hoog rogge-aandeel
 • olijflolie
 • 2 eieren
 • (soja)room

Bereiding

De kruiden en specerijen in een vijzel doen en heel goed fijnwrijven, en vervolgens nog één of twee teentjes gehakte/geperste knoflook en een beetje olijfolie toevoegen, en verder tot een pasta wrijven.

Een pompoen in stukken snijden, NIET schillen (Hokkaido schil ik nooit, butternut wel als het voor andere bereidingen is).
De stukken in een kom doen met de kruidenpasta en een scheut olijfolie, en door elkaar mengen tot de pompoen aan alle kanten met olie (en kruiden) bedekt is.
Dan in een braadslede doen met de schil naar onder.

In een op 200° voorverwarmde oven gedurende een half uur roosteren.

De helft van de pompoen in grote stukken hakken, de rest klein hakken.
De lap kruimeldeeg uitspreiden in een taartvorm, en de grote stukken pompoen erin doen. De fijngehakte pompoen mengen met twee losgeklopte eieren en wat room en de brei over de grofgehakte pompoen gieten.

De twee sneden brood even roosteren in de oven of broodrooster en dan tot kruimels malen in de keukenrobot, vermengen met een beetje olijfolie en nog een gehakt teentje knoflook, en die kruimels over de taart uitgespreiden. (Die crumble gebruik ik ook in de zomer wel eens als ik tomaten in de oven rooster…)

30 minuten bakken in een op 200° voorverwarmde oven. (Als de bovenkant te bruin dreigt te worden, leg je er halverwege de baktijd een stuk bakpapier overheen…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Kruidige Butternut-Taart met Knoflook-Crumble

 1. Pingback: Veel te rap…
 2. hallo ik zie de butternut op jou plaatje anders is dan de rose/oranje zoals de butternut er meestal uitziet.
  Moet deze nog verder rijpen tot oranje om hem te kunnen bewaren?
  En je kunt hem dus wel eten in deze kleur stadium ?

  Hij ziet er nu bij mij ook zo uit op de groententuin 😉
  Ga zeker je recept uitproberen klinkt lekker.

  Groet angela

  1. Angela,
   De pompoen op mijn plaatje was nog niet geoogst! Ik heb geen foto van de afgerijpte pompoen. Als de jouwe er uitzien zoals op de foto, dan laat je die best ook nog even aan de plant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.