Vuurwants – Firebug

Pyrrhocoris apterus | Vuurwantsen - Firebugs
Pyrrhocoris apterus | Vuurwantsen - Firebugs
(to English text)

In onze voortuin, vooral in de strook vlak voor het huis, krioelt het van de vuurwantsen. Op een zonnige dag heb je er op minder dan geen tijd een honderdtal geteld.
Toen ik ze vorig jaar aantrof terwijl ze van een heerlijk hapje kruisspin aan het genieten waren, ging ik op zoek naar wat vuurwantsen zoal eten.
En hoewel vuurwantsen af en toe wel een dierlijk hapje niet versmaden, zijn het toch vooral vegetariërs met – zo leerde ik tenminste vorig jaar – een duidelijke voorliefde voor zaden van lindebomen.
Ik bleef me dus afvragen wat die vuurwantsen zo massaal vlak voor de zuidgevel van ons huis kwamen zoeken. Ik trof ze immers vooral bij de westelijke helft van die gevel aan. En nu staan er wel lindes in de buurt, maar die groeien op de oostgrens van ons perceel.

Maar afgelopen weekend was het raadsel opgelost:
Plots merkte ik, dat het op de onrijpe zaaddozen van de stokrozen krioelde van de vuurwantsen op de knoppen van de stokrozen zaten, die daar overduidelijk meer dan smakelijk zaten te eten.
Inderdaad, de informatie die ik vorig jaar had opgesnord bleek absoluut onvolledig: plots vond ik langs alle kanten vermeldingen van vuurwantsen op stokrozen en andere kaasjeskruidachtigen.

En jawel, de stokrozen (en groot kaasjeskruid, en muskuskaasjeskruid) zijn in flinke getale aanwezig in onze voortuin.
Raadsel opgelost…

The Riddle of the Firebug Invasion

In our front yard, along our house, you can find hundreds of firebugs – and that’s not an exaggeration.
Last year, after I found them feasting on a tasty plate of garden spider, I searched for the diet of those firebugs, and found out that they do appreciate a piece of meat once in a while, although they are merely vegetarian: linden-seeds are said to be their favorite food.

That kept me wondering, because there are some linden-trees nearby, but they grow at the eastern border of our garden, and I found the firebugs near the western half of the housefront.

Pclass=
Pyrrhocoris apterus | Vuurwants - Firebug

But last weekend I was able to solve the riddle:
I suddenly noticed that the young seedpods of the hollyhock crawled with firebugs, who were obviously enjoying a good meal.
And indeed, the information I found last year seems to be rather incomplete. A simple search revealed menow, that firebugs aren’t only known to like linden-seeds, but the seeds of hollyhocks and other Malvaceae seem to be appreciated even more.
And guess… in the western half of our front yard grows not only hollyhock, but also Common Mallow and Musk-Mallow!
One more mystery solved…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

15 thoughts on “Vuurwants – Firebug

  1. Hallo Anne,

    Bij mij in de wijk, midden in de vervuilde stad, komen ze al een paar jaar achtereen bij duizenden voor! Jawel, we hebben hier veel linden staan. Wat minder van andere Kaasjeskruidsoorten.. Het is trouwens heel plezierig toeven op jouw site! Groet, Richard Dekker

    1. @Carine: ze eten vooral zaden… Ze houden vooral van zaden van linde en van de kaasjeskruidfamilie. Die zullen zich dus iets minder goed uitzaaien, maar ik heb niet de indruk dat de planten zelf er erg veel van te lijden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.