Kleine Parelmoervlinder – Queen of Spain Fritillary

(to English text)

Inderdaad, om tal van redenen heb ik de voorbije maanden niet alleen nauwelijks geblogd, maar zelfs mijn fototoestel amper vastgehad.
Maar vandaag kwam het er dan toch een keer van, en meteen werd ik ervoor beloond!

Issoria lathonia | Kleine parelmoervlinder - Queen of Spain Fritillary
Issoria lathonia | Kleine parelmoervlinder - Queen of Spain Fritillary

Ik koos een plekje in de buurt van de Buddleia, die hier altijd pas in de nazomer door vlinders wordt bezocht, en waar het vandaag een drukte van belang was.
De drie courante Witjes waren van de partij, een paar Citroentjes, een handvol Dagpauwogen, Atalanta’s, Gehakkelde aurelia’s…
En plots kreeg ik een Gehakkelde aurelia in de gaten die toch wat bleker was dan de andere. Een Gehakkelde aurelia die helemaal geen Gehakkelde aurelia bleek te zijn, maar wel een (enigszins gehakkelde) Kleine parelmoervlinder.
De Kleine parelmoervlinder is tegenwoordig een behoorlijk zeldzame vlinder, die vooral in de duinen tussen Nieuwpoort en de Franse grens voorkomt, maar die de laatste jaren ook weer af en toe wordt waargenomen in droge graslanden in de Kempen. In de duinen is het Duinviooltje de waardplant, in de Kempen zijn het de Akker- en Driekleurige viooltjes.
Jaren geleden is me eens verteld, dat op de oevers van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen een kleine populatie van deze vlinders voorkwam, maar dat die waren verdwenen door slecht maaibeheer (het maaisel bleef niet enkele dagen liggen – zodat rupsen hun toevlucht elders konden zoeken – maar werd meteen opgezogen). Dat kanaal ligt hier een paar honderd meter verderop. Ik hoop dus, dat het bericht van enkele jaren geleden niet klopte, en dat er nog steeds een gezonde populatie leeft. (Overigens, ook in de Limburgse ‘Lage Kempen’ komen waarschijnlijk een paar kleine populaties voor.)

De naam ‘parelmoervlinder’ heeft de soort te danken aan de vlekken op de onderkant van de vleugel, die bij een bepaalde lichtinval een parelmoerglans krijgen.

(Dat is intussen de derde insectensoort die ik dit jaar in mijn tuin waarneem, die volgens ‘waarnemingen.be‘ in Vlaanderen zeldzaam is… En de ‘Biologische Waarderingskaart’ blijft maar beweren dat het hier een ‘biologisch minder waardevol gebied is’. Hoe durven ze ;-)!)

Oh ja… en doordat ik mijn camera dus al weken niet meer in mijn pollen had gehad, was het me aanvankelijk compleet ontgaan dat de ISO-waarde nog hoog stond… vandaar dus die verschrikkelijke ruis op enkele van de foto’s…

Issoria lathonia | Kleine parelmoervlinder - Queen of Spain Fritillary
Issoria lathonia | Kleine parelmoervlinder - Queen of Spain Fritillary

Queen of Spain Fritillary

Yes I know, I have been very passive for the last few months. And I must admit, it wasn’t just blogging that I didn’t do, but I haven’t touched my camera for weeks.
But today, I finally went outside to take some pictures, and I must say I was rewarded!!!

I choose a spot near the Buddleia. In Juli and August, the butterflies all seem to choose other flowers to feed on, but in the last few days, they have finally decided to dine there, and there was quite a crowd there…
Several species of Whites were there, some Brimstones, European Peacock butterflies, Red admirals, Comma butterflies…
And suddenly I saw a Comma that was somewhat paler than the other Commas… It was a comma that definitely wasn’t a comma. Better: it was a Queen of Spain Butterfly. I really was excited, since this a rather rare kind in Flanders. It’s only find in a small coastal area, between the French border and Nieuwpoort, and in the last few years it is also found again in the Campine, the sandy region were I live.
The Queen of Spain Fritillary lays its eggs on several species of pansies, on Dune pansy (Viola curtisii) near the sea, on Wild pansy and Common field pansy elsewhere.

Issoria lathonia | Kleine parelmoervlinder - Queen of Spain Fritillary
Issoria lathonia | Kleine parelmoervlinder - Queen of Spain Fritillary

(Since I hadn’t handled my camera in weeks, I found out too late that I had the ISO still turned up… and as a result several of my pictures are far too ‘noisy’… But I keep then, since I don’t know if I will ever see this butterfly again…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

13 thoughts on “Kleine Parelmoervlinder – Queen of Spain Fritillary

 1. Dat is inderdaad schandalig dat ze dat daar beschouwen als biologisch minder waardevol gebied, ’t zal dan toch zeker niet aan jou liggen.
  Hier maaien ze de bermen ook met zo’n grote stofzuiger. Moet er niet aan denken wat daar allemaal in verdwijnt.

  1. Niet erg nee…
   Eerst ’te zeer in vakantiestemming’
   Daarna: een paar werk-gerelateerde zaken die ontieglijk veel stress opleverden.
   Dan: de verlossing: al die zaken vonden een zodanig goede oplossing, dat ik dacht: ‘en nu ga ik de komende tijd helemaal fantastisch kunnen slapen’… en had vervolgens (ontwenning van de adrenaline?) twee weken lang rot-nachten…
   En toen was ik van wacht, en moest ik de hele nacht doorwerken, en daar recupereer ik niet meer van zoals 20 jaar geleden…
   En nu… voel ik me weer stilaan fris als een hoentje!!!

 2. First time on your blog for me. Great pictures. You in The Netherlands? I spent several weeks in Delft a few years ago. Beautiful country for taking outdoor/wildlife pictures.

 3. These creatures are truly beautiful, thank you for putting the article in two languages. The pictures look like they have been took by a professional photographer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.