Oranje Havikskruid in de Bloemenweide – Orange Hawkweed in the Flower Meadow

(to English text)

Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed
Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed
De bloemenweide in de voortuin was echt heel bloemrijk dit jaar – het wieden van de gestreepte witbol heeft toch wel vruchten afgeworpen.
Maar (alweer) zit ik in dubio… Wat doe ik met het Oranje havikskruid?

Oranje Havikskruid (Hieracium aurantiacum) is een plant die nog niet zo heel lang in onze streken voorkomt.
Ik beschouwde de plant altijd als een alpenplant, want kende ze van mijn vakanties als kind in de bergen als één van de bloemen in de Alpenweides. En dat was ook de reden dat ik ze ooit aanplantte in mijn vaste-plantenborder.
En daar staat ze nog steeds, want het is me nog steeds niet gelukt om ze daar helemaal weg te krijgen!
Al snel bleek de plant immers over eigenschappen te beschikken, die je nog het best met ‘woekerend’ kan samenvatten.
Oranje Havikskruid vormt immers zowel ondergrondse wortelstokken als bovengrondse uitlopers, en in combinatie met de vlakke, vlezige bladrozet vormt het daardoor al snel een mat van bladeren waar andere planten niet meer veel kans tussen krijgen.
Ook de zaadpluisjes blijken vrij vlot een plekje te vinden waar ze willen ontkiemen, en vanuit de plantenborder heeft het oranje havikskruid dan ook al snel de graslandjes veroverd. In de achtertuin is het belangrijkste gevolg daarvan vooral, dat de graszode daar wat dunner wordt (want veel meer dan gras groeit daar nog steeds niet), maar in de voortuin, waar ik intussen van een bloemenweide durf spreken, is het toch net iets anders: Daar heeft het oranje havikskruid immers toch een paar vierkante meter ingepalmd, en daar groeien dus ook weinig grassen, maar ook andere planten krijgen daar toch minder kans.
Hoewel… toen ik daarnet nog even ging kijken, viel het eigenlijk nog behoorlijk mee: de kruipende boterbloem lijkt op die plek weliswaar te wijken (maar wie is daar rouwig om?), en er zijn toch een paar planten knoopkruid en beemdooievaarsbek ontkiemt tussen het havikskruid.
En laat de plant al niet echt streekeigen zijn… de oranje bloemen geven een vrolijke noot aan de bloemenweide, en een tuin is geen natuurreservaat, en daar hoef je niet roomser dan de paus te werk te gaan…

Nee, ik dacht dat ik er over twijfelde of ik al dan niet het oranje havikskruid uit mijn bloemenweide moest weghalen, maar eigenlijk denk ik dat ik al lang besloten heb dat het er lekker mag blijven bloeien!

Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed
Hieracium aurantiacum | Oranje havikskruid - Orange hawkweed

Orange Hawkweed, Devil’s Painbrush

Lots of flowers in the flowermeadow in the front yard this year… Probably the result of weeding the Yorkshire fog last year!
But I’m doubting (again)… What to do with the Orange Hawkweed that’s growing in abundancy?

Orange Hawkweed (Hieracium aurantiacum) is a not uncommon plant, but it only arrived in our region within the 20th century. I know it as a plant blooming in the alpine meadows, and because it remembers me of some beautiful holidays in Switserland, I planted it in my perennial border… And I don’t seem to get rid of it…
The plant turned out to be rather invasive, since it has rhizomes and stolons.
And it’s seeds seem to be rather fertile, and thus the plant found it’s way to the meadows too. That’s not much of a problem in the meadow in the backyard, where the only result is a thinning of the grass-sword, but in the front-yard, the plant also has invaded a few square meters, but that could compromise the flowering herbs there. (Much less grass in the front-yard.)
But while I was writing this post, I just went out to check how much of a problem the plant is in that flower-meadow, and to be honest, it doesn’t seem to be that bad. OK, the creeping buttercup seems to be less abundant on that spot (but who could call that a problem?), and in between the orange hawkweed, meadow crane’s bill and brown knapweed have germinated…
And even if the plant is just a neophyt and not really native… the orange flowers give such a lively accent to the flower meadow, and after all, a garden is not a natural reserve, and I shouldn’t be too fundamentalistic when I try to give native flowers a chance…

No, when I started to write this post, I thought I was in doubt whether or not I was going to allow this herb to stay in my flower meadow, but I think that I have already decided that it can keep growing and flowering!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Oranje Havikskruid in de Bloemenweide – Orange Hawkweed in the Flower Meadow

  1. ah, ik heb dat “gevonden” in mn tantes tuin, vond ze wel mooi en heb een een tijdje geleden een paar plantjes in mijn tuintje overgezet.
    Geen gevaar dat het een teer plantje is dat het niet zal halen dus ^^

  2. Hi Anne, I was going to vote for you keeping this gorgeous and lovely neophyte, but glad to hear you have already convinced yourself! I have never heard of it or seen it, but will look into finding some if it can grow here. I love alpines and they do well on our slope so maybe it will come to live in Tennessee. Thanks for the inspiration! 🙂
    Frances

  3. … dit jaar ook spontaan ontsproten in onzen’of … vindt het een leuke warme aanwinst … vandaag kreeg ik trouwens voor de eerste keer post uit Bussum ( van de Morgenster ) … bedankt voor deze tip!

  4. Ik vind het ook een prachtig plantje, maar sinds ik doorhad hoe dominant het zich wel opstelt en hoe erg het kan woekeren – ben ik het echt aan het bestrijden. Want hoe staat het met de biodiversiteit in zo’n hooilandje als 90% van de oppervlakte ingepalmd wordt door één soort die geen ruimte aan andere laat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.