A Rose is a Rose is not just a Rose…

Rosa 'Goldfinch'
Rosa 'Goldfinch'

(to English text)

Muggenbeet slaagde er daarstraks weer in mij jaloers te maken met de foto’s van de klimrozen in zijn tuin.
Vooral met zijn ‘Paul’s Himalayan Musk’ stak hij mij de ogen uit.

Rosa 'Goldfinch'
Rosa 'Goldfinch'
Geinspireerd door het lijstje van ‘Klimrozen en Ramblers geschikt voor de Ekologische Tuin’ in het boek ‘De Ekologische siertuin‘ van Velt, ging ik jaren geleden immers al op zoek naar die roos, en naar Rosa filipes ‘Kiftsgate’.
Ik vond bij een boomkweker in de buurt allebei die rozen… ’t Is te zeggen, ik vond een roos met een labeltje ‘Paul’s Himalayan Musk’, en een met een labeltje ‘filipes ‘Kiftsgate”, maar achteraf bleken beide niet te kloppen.

En eigenlijk was dat misschien niet eens zo erg…
In plaats van R. filipes ‘Kiftsgate’ was ik een R. ‘Goldfinch’ rijker geworden, en die mag er ook zijn.
Die goudvink heeft weliswaar halfgevulde bloemen in plaats van de enkele van Kiftsgate, maar krijgt ook nog veel insecten bezoek, en krijgt mooie kleine oranje botteltjes, maar bovendien – en daar doe je het toch voor – bloeit ze met een overvloed aan geurige bloemen. Die beginnen als een gele knop, en verbloeien langzaam naar roomwit.

En die roos die ‘Paul’s Himalayan Musk’ had moeten zijn? Dat bleek geen roos te zijn met bleek lilaroze, halfgevulde bloemen, maar met roomwitte enkele bloemen. Het was ook een goeie klimmer, maar die wist zich in no-time een weg te banen naar het ‘dak’ van onze gemengde (ongesnoeide) haag, en ligt daar nu meters hoog te bloeien, maar helaas bijna volledig aan ons oog onttrokken.

In onze voortuin zorgde ‘Honorine de Brabant’ dit jaar voor een verrassing. Dat is een roos waar ik een paar jaar geleden op slag verliefd op werd: een ouderwets aandoende Bourbonroos met gestreepte zwaar-geurende pomponnen. Die bloeide altijd al mooi, maar nog nooit zo overvloedig als dit jaar.

Maar er bloeien ook rozen in de tuin die er helemaal spontaan zijn opgedoken. De inheemse hondsroos bijvoorbeeld, maar ook een ander botanisch roosje, dat wij jarenlang gemeenzaam ‘Rosa van ’t Kanaal’ hebben genoemd, omdat het allicht zaailingen waren van de rozen die als bermbegroeiing aangeplant werden langs het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen een paar honderd meter verderop. Intussen weten we dat het de veelbloemige roos, Rosa multiflora, is. Net als de rimpelroos (R. rugosa) die we vooral kennen als ‘snelwegroos’, en als de roos die in de duinen helaas erg invasief kan zijn, is de veelbloemige roos in onze streken gelukkig geen invasieve exoot. In de Verenigde Staten daarentegen is het één van de vele ‘invasive species’.

Rosa 'Honorine de Brabant'
Rosa 'Honorine de Brabant'

Vorige herfst startten we met de aanleg van een kleine rozentuin, waar tot nu toe vooral een aantal botanische rozen (allemaal afkomstig van de Bierkreek) staan. Maar die struiken zijn nog klein, dus foto’s zijn wellicht voor volgend jaar.

Een jaar of twee geleden kochten we nog eens een rambler, maar die heeft nog niet gebloeid, en klimt ook nog niet erg. Geen idee meer wat voor roos het was… En dit jaar heeft iets plots wel een trosje bloemen…
En nu zou ik de gelukkige bezitters van een Paul’s Himalayan musk eens willen vragen naar de allerlaatste foto bij dit bericht te kijken… Ik krijg ineens het idee dat dit die roos toch wel eens zou kunnen zijn…

A rose is a rose is more than a rose

Rosa multiflora
Rosa multiflora
Muggenbeet almost made me jealous when he showed pictures of his rambling roses on his blog.
It’s especially his ‘Paul’s Himalayan musk’ that I envie. Inspired by the list of ‘Climbers and Ramblers fitted for an Ecological garden’ in the book ‘De Ekologische Siertuin‘ (‘The ecological ornamental garden’), I searched for that rose and for Rosa filipes ‘Kiftsgate’ in a nearby nursery years ago.
I both found them, i.e. roses labeled as such, but they both turned out to be something else. I haven’t identified the one that should be Paul’s, it is a vigorous climber that has allready reached the top of the hedge, and is flowering high in the sky, where you barely can see the flowers.
The other one turned out to be Rosa ‘Goldfinch’, and that’s a very fine rambler too… Every year it cascades its clusters of semi-double flowers, that start as yellow buds and fade to a creamy white scented flowers. Although they are semi-double, they still attract a lot of insects, and have small orange bottles in fall.

Their are other roses in my garden that are uninvited, but welcome guests, like the dogrose, that was self-sowing freely in the first years of our garden, and this Rosa multiflora, that is a seedling from the shrubs on the bank of the canal a few hundred yards from here.
This rose is not a native one, it originates from Asia, but unlike in the United States, it isn’t behaving invasive in Europe.

And then there is the jewel of our front yard (picture above). I fell in love for the bourbonrose ‘Honorine de Brabant’ a few years ago. It has loosely cupped flowers with reddish stripes on a pale pink background. There is a very nice fragrance. It has been flowering nice in previous years, but this year it is really starting to show off.

Last fall we started a rose-garden, but the roses there are still small shrubs, so pictures are for another year.

A few years ago, we bought yet another rambler, but forgot to keep the label (or at least a note somewhere). It hasn’t flowered until this years, and didn’t grow quite well, but this year there suddenly was that bunch of pink-flowers… And now I have a question for my readers who are the lucky owners of a Paul’s Himalayan musk… Could be it, is it possible, that this is the one…???

Paul's Himalayan musk???
Paul's Himalayan musk???
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “A Rose is a Rose is not just a Rose…

  1. The rose in the last photo is beautiful. I like the soft pink colour and the slightly crinkled petals with the open form. Your Rosa ‘Honorine de Brabant’ is also very attractive. The colour is great, and each flower is so full of petals, lots of blooms, too.

  2. Yes, the last photo is a Himalayan white musk rambler!
    Does it smell as good as it looks?
    I have one in my garden and I do remember the name.
    Enjoy the summer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.